Tenis
SPORTOVI
Tenis
'Nole' ušao u povijest

Đoković okrenuo Murraya i osvojio treći Australian Open zaredom!

Srbin Novak Đoković osvojio je u Melbourneu svoj šesti Grand Slam turnir karijere, četvrti Australian Open i treći u nizu...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U finalu je pobijedio Britanca Andyja Murrayja 6-7(2), 7-6(3), 6-3, 6-2.

Đoković je postao prvi tenisač u Open Eri koji je osvojio tri uzastopne titule u Melbourneu. Koliko je njegov trijumf zaslužen, najbolje će pokazati podatak da u cijelom finalnom meču nije izgubio niti jedan servis. Murray je imao samo četiri break-lopte u cijelom meču, ali niti jednu nije iskoristio. Đoković je realizirao 3 od 11 prilika.

Ipak, prvi svjetski reket vjerojatno se nije osjećao ugodno početkom drugog seta. Propustio je pet break-lopti u prvom setu, od toga četiri u šestom gemu, te je izgubio tie-break uvjerljivo sa 7-2. Murray je držao servis u prvom gemu drugog seta, a onda je u idućem gemu zaprijetio s 0-40. Bila je to njegova najveća prilika u meču. Na kraju možemo reći, i jedina prava. No, u tim trenucima nije bio na visini zadatka. Đoković se odlično izvukao iz te situacije. Iako nije igrao svoj najbolji tenis, dosta je griješio, niti Murray nije bio u najboljem izdanju, niti blizu one igre koju je demonstrirao u polufinalu protiv Federera. Tako je i drugi set odlučen u tie-breaku, ali ovoga puta dobio ga je glatko dobio Đoković sa 7-3.

Murray je nakon toga zatražio liječničku pomoć zbog otvorene rane na stopalu.

U trećem setu nije bilo većih uzbuđenja do osmog gema u kojem je Đoković izborio 0-40. Murray je prve dvije break-prilike spasio, ali ne i treću. Bio je to prvi break u meču. U tom trenutku je Đoković definitivno prelomio meč na svoju stranu. Odservirao je za set bez izgubljenog poena.

Murray je u drugom gemu četvrtog seta imao break-loptu. Nije realizirao i odmah nakon toga je izgubio servis, a ubrzo još jedan. Đoković je rutinski meč priveo kraju i po četvrti puta u karijeri, nakon 2008. godine, te protekle dvije, osvojio Australian Open.

Murray nije uspio postati prvi Britanac nakon Freda Perryja iz 1934. godine s titulom u Melbourneu. Isto tako, nije mu pošlo za rukom postati prvi tenisač koji je svoj drugi Grand Slam naslov u karijeri osvojio odmah nakon prvog, nakon što je lani uzeo prvijenac na US Openu. Tada je u finalu pobijedio Đokovića, koji mu je ovom prilikom uzvratio, te poveo s 11-7 u međusobnim ogledima sa Škotom.

Đokoviću je ovo šesti osvojeni Grand Slam turnir u karijeri, a Murrayju je ovo bio šesti Grand Slam finale, te peti poraz, a treći u Melbourneu. Od Đokovića je izgubio finale u Melbourne Parku i 2011. godine, a od Rogera Federera 2010. godine. Od Švicarca je izgubio i finale US Opena 2008. godine, odnosno Wimbledona prošle godine. (TS)

Australian Open, finale:

Đoković (1) – Murray (3) 6-7(2), 7-6(3), 6-3, 6-2

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider