Tenis
SPORTOVI
Tenis
bili smo tako blizu...

Hrvatska tuguje, Argentina prvi put osvojila Davis Cup!

Div sa Šalate ipak nije uspio u onome zbog čega je doveden - pobjeda u petom meču finala Davis Cupa između Hrvatske i Argentine.

Premda je nakon prva dva dana natjecanja vodila 2-1, hrvatska teniska reprezentacija je izgubila od Argentine 2-3 u finalu Davis Cupa igranog u zagrebačkoj Areni.

Argentina je do prvog naslova u povijesti stigla velikim preokretom nakon što je u nedjelju dobila oba singla. Argentina je do sada bila jedina reprezentacija u 116 godina dugoj povijesti ovog natjecanja koja je nastupila u četiri finala i sva četiri izgubila. Dva puta su ih dobili Španjolci (2008, 2011), a po jednom je gubila od SAD (1981) i Rusije (2006). Nažalost, svoj trenutak za povijest dočekali su protiv Hrvatske u Zagrebu.

U odlučujućem, petom susretu Federico Delbonis je neočekivano lako pobijedio Ivu Karlovića 6-3, 6-4, 6-2. Nažalost, sve je bilo gotovo za nešto više od dva sata.

U prvom meču dana Juan Martin Del Potro je pobijedio Marina Čilića nakon pet setova i pet sati igre 6-7 (4), 2-6, 7-5, 6-4, 6-3 izjednačivši na 2-2. Bio je to sjajan meč dostojan velikog finala, a Del Potro je stigao do pobjede nakon što je gubio 0-2 u setovima. Bio je to njihov jedanaesti međusobni susret i deveta pobjeda argentinskog tenisača pri čemu i šesta uzastopna. Čilić je posljednji put pobijedio Del Potra, koji je ove godine dobio nagradu za povratnika godine, prije pet godina.

Karlović je dobro ušao u meč. Imao je 30-0 na Delbonisov servis, ali je Argentinac ipak prvi poveo. U petoj igri hrvatski tenisač je bio još bliži 'breaku', no Delbonis se ponovo obranio, te nažalost, u idućoj igri oduzeo Karloviću servis za 4-2. Do kraja seta oba tenisača su držala svoj početni udarac i Delbonis je dobio set 6-3 za argentinsko vodstvo.

Jeste li razočarani porazom Hrvatske u finalu Davis Cupa?

Ukupno glasova:

U drugom setu Karlović je prvi put ozbiljnije zaprijetio u šestoj igri propustivši 'break loptu' za 4-2. U idućem gemu i Karlović se morao vaditi. Spasio je dvije 'break' lopte i poveo 4-3, no nažalost kod rezultata 4-4 izgubio je servis. Delbonis to nije propustio i mirno je odservirao za 6-4 i vodstvo 2-0.

Karlović bez šanse

Niti treći set nije donio promjenu na terenu. Karlović nikako nije pronalazio pravi ritam i Argentinac je lako kažnjavao njegove pogreške. Delbonis je već u trećoj igri stigao do 'breaka' i vodstva 2-1. U idućem gemu Karlović je zaprijetio, imao je 30-15 i čisti forhend za dvije break lopte, no promašio je. Argentinac je poveo 3-1, a u idućem gemu imao dvije break lopte za 4-1. Karlović se izvukao, ali je kod rezultata 2-4 još jednom izgubio servis i priči je bio kraj. Delbonis je dobio idući gem za 6-2, 3-0 u setovima i veliko argentinsko slavlje.

Bio je to njihov peti međusobni susret i druga pobjeda 26-godišnjeg Argentinca, trenutačno 41. tenisača svijeta. Prvu je ostvario ove godine na US Openu kada je Karlović predao zbog ozljede.

Hrvatska je u posljednji dan finala ušla s vodstvom 2-1 i prvi put u svojoj povijest nije to uspjela iskoristiti. Do sada smo 20 puta bili u takvoj situaciji i svaki put smo dobili presudni treći poen. Još jedan ohrabrujući podatak nam je išao u korist. Od 1981. godine, otkako je uspostavljen format sa Svjetskom skupinom, samo su dvije reprezentacije u finalu nadoknadile zaostatak 1-2. Argentina je postala treća.

HRVATSKA - ARGENTINA 2-3

NEDJELJA, 27. studenog

Ivo Karlović (HRV) - Federico Delbonis (Arg) 3,6, 4-6, 2-6

Marin Čilić (HRV) - Juan Martin del Potro (Arg) 7-6 (4), 6-2, 5-7, 4-6, 3-6

SUBOTA, 26. studenog

Marin Čilić/Ivan Dodig (HRV) - Juan Martin del Potro/Leonardo Mayer (Arg) 7-6 (2), 7-6 (4), 6-3

PETAK, 25. studenog:

Marin Čilić (HRV) - Federico Delbonis (Arg) 6-3, 7-5, 3-6, 1-6, 6-2

Ivo Karlović (HRV) - Juan Martin del Potro (Arg) 4-6, 7-6 (6), 3-6, 5-7
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider