Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Tiki-taxi

Kraj španjolske ere: Sjajni Čile poslao svjetske prvake kući!

Nakon 2. odigranog kola u skupini B Svjetskog prvenstva u Brazilu jasno je da ćemo ove godine dobiti novog prvaka svijeta...

Nogometaši Čilea priredili su iznenađenje pobijedivši blijedu Španjolsku s 2-0 čime su sebi, ali i Nizozemcima, osigurali plasman u osminu finala! Čileanci su odigrali savršenu utakmicu u kojoj su u potpunosti nadmudrili Španjolce, koji su ponovno igrali svoju očito izumrlu 'tiki-taku'.

Španjolska je još jednom imala posjed lopte na svojoj strani, ali do pogotka nije mogla. Čile je najprije iskontrirao 'furiju', a potom nakon još jedne pogreške Ikera Casillasa zabio iz prekida.

Pitanje je kako bi se stvari razvijale da je Xabi Alonso zabio u 15. minuti utakmice, no pet minuta kasnije stigla je kazna. Čile je po desnoj strani povukao kontru s centra travnjaka, lopta je s desna pa na lijevo prošla trojicu čileanskih nogometaša, prije nego li je stigla do Eduarda Vargasa na petercu Španjolske. Napadač Napolija je najprije poslao Casillasa u pogrešnu stranu, a potom ispred Sergija Ramosa usmjerio loptu u nebranjeni dio mreže.

Pogledaj tablicu i raspored

 

Bližio se kraj poluvremena, ali Španjolska nije izgledala ništa bolje. Čileanci su to iskoristili nakon prekida, točnije slobodnog udarca s desne strane, s nekih 25 metara. Alexis Sanchez je pucao, Casillas je loptu boksao, ali samo na nekih 11 metara do Charlesa Aranguiza koji špicom kopačke šalje loptu u istu stranu iz koje je španjolski vratar obranio slobodni udarac Sancheza.

Španjolci su se u nastavku probudili ulascima Kokea i Fernanda Torresa, no čak i kada su došli u priliku da zapucaju prema golu, Claudio Bravo je bio spreman ukrotiti svaki udarac. Najveću je priliku imao Sergio Busquets, koji je sa svega dva metra od čileanskih vratiju promašio loptu, odnosno samo je okrznuo i poslao pored gola.

Spomenimo da je Diego Costa, Brazilac koji je uzeo španjolsko državljanstvo uoči ovog Svjetskog prvenstva, odigrao dosada 126 minuta na prvenstvu, te da nije uspio uputiti nijedan udarac u okvir vrata suparničke momčadi.

Iker Casillas je pak postao španjolski vratar s najviše nastupa na Svjetskom prvenstvo. Ovo mu je bio 17. nastup, čime je pretekao Andonija Zubizarretu (16).

Ovo je treći put na posljednja četiri prvenstva da se nakon grupne faze od natjecanja oprašta aktualni svjetski prvak. Godine 2002. to se dogodilo Francuskoj (1 bod), a 2010. Talijanima (2 boda). (TS)

SP u nogometu, 2. kolo skupine B:

Australija - Nizozemska 2-3 (Cahill 21, Jedinak 54-11m / Robben 20, Van Persie 58, Depay 68)

Španjolska - Čile 2-0 (Vargas 20, Aranguiz 43)

Redoslijed: 1. Nizozemska 6 bodova, 2. Čile 6, 3. Australija 0, 4. Španjolska 0.

Prognoziraj rezultate i skupljaj bodove

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider