Tenis
SPORTOVI
Tenis
Navijači briljirali

Životne partije Čilića i Dodiga za krucijalni bod u parovima!

U sjajnoj atmosferi u Zadru je Hrvatska stigla na korak od velikog uspjeha.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon pomalo razočaravajućeg navijanja prvog dana, publiku u dvorani Krešimir Ćosić bila je na visini zadatka od samog starta susreta. Zapravo i prije nego su igrači krenuli na zagrijavanje dvoranom je odzvanjalo 'Hrvatska, Hrvatska, Hrvatska'!

Sjajna atmosfera pomogla je našim tenisačima da odigraju sjajan meč, poput onog u SAD-u protiv braće Bryan i s identičnih 3:1 slave protiv prvog para svijeta Pierre-Huguesa Herberta i Nicholasa Mahuta.
Veći dio susreta nije se dalo razaznati tko je prvi par svijeta, a tko je u posljednje tri godine odigrao jedan jedini zajednički dvoboj u parovima!

Dodig i Čilić zaigrali su zajedno protiv braće Bryan po prvi puta nakon 2013. godine, a da ni ne spominjemo činjenicu kako je Čilić pojedinačni igrač koji je ove sezone odigrao svega 10 parskih mečeva.

Najbolje parske partije karijera

Iako je igrač singla, Čilić je danas vjerojatno odigrao najbolji meč u parovima u svojoj karijeri! Na mreži je napravio jednu jedinu pogrešku i to kod jedinog francuskog breaka u meču! A što tek reći za Dodigovu igru? Možda se on neće složiti da je ovo bila njegova najbolja parska partija u životu, no sigurno neće poreći da je bila jedna od najboljih.

Imao je pregršt fenomenalnih poteza tijekom meča, pogotovo u krucijalnim trenucima. U posljednjem servis-gemu meča Dodig je SAM s tri čudesna udarca izborio 0:40 na servisu francuskog para. Jednostavno maestralna partija obojice.

Možda zvuči previše subjektivno, ali Čilić i Dodig mogli su ovo riješiti i u tri seta da je bilo malo više sreće i odlučnosti kod prednosti 5:4 u drugoj dionici. Na servisu Herberta naši su izborili 0:30, no do kraja gema ostali su bez poena. Nakon toga je uslijedio slab servis gem Dodiga i Mahut je potom poravnao na 1:1 u setovima.

Dodigova tri poteza za slamanje Francuza

Prvi i treći set naši su uzeli uz maestralnu igru u tie-breakovima. Samo jedan jedini mini-break izborili su Francuzi i to u trećoj dionici kod rezultata 5:3 za naš par. I tu dolazimo kod krucijalnog trenutka u meču koji je slomio prvi par svijeta.

Nakon što su Francuzi vratili mini-break zaostatka Herbert je servis winnerom poravnao na 5:5, a potom su proradili živci. Francuz je promašio prvi servis, a onda dva puta bacao drugi i hvatao loptu jer mu je smetala navodna buka u dvorani. Naši su prosvjedovali, Francuzi su prosvjedovali, no u konačnici je Herbert izborio set-loptu.

U dvorani je nastao muk kada je Dodig promašio prvi servis, no zato su svi skočili na noge kada je pogodio servis winner iz drugog! Tu nije bio kraj Dodigovoj majstoriji. Nakon jedne duže izmjene kod 6:6 Ivan je s poda izvukao stop-volej kojim je Hrvatskoj donio novu set-priliku. Mahut je promašio prvi servis, a potom je Dodig forehandom probio francuski blok na mreži i donio Hrvatskoj prednost 2:1 u setovima.

Ta tri Dodigova poteza bila su ključna za slamanje francuskog para koji do trećeg gema četvrtog seta nisu nijednom izgubili svoj početni udarac! Sve je izgledalo divno i krasno na servisu Mahuta (40:15), a onda su Ivan i Marin odigrali nekoliko sjajnih poteza za četiri poena zaredom i prvi break u meču!

Tribine su po tko zna koji put eruptirale jer su znale koliko znači break u ovakvom susretu. Do kraja dvoboja Francuzi nisu ni primirisali lopti za povratak u meč...

Dodig i Čilić, dvojica naših najboljih igrača u parskoj i pojedinačnoj konkurenciji, puni samopouzdanja suprotstavila su se najboljem paru svijeta i doveli Hrvatsku na prag finala. Velike zasluge za to idu navijačima kojih je danas bilo više nego u petak, no ključna stvar je da su bili daleko, daleko glasniji. Francuzi se gotovo nisu ni čuli s tribina!

Oprez, još nije gotovo

U nedjelju su na rasporedu još dva pojedinačna meča, a možda i samo jedan ako Čilić osvoji i treći bod ovog vikenda. Naime, on i Richard Gasquet prvi izlaze na teren u 14 sati. Francuz vodi u međusobnom omjeru 2:1, no Čilić je taj koji je dobio posljednji dvoboj i to ove godine. Treba uzeti u obzir da je Marin u dva dana odigrao osam setova, a Gasquet svega tri!

U najcrnijem scenariju imat ćemo živi peti meč u kojem Ćorić igra protiv Pouillea. Ne zaboravimo da je mladi Zagrepčanin ove godine već slavio u dva odlučujuća meča i to u gostima kod Belgije i SAD-a.

No, zašto strepiti? Ako publika bude dobra kao i danas, a nema razloga da ne bude, Čilić će riješiti Gasqueta i odvesti Hrvatsku u polufinale s tri osvojena poena u vikendu, kao što je to 2005. godine činio Ivan Ljubičić.

Jedan bod iz dva pokušaja. Tako malo treba Hrvatskoj da se 11 godina kasnije ponovno nađe u velikom finalu gdje će ju vjerojatno čekati Argentina koja nakon dva dana ima prednost 2:1. Odnosno, mi ćemo čekati Argentince jer u tom scenariju mi ćemo biti domaćini. Navijamo u nedjelju za naše, ali i Argentince! Finale Davis Cupa želimo u Hrvatskoj u paklenoj atmosferi jedne od dvorana.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider