Tenis
SPORTOVI
Tenis
Pobjeda karijere

Sjajni Škugor u triler meču donio prvi bod Hrvatskoj!

Šibenčanin se izvukao iz izuzetno teške pozicije, izdržao veliki pritisak na svom servisu u petom setu i trijumfirao.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska Davis Cup reprezentacija povela je protiv Španjolske s 1:0 u prvom kolu Svjetske skupine Davis Cupa nakon što je Franko Škugor pobijedio Pabla Carrena Bustu nakon više od četiri sata igre. Bilo je 3:6, 6:3, 6:4, 4:6, 7:6 (6) za 29-godišnjeg Šibenčanina koji je kao 223. na ATP ljestvici svladao gotovo 200 mjesta bolje rangiranog Španjolca (Carreno Busta je 26.).

Nošen bučnom podrškom oko 2.000 gledatelja u dvorani Gradski vrt Škugor je uspio nadoknaditi set zaostatka, 'break' zaostatka u petom setu, preživjeti servis za pobjedu 25-godišnjeg Španjolca i u dramatičnom raspletu 'tie-breaka' petog seta doći do najvećeg skalpa u karijeri.

"Pred ovakvom atmosferom ne možeš ne dati svoj maksimum. Ja sam to danas i napravio. Jednostavno, uživao sam na terenu. To smo se i dogovorili prije meča, da izađem i uživam. Fit sam, dobro sam se pripremio za sezonu. Imao sam tri meča iza sebe bez pobjeda, falilo mi je samopouzdanja, ali to se pred ovakvom publikom ne vidi. Izađeš, uživaš, ideš po svaki poen i, eto, upalilo je", izjavio je Škugor nakon meča.

Pokazao je naš tenisač već u prvom setu da ga neće biti lako slomiti. U petom gemu je imao 0:40 i još dvije prednosti, ali nijednu od pet prilika za break nije uspio iskoristiti. Gem kasnije Španjolac je svoju prvu priliku pretvorio u break vrijedan osvajanja prvog seta.

Preokret Škugora nakon lošeg otvaranja

No, Škugor nije klonuo. Nastavio je igrati u istom ritmu iz prvog seta, strpljivo je gradio poene, bio agresivan kad je trebalo, ali i znao čekati pogrešku suparnika. Carreno Busta ih je nanizao nekoliko u šestom gemu drugog seta, kad je naš tenisač po prvi put u meču došao do breaka i nakon 70 minuta igre izjednačio stanje u setovima.

Škugor je breakom otvorio i treći set. Španjolac je zaostatak vratio i izjednačio na 2:2, ali je onda opet pokleknuo. Odličnim forhendom Škugor ga je prošao na mreži za novi break i prednost od 3:2 koju Šibenčanin više nije ispuštao do kraja trećeg seta.

Carreno Busta pokleknuo u prvom "živom" meču

Škugor je prvi do prilike za oduzimanje servisa došao i u četvrtom setu, ali se Carreno Busta izvukao. Nažalost, u desetom gemu dogodio se novi zaplet. Španjolac je došao do breaka koji mu je donio set. No, tu nije bio kraj Škugorovoim mukama. Na početku odlučujućeg seta, za samo devet minuta, Carreno Busta je nanizao tri gema i držao break prednosti sve do osmog gema u kojem je servirao za pobjedu.

Tu je do izražaja ipak došlo njegovo neiskustvo u Davis Cupu. Naime, i njemu je ovo bio prvi živi meč u ovom natjecanju, baš kao i našem tenisaču u pojedinačnoj konkurenciji. Pritisnut i bremenom velikog favorita, 25-godišnji Španjolac se slomio i izgubio servis. No, pred nama je bio novi zaplet. U sljedećem, najdužem gemu u meču, 28-godišnji Šibenčanin spasio je tri meč-lopte i izjednačio na 5:5. Svaki je od tenisača držao sljedeći servis pa je nakon tri sata i 50 minuta borbe o pobjedniku odlučivao tie-break.

Otakako je prošle godine uvedeno pravilo tie-breaka i u petom setu, ni hrvatski ni španjolski tenisači nisu se susretali s takvim raspletom. Škugor je osvojio prva tri poena odlučujućeg gema i prednost držao do 5:2. Kod 5:3 i servisa Carrena Buste naš je tenisač stvorio idealnu priliku za tri meč-lopte, ali je promašio lagani smeč. Ipak, poveo je 6:4 i imao servis za pobjedu, no Carreno Busta je na njegov izlazak na mrežu odgovorio preciznim forhend pasingom.

Mali nesporazum na meč-lopti

Španjolac je servisom spasio i drugu meč-loptu, ali je novim mini-breakom Škugor poveo 7:6 i došao do treće meč-lopte. Ni tu nije bio kraj drami. Naš je tenisač nakon servisa vratio duboku loptu Španjolca, ali je Carreno Busta stao na uzvik aut koji je došao s tribina. Nakon konzultacije s vrhovnim sucem, glavni sudac Pascal Maria odlučio je ponoviti poen. Škugor je promašio prvi servis, nakon drugog je pripremio napad i sjajnim volejem došao do najveće pobjede u karijeri.

Konačno su se i njemu teniski bogovi osmjehnuli. Naime, Šibenčanin je prošle godine u Wimbledonu propustio ček četiri-meč lopte u dvoboju protiv Francuza Benoita Pairea, koji je tada slavio 10:8 u petom setu. Dvaput je Škugor gubio mečeve na Zagreb Indoorsu, od Stefana Koubeka 2008. i Floriana Mayera 2011. godine, u kojima je imao meč-lopte.

Šibenčanin će ostati upamćen kao prvi Hrvat koji je u Davis Cupu došao do pobjede u tie-breaku petog seta, a mogao je postati i prvi u povijesti Davis Cupa da ga za oko sat vremena nije prestigao Belgijac Steve Darcis, koji je na isti način svladao Philippa Kohlschreibera u Frankfurtu.

HRVATSKA - ŠPANJOLSKA 1:0

Franko Škugor - Pablo Carreno Busta 3:6, 6:3, 6:4, 4:6, 7:6 (6)

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider