Tenis
SPORTOVI
Tenis
'nikad nećeš biti federer'

Đoković na udaru kritika: Prljavim trikovima pokušao okrenuti Wawrinku?

Novak Đoković izgubio je finale US Opena od Stanislasa Wawrinke i ponovno nas vratio u dane kada je u trenucima kada bi gubio počeo sugerirati da ga muči ozljeda...

Srpski tenisač Novak Đoković nije uspio po treći put u karijeri osvojiti US Open. Od njega je u nedjeljnom finalu bio bolji Švicarac Stanislas Wawrinka, koji je slavio rezultatom 6:7(1), 6:4, 7:5, 6:3. Đoković je susret završio s bolovima u predjelu stopala, točnije nožnih prstiju, zbog čega je diljem svijeta izazvao niz negativnih reakcija.

Đoković je prije dolaska na svjetski tron bio tenisač koji je često iz razno raznih razloga znao predavati svoje mečeve. To su mu u startu zamjerili istinski ljubitelji tenisa i do danas mu to nisu zaboravili. Stoga i ne čudi reakcija navijača koji sumnjaju u poštenje Novaka Đokovića, koji je u noćašnjem meču, mimo pravilnika, pozvao medicinski time-out.

Novak tvrdi da nije mogao

Wawrinka je imao vodstvo 2:1 u setovima i 3:0 u četvrtom setu kada je Đoković bio na svom servisu. Spašavao je break-lopte, zadržao servis i onda tražio liječničku pomoć. To nije u skladu s pravilima, jer igrač mora biti na servisu u trenutku kada traži pomoć. Izuzetak je teža ozljeda u što se ubraja krvarenje, a Novak je doslovno krvario. Dobio je žulj na nožnim prstima i tvrdi da više nije mogao izdržati količinu boli...

Wawrinka se malo bunio kod suca, ali ubrzo odlučio popustiti i prihvatiti činjenicu da nitko neće reći prvom igraču svijeta 'ne možeš to napraviti'. Đoković se okrenuo prema Wawrinki i gospodski se ispričao, što je Švicarac prihvatio. Međutim ostaje činjenica da je cijela ta situacija oko Novakovih problema vrlo sumnjiva.

Sve je krenulo još u trećem setu kada se Đoković krenuo držati za butne mišiće i činilo se da ima problema s grčevima. No nakon nekog vremena počeo se držati za vrhove tenisica, u predjelu nožnih prstiju. Prošepao je prva tri gema četvrtog seta, dok je pri svom servis gemu, kojeg je morao zadržati da Wawrinka ne ode na 4:0, ipak ubacio u brzinu više, pogotovo kada je spašavao break-lopte.

McEnroe poludio: 'Boli ga, a trči kao Bolt'

Nakon što je Švicarac napravio dvije pogreške i poklonio gem Đokoviću, ovaj je sjeo i pozvao liječnika. Skinuo je obje tenisice i obje čarape, a doktor mu je flasterima lijepio dva mala prsta u sredini stopala. Srbin se trzao kao da mu je polomljeno stopalo, a kada je istrčao na teren počeo je juriti kao da mu se ništa nije dogodilo. Čak je u oba iduća servis gema Wawrinke izborio break lopte, no nije ih uspio realizirati. Nakon što je propustio vratiti se u igru, ponovno je počeo šepati...

Njegovo pozivanje medicinskog time-outa razljutilo je i legendarnog američkog tenisača Johna McEnroea koji je komentirao:

"Ovo je kompletno kršenje pravila. Suci moraju napraviti nešto po pitanju toga, ali čini se da nemaju hrabrosti", komentirao je za vrijeme pauze.

"Novak pet minuta kasnije trči poput Usaina Bolta", rekao je McEnroe nakon time-outa.

Wawrinka je nakon meča pokušao smiriti situaciju i reći da ako protivnik krvari jednostavno nema izbora i da se mora stati. Pitanje je bi li tako govorio da ga je Đoković okrenuo...

Srbin je rekao nakon meča da ne osjeća da je napravio išta pogrešno u toj situaciji, jer su mu 'otpali nokti s palčeva'. Doktor mu je pak bandažirao prste do palčeva.

"U govoru nakon meča Đoković je priznao Wawrinki da je bio bolji tenisač u tom trenutku, ali isto tako nije propustio naglasiti da nije bio na svom fizičkom maksimumu te da je (kao prvi igrač svijeta već niz godina) jako zadovoljan ulaskom u finale.

Novak proveo 10 sati manje na terenu!

Zanimljivo je spomenuti vrijeme koje su obojica proveli na terenu na ovogodišnjem izdanju US Opena. Razlika je nevjerojatnih 10 sati, odnosno Đoković je na terenu proveo 600 minuta manje! Razlog su tri predaje, od čega su dvije bile u samom začetku meča. Jan Vesely predao je i prije izlaska na teren, Mihail Južnij predao je kod vodstvo 4:2, dok je Jo-Wilfried Tsonga predao nakon 0:2 u setovima. Đoković je na terenu proveo 11 sati i 50 minuta, a Wawrinka čak 21 sat i 50 minuta.

Za očekivati je da Švicarac ima nekih fizičkih problema u tom posljednjem meču, no na kraju je Đoković ispao taj koji je navodno imao neke grčeve, a potom i druge probleme fizičke prirode. Wawrinka je pokazao da je 'životinja' i da kada je pravi Đoković nema odgovora na njegov tenis. To je pokazao u Roland Garrosu prije dvije godine, a ovu je istu rečenicu izjavio i Mats Wilander, legendarni švedski tenisač.

Komentari na sve to što se događalo u tom finalu bili su svakojaki, no u konačnici se sve svodi na jedno: Đoković nikada neće biti obožavan od strane svih poput Rogera Federera ili Rafe Nadala.

"Da li ste nekada videli Federera ili Nadala da se tako ponašaju kada gube neki meč? To ne rade veliki šampioni...", glasi jedan od komentara.

"Ono njegovo opšte poznato kukanje kada je protivnik bolji. Nikad on ne moze dostići Federera i ono što on predstavlja u svetu sporta. Taman kad je ovo prenemaganje kad gubi donekle otišlo u zaborav usled dobrih partija on je to ponovio i navukao opet bes i gnev ljubitelja tenisa na sebe. Brate mili pa nije strašno izgubiti, a kad se već vidi da je protivnik bolji onda treba pošteno izgubiti. Mnogo je mečeva preokrenuo na ovaj način jer često je protivnike izbacivao iz takta. Wawrinka se već privikao na njega i zato ga sve češće pobeđuje. Također ovo je razlog zazto ga Federer nikad nije voleo i cenio", napisao je jedan srbijanski navijač.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider