Tenis
SPORTOVI
Tenis
može li vratiti formu?

Brutalan ždrijeb u New Yorku: Bez Hrvata u drugom tjednu US Opena?

U četvrtak je napravljen ždrijeb posljednjeg Grand Slam turnira u ovoj godini, US Opena, koji je od naših tenisača najviše pogodovao, ako tako možemo reći, Marinu Čiliću, branitelju naslova u New Yorku...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Iako se nalazi u gornjoj polovici ždrijeba gdje je Novak Đoković, Čilić je, kao deveti nositelj, imao dosta sreće. Naime, ždrijeb mu je za potencijalnog suparnika u osminifinala dodijelio Španjolca Davida Ferrera, koji muku muči s ozljedom i pitanje je hoće li nastupiti u New Yorku. Ferrer je od prvih osam igrača svijeta s kojim je Čilić mogao biti sparen u osminifinala definitivno najbolji izbor. No idemo redom...

Da bi došao do Ferrera Čilić najprije mora riješiti kvalifikanta, a to bi mogao biti i naš Ivan Dodig. On u posljednjem kolu kvalifikacija mora pobijediti njemačkog tinejdžera Alexandrea Zvereva da bi izborio jedno od mjesta koja dobivaju kvalifikanti u glavnom ždrijebu.

Ukoliko to pobijedi Čilić bi igrao protiv pobjednika dvoboja između Francuza Lucasa Pouillea i još jednog kvalifikanta. Odličan je to ždrijeb za prva dva kola u kojima bi poraz bio ravan katastrofi.

Kada bi se plasirao u 3. kolo tamo bi čekao jako neugodni Bugarin Grigor Dimitrov, koji ove sezone ne igra naročito kvalitetan tenis i svakako je prelazna prepreka. Međutim, Dimitrovu ne tepaju bez razloga 'baby Federer' i ako želi do 4. kola Čilić će morati odigrati ponajbolji meč turnira. Četvrto kolo bi bio Ferrer, a onda u četvrtfinalu prošlogodišnji finalist Kei Nishikori. Eventualno polufinale značio bi ogled protiv Novaka Đokovića.

Treba biti realan i reći da Čilić nije u posebno dobroj formi i da postoji bojazan da bi mogao zapeti već u prvom tjednu US Opena (četiri kola).

Najgore je prošao Borna Ćorić, koji će 2. kolo tražiti protiv bivšeg broja jedan svjetskog tenisa, Rafe Nadala. Jednom su dosada igrali njih dvojica, prošle godine u dvorani Basela, i slavio je naš tenisač s 2:0 u setovima. No bio je to susret u kojem je Nadal imao problema sa slijepim crijevom i nije bio na pravoj razini. Ni danas forma španjolskog tenisača nije bajna i možda je to velika prilika da Ćorić uzme 'lakši' put od 8. postavljenog nositelja i napravi veliki iskorak na US Openu. Ćorić se nalazi u gornjoj četvrtini ždrijeba, odnosno u istoj kao i prvi igrač svijeta Novak Đoković.

Ivo Karlović nalazi se u donjem dijelu ždrijeba i put kroz prva dva kola trebao bi biti 'pjesma'. U prvom kolu igra protiv Argentinca Federica Delbonisa, kojeg je već jednom pobijedio, dok bi mu drugo kolo donijelo ogled protiv Čeha Jirija Veselyja ili Talijana Paola Lorenza. Sva trojica tenisača su izraziti zemljaši i ne bi trebali predstavljati nikakav problem za našeg bombardera.

U 3. kolu Karlovića bi gotovo sigurno dočekao Roger Federer, koji je prošloga vikenda dokazao da igra u životnoj formi, nakon što je s 2:0 u setovima riješio Đokovića u finalu Cincinnatija.

Gotovo je sigurno da nijednu hrvatsku tenisačicu nećemo vidjeti u drugom tjednu turnira, ponajviše iz razloga jer je ždrijeb bio prilično brutalan prema njima.

Mirjana Lučić-Baroni u 1. kolu igra protiv kvalifikantice, a ukoliko to prođe suočit će se s prvom igračicom svijeta Serenom Williams. Amerikanka lovi četvrti Grand Slam naslov u 2015. godini i teško je zamisliti da će je itko uspjeti zaustaviti, pogotovo sada kada igra na domaćem terenu.

Zanimljivo, dva su puta dosada igrale Serena i Lučić-Baroni, ali davne 1998. godine. Oba je puta slavila američka tenisačica, no jednom je naša predstavnica imala set prednosti. Međutim, u konačnici je sa 6:4, 7:5 slavila Williams. U drugom je susretu Lučić-Baroni uzela tri gema...

Ana Konjuh u 1. kolu igra protiv Njemice Tatjane Marije, a kada bi to prošla njena iduća suparnica bi bila treća nositeljica, Ruskinja Marija Šarapova.

Kroz kvalifikacije se glavnom turniru još mogu pridružiti Petra Martić i Tereza Mrdeža. Martić ima odličnu priliku za to jer igra protiv iznenađenja kvalifikacija Grkinje Marije Sakkari. Mrdeža će pak morati kreirati iznenađenje protiv druge nositeljice kvalifikacija Jaroslave Švedove ako želi do glavnog turnira.

Posljednji Grand Slam sezone igra se na terenima Flushing Meadowsa od 31. kolovoza do 13. rujna.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider