Tenis
SPORTOVI
Tenis
I Nadal želi ispisati povijest

Đoković lovi tenisku besmrtnost, hoće li se pridružiti sedmorici veličanstvenih?

U nedjelju Roland Garros ponovno otvara svoja vrata, a Otvoreno prvenstvo Francuske, kako je službeni naziv tog Grand Slam turnira, nosi više zagonetki nego ikad.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Tepaju mu da je svjetsko tenisko prvenstvo na zemlji. Tradicija mu seže do 1891. godine (1925. turnir je postao međunarodni), ali na početku se igralo na travnatim terenima. Na zemlju se prešlo 1928. i tada je turnir dobio ime Roland Garros, po slavnom francuskom pilotu iz Prvog svjetskog rata koji je usput igrao i tenis...

Tri puta u finalu i – ništa

Ovogodišnji Roland Garros nosi više zagonetki nego ikad. Jedna od najvećih je: može li se Novak Đoković, najbolji tenisač današnjice, pridružiti sedmorici veličanstvenih kojima je u povijesti pošlo za rukom osvojiti sva četiri Grand Slam turnira – Fredu Perryju, Donu Budgeu, Rodu Laveru, Royu Emersonu, Andreu Agassiju, Rogeru Federeru i Rafaelu Nadalu?

Jer Novaku nedostaje samo – Roland Garros. Tri je puta stizao do finala i tri puta je ostajao praznih ruku. Prvi mu se put to dogodilo 2012. kada je od njega bolji bio Rafael Nadal. Od istoga je suparnika izgubio i dvije godine kasnije, a lani mu je trofej odnio Stanislas Wawrinka.

Šveđanin Mats Wilander, nekadašnji teniski velikan i trostruki pobjednik Roland Garrosa (1982., 1985. i 1988.), koji danas komentira teniska zbivanja za Eurosport (na kojemu svakodnevno možete gledati prijenose s Roland Garrosa), smatra da Đoković ove godine može čak i do Golden Slama – osvajanja svih četiriju Grand Slam turnira i još olimpijskog zlata u Riju.

''Steffi Graf je to postigla 1988. godine. Pratio sam njezine igre i doista je te godine igrala nevjerojatno. Mislim da Novak može to isto postići i da će vjerojatno to i ostvariti'', kaže Wilander koji će kao glavne suparnike Đokoviću istaknuti Rafaela Nadala i Andyja Murraya, pobjednika posljednjeg Masters 1000 turnira u Rimu.

Dok Đoković i Murray love svoj prvi, Nadal želi otići u besmrtnost osvajanjem jubilarnog desetog Roland Garrosa. To još nikome nije pošlo za rukom ni na Roland Garrosu ni na bilo kojem drugom turniru.

Hrvatski tenisači i tenisačice ne stižu u nekom velikom zaletu. Marin Čilić dugo je bio ozlijeđen i odlično se vratio na turniru u Ženevi, Borna Ćorić igra promjenljivo, baš kao i par Ivan Dodig – Marcelo Melo koji brani naslov u konkurenciji parova.

No, Hrvati su znali i ugodno iznenaditi, dosad su ga četiri puta osvajali: Dragutin Mitić u miksu (1938.), Iva Majoli pojedinačno (1997.), Marin Čilić u juniorskoj konkurenciji (2005.) i lani Dodig u muškim parovima. Dodatni motiv našima, a i svima drugima, bit će hvatanje pozicije za OI u Brazilu. Ondje je mjesto osigurano samo za prvih 56 u pojedinačnoj konkurenciji te prvih 10 u konkurenciji parova. A vrijedit će liste od 6. lipnja, dakle upravo nakon Roland Garrosa.

Svi ostali osuđeni su na traženje pozivnica od ITF-a ili na čekanje poziva od kolega iz reprezentacije za nastup u parovima. Darija Jurak i Ana Konjuh stoga će u Parizu zaigrati zajedno u paru ističući i tako kandidaturu za Rio!

Evert i McEnroe komentiraju

Eurosport će prenositi uživo s komentarima i analizama, a program će se moći pratiti u 54 europske zemlje. Chris Evert, nekadašnja prva tenisačica svijeta s 18 Grand Slam naslova, i John McEnroe, nositelj sedam Grand Slam kruna, vraćaju na komentatorska mjesta. Prvi put će im se pridružiti i Ilie Nastase, slavni rumunjski tenisač i bivši prvi igrač svijeta.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider