Tenis
SPORTOVI
Tenis
rođeni na isti dan

Federer se približava mirovini, no bez brige! Ovo je njegov nasljednik

Kanađanin Felix Auger Aliassime novo je tenisko čudo današnjice, a tek mu je 14-godina...

Talent 14-godišnjeg Aliassimea prepoznat je već prije nekoliko sezona, no ovog je tjedna prepravio knjige teniske povijesti. Kanađanin je dvjema pobjedama na ATP Challenger turniru u Granbyju ostvario skok od čak 488 mjesta, te je postao najmlađi tenisač u povijesti ATP-ja koji se smjestio u Top 800. Ranije ove godine postao je najmlađi tenisač koji se kvalificirao u glavni ždrijeb nekog ATP Challenger turnira, kada je u Drummondvilleu slavio u tri kola kvalifikacija. Trenutno zauzima 749. mjesto, no to bi se do kraja sezone još trebalo značajno promijeniti.

Aliassime je nadvisio i uspjeh našeg Borne Ćorića koji se na ATP ljestvicu upisao s 15 godina, odnosno početkom 2012. godine.

Ovaj 'wunderkind' počeo je trenirati s četiri godine, a tenisu se u potpunosti posvetio s 12 godina. U samo 10 mjeseci njegov iskorak u teniski svijet je nevjerojatan, a s time se slaže i trenutno 7. igrač svijeta Kanađanin Miloš Raonić.

"Inspirirajuće je vidjeti što Felix Auger-Aliassime radi s tek 14 godina. Bit će zabavno pratiti njegov razvoj".

Raonić je komentar stavio na svoj Twitter profil kada je pogledao izmjenu od 43 udarca koja je u dvoboju 2. kola spomenutog Challengera protiv Dariana Kinga pripala mladom Kanađaninu.

Na putu do četvrtfinala Aliassime je izbacio 493. igrača svijeta Andrewa Whittingtona i 205. Kinga, a zapeo je tek na 145. Yoshihitu Nishioki koji je slavio u tri seta.

Alliasime ima jako dobro kretanje za svoje godine, a isto tako snažne i precizne udarce kojima gradi poene. Možda i najzastrašujući detalj njegove aktualne kvalitete je mentalna snaga, koja pomalo podsjeća na vjerojatno najvećeg tenisača svih vremena Rogera Federera. I da, zaboravili smo spomenuti da je Aliassime rođen 8. kolovoza, odnosno na isti dan kao i veliki Švicarac, osvajač 17 Grand Slam naslova.

Federer je svoj prvi ATP finale igrao u veljači 2000. godine, šest mjeseci prije nego li je Aliassime rođen.

Vjerovali u zvijezde ili ne, ima nešto u tome. No pravi ispiti za ovog 14-godišnjaka tek slijede. Neosporiv je njegov nevjerojatni talent, pobjednički mentalitet i fizičke predispozicije. Vjerojatno bi već i sada mogao dobro živjeti na Challengerima, no za njega su očito predodređene puno veće stvari.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider