Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Prvi dojmovi

Od oaze do velegrada

Hrvatski nogometni reprezentativci stigli su u Sao Paulo gdje ih sutra očekuje spektakularno otvaranje Svjetskog prvenstva protiv domaćina Brazila, a iz prve ruke informacije donosi reporter Nove TV Željko Vela…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

ČITAJTE NAJNOVIJE VIJESTI O SVJETSKOM PRVENSTVU U BRAZILU!

Iz najvećeg brazilskog grada posljednjih su dana dolazile vijesti o štrajkovima, neredima, nedovršenom stadionu, ukratko - o popriličnom kaosu. No, kakvo je stanje dan uoči starta prvenstva i utakmice BRAZIL - HRVATSKA iz prve ruke javio je Željko Vela.

Niko Kovač zna gdje su nedostaci Brazila, nadamo se da je u pravu

Perišić za Novu TV: Otvorilo mi se i nadam se da će sad biti sve bolje i bolje

''Da se izdržati u Sao Paulu. Prvi dojmovi su bolji nego što smo mogli očekivati ili prema onim pričama koje su dolazile, iako ipak ostaje ocjena da je ovo grad u kojem je život iznimno kompliciran. Nije to ni čudno, Sao Paulo ima više od 11 milijuna stanovnika, dakle tu su se natiskale dvije Hrvatske po broju stanovnika. Golem je prostor koji zauzima ovaj grad i to sa sobom donosi dosta specifičnosti'', rekao je Željko Vela te nastavio:

Što se tiče sigurnosti, moram reći da se osjećamo vrlo sigurno, ni pod kakvom prijetnjom ili ugrozom. Naravno, dosad smo se držali onih kvartova koji se smatraju sigurnima, što je način prevencije. Ovi dijelovi grada oko stadiona moram reći i upozoriti hrvatske navijače da nisu baš neko cvijeće, ovdje treba pripaziti, makar će na biti jake mjere osiguranja. Što se tiče prometa, on je iznimno kaotičan i teče na sve načine i u svim smjerovima, ali nema još onih zastoja da sve stoji i da se ništa ne miče. Situacija se malo poboljšala od kada je prekinut štrajk javnog gradskog prijevoza i popustio je taj pritisak na ceste. Ovdje postoji za one koji žele hitro iz jednog dijela grada u drugi i helikopterski taksi. Inače, Sao Paulo je grad s najviše helikoptera na svijetu.''

Tek kad se stigne u Sao Paulo, vidi se koliko je dobro i mudro odabrana baza 'vatrenih'.

"U Sao Paulu promet je uglavnom kompliciran. Javni je prijevoz kompliciran. Nakrcan je, mnogo je ljudi. Gužva, mnogo ljudi. Eto, uglavnom to!'', objasnila je stanovnica Sao Paula.

''Ovdje je bogat kulturni život, zabava, ali ima dosta problema s obrazovanjem, zdravstvom i javnim prijevozom", rekao je jedan stanovnik grada.

Sao Paulo je najveći grad u Brazilu i sedmi najveći na svijetu po broju stanovnika. Sao Paulo je jedno od najvažnijih svjetskih ekonomskih i financijskih centara, čuven po kulturnom i umjetničkom životu, ali jednako tako i po zastrašujućim prometnim gužvama i visokim stopama kriminala.

''Da, opasno je. Jako je opasno. Mnogo se puši, mnogo… Opasno je, shvaćaš?", poručio je jedan stanovnik Sao Paula, dok je drugi ovako opisao grad:

''Super je, dobro je, ali ima problema sa siromaštvom. Ljudi bi trebali pomagati jedni drugima, biti ljudskiji prema svojim bližnjima. Toga nedostaje u Sao Paulu. To je moje mišljenje."

Sao Paulo je najmultikulturalniji grad u Brazilu. Nalazi se u državi Sao Paulo, ali postoji razlika. Stanovnici države Sao Paulo su Paulište, a stanovnici grada - Paulištanosi. Paulištanosi ne priznaju sliku grada-kaosa koja je u svjetskim medijima stvorena uoči prvenstva.

''Da, zadovoljan sam ovdje. Obožavam svoj grad. On ima sve probleme kakve imaju ostali gradovi u svijetu. Zaljubljen sam u njega. Naš je grad prelijep. Prelijep!", izjavio je taksista Paolo.

Gradski moto ili slogan je 'Nisam vođen, ja vodim'. Paulištanosi su ponosni ljudi, a i optimistični.

''Skupljaju se naši navijači, bit će ih još dosta, ali da ne bude o Sao Paulu samo komplicirani promet, kriminal i sve ostalo, evo jedna lijepa stvar: ovo je jedan od najsigurnijih gradova na svijetu što se tiče potresa, u gotovo 500 godina koliko postoji grad nije nikada bilo ni jednog potresa, čak nije zabilježena ni ozbiljnija seizmološka aktivnost. Možda bi mogla biti zabilježena u četvrtak navečer, ako Hrvatska šokira Brazil na otvaranju Svjetskog prvenstva i moram priznati da bi jedno takvo podrhtavanje, ostane li sve u granicama korektnog, bilo vrlo ugodno osjetiti'', zaključio je Željko Vela.

Prognoziraj rezultate i skupljaj bodove

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider