Tenis
SPORTOVI
Tenis
dvoboj za pamćenje

Finale prije finala: Sve što morate znati uoči 45. ogleda Federera i Đokovića

Finale prije finala. Tako mnogi vide polufinalni ogled između Novaka Đokovića i Rogera Federera na Australian Openu, prvom Grand Slamu u 2016. godini...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Novak Đoković i Roger Federer ukrstiti će rekete po 45. put u karijeri (22-22 međusobni omjer) u polufinalu Australian Opena. Kada je objavljen ždrijeb u kojem su se Federer i Đoković našli u istim polovicama, rekacija mnogih bila je 'kvragu, finale će biti dosadno'. Vjerojatno neće biti dosadno, ali neće imati ni približno intezitet i zanimanje kao što bi imao da u njemu zaigraju dvojica možda i najvećih tenisača svih vremena.

Federer (34) je na putu do polufinala ispustio samo jedan set i to u 3. kolu protiv Bugara Grigora Dimitrova. Đoković je pak izgubio dva seta, oba u osmini finala protiv Gillesa Simona. Srbijanski tenisač je u tom susretu napravio ravno 100 neprisiljenih pogrešaka i mnogi su se pitali kako će reagirati u četvrtfinalu protiv Keija Nishikorija. Međutim Đoković je odgovorio na najbolji mogući način i pomeo japanskog tenisača s terena za malo više od dva sata tenisa.

Potpuno izjednačeni, ali Đoković je u 'naletu'

Đoković i Federer dosada su odigrali 44 međusobna susreta. Obojica su slavila u njih 22, no posljednjih godina srbijanski tenisač drži dominaciju nad Švicarcem. U 2015. godini odigrali su osam mečeva, Federer je slavio u tri, no Đoković je upisao pobjede u tri najvažnija ogleda - finala Wimbledona i US Opena, te finale završnog ATP World Tour Finalsa.

Posljednju pobjedu nad Đokovićem na Grand Slam turniru Federer je upisao 'davne' 2012. Tada je slavio u polufinalu Wimbledona s 3:1 u setovima, nakon čega je i uzeo svoj posljednji, 17. Grand Slam naslov. Od tada je upisao tri uzastopna poraza na Grand Slam turnirima od Đokovića, u kojima je uzeo sveukupno četiri seta.

Na Australian Openu Federer i Đoković igrali su u tri navrata, a trenutno je u prednosti srbijanski tenisač s dvije pobjede. Posljednji meč igran je 2011. godine i tada je Đoković slavio s 3:0. Bio je to polufinalni meč, baš kao i onaj 2008. kada je također Đoković slavio s 3:0. Godinu dana ranije (2007.) Federer je u šesnaestini finala slavio s 3:0.

Federer mora biti još agresivniji i konkretniji

Što očekivati od 45. dvoboja? Što Federer može napraviti drugačije da konačno upiše pobjedu nad Đokovićem u 'velikom' meču? Mnogi vjeruju da će na kraju sve ovisiti o svjetskom broju 1, ali ima i onih koji smatraju da je Ivan Ljubičić, novi čovjek u Federerovom trenerskom timu, smislio taktiku za svog pulena s kojom Đoković može pasti.

Neće to biti puno drugačije u odnosu na prethodne dvoboje, ali ono na čemu će Federer zasnivati svoju igru mora biti pritisak na mreži. Švicarac će morati izlaziti na mrežu svaki put kada mu se za to ukaže prilika, jer u otvorenoj izmjeni udaraca s osnovne linije nema šanse protiv Đokovića.

Švicarac će morati svesti na minimum i broj neprisiljenih pogrešaka, koji u mečevima protiv Đokovića rapidno raste u odnosu na njegov prosjek tijekom turnira. Primjerice, na lanjskom US Openu, Federer je u prosjeku radio četiri pogrešake po setu sa svoje forehand strane, najjačeg oružja, no kada je stigao u finale na ogled s Đokovićem, prosjek mu se udvostručio.

Retern odnosno vraćanje servisa bit će također vrlo krucijalno za Federera, pogotovo na drugom servisu srbijanskog tenisača. Upravo ga je to koštalo barem petog seta u lanjskom finalu US Opena. Federer je realizirao tek dvije od 11 prilika za break na DRUGOM servisu Novaka Đokovića! Još gori podatak gledano iz kuta švicarskog genijalca je taj da je realizirao tek četiri od 23 prilike za break u cijelom meču. Đoković je bio na realizaciji 6-13.

Bit će to ogled za pamćenje jer obojica tenisača trenutno igraju u sjajnoj formi na početku sezone...

Vremenski uvjeti igrat će važnu ulogu u polufinalu

I još jedna stvar. Za četvrtak je u Melbourneu najavljena kiša, što znači da bi krov Rod Laver Arene mogao biti zatvoren. Federer je jedan od najboljih igrača svih vremena u dvoranskim uvjetima, no Đoković je taj koji je posljednjih godina bio daleko uspješniji pod krovom. Sjetimo se samo finala Wimbledona lani. Nakon što je krov zatvoren kod 1:1 u setovima, Đoković je otpuhao Federera s terena.

U međusobnim ogledima u dvoranskim uvjetima Đoković vodi ispred Federera sa 6:4. No, ukupno gledajući u karijeri Federer i dalje ima uspješniji postotak pobjeda u dvoranskim uvjetima. Slavio je u 80.5 posto mečeva, dok je Đoković na 78.1 posto uspješnosti. Detalji bi trebali odlučivati... Meč je na rasporedu u 9:30 ujutro po hrvatskom vremenu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider