Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Od Brazila ostali samo 'dugmići': Lako im je bilo s Ronaldom i Ronaldinhom...

Da u čast prekjučer preminulog neponovljivo duhovitog srpskog glumca Bore Todorovića parafraziramo čuvenu rečenicu iz Maratonaca koja se odnosila na njegov lik u tom kultnom filmu: Njemačka 'spalila' Brazil, ostali samo dugmići.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

"Elf" je nanio najteži poraz Brazilu u povijesti, plasirao se u svoj osmi finale svjetskih prvenstava, ali velikog slavlja nije bilo, euforije ni u tragovima. Mueller je nakon prvog gola samo kratko mahnuo rukom, Klose je zabio 16. put na svjetskim prvenstvima i ušao u povijest, a uopće nije nešto posebno proslavio gol, čak ni salto nije napravio, što radi kod običnih pogodak.

FOTO Brazilske ljepotice prije i poslije debakla: Kad su krenule suze…

Brazilci ne znaju gdje bi od srama: 'Tražimo oprost od cijelog svijeta!'

FOTO Njemačka pregazila i osramotila Brazil kao nitko u povijesti!

Löw: Žao mi je Scolarija, mogu misliti kako se osjeća

I kad bi svi na ovom svijetu trčali počasne krugove oko stadiona, oni su ostajali gotovo pa mrtvi-hladni. Malo bi se potapšali po ramenima, i to je to. Zato su Nijemci Nijemci. Nema pretjeranog slavlja jer posao još nije završen. Oni su u Brazil došli po titulu prvaka svijeta, ništa manje, ništa više.

'Elf' kao nekoć Brazil

Njemačka je brazilskom igrom uništila Brazil. Golovi su padali kao u akcijama na malom nogometu. Izmjena kratkih pasova i mjesta, rolice, lažnjaci, prva- druga i gol. Tako je nekoć Brazil igrao. U izjavama njemačkih igrača nakon utakmice nije bilo bahaćenja, svjesni su da je nogomet nepredvidljiva igra i da je svaka utakmica priča za sebe. U finalu ih čeka zasigurno težak posao i sasvim drugačija utakmica, bez obzira hoće li to biti Nizozemska ili Argentina.

"Vidjeli ste utakmicu protiv Alžira, a vidjeli ste sad ovo. To je tako u nogometu, nikad se ne zna", smireno je izjavio Thomas Mueller netom nakon završetka utakmice.

"Što je to bilo? Teško je povjerovati", čudio se i "Kaiser Franz" pod čijom komandom je Njemačka zadnji put osvojila naslov svjetskog prvaka.

Nijemci razbijaju, Argentinci likuju

Nijemci se nisu naslađivali, ali zato jesu Argentinci. Možemo samo zamisliti kako će Brazilcima piti krv na slamčicu sljedećih dana ako prođu u finale. Maradona je već počeo, nasmiješen od uha do uha nakon utakmice pokazao je u kameru sedam prstiju i dodao: "Znao sam da će se to dogoditi!" Nismo baš sigurni da je predvidio baš takvu katastrofu Brazila, tko je to mogao prognozirati? Njemačka nesumnjivo jest bolja, ali baš toliko... Da je na drugoj strani bila i Cibalia, teško da bi popila sedam komada.

Garrincha se prevrće u grobu

Cijeli Brazil je u šoku i bit će još dugo u "šok sobi". Ovakvu noćnu moru nitko nije mogao ni zamisliti. Brazil je ponižen i pregažen kao nikada do sada. A dobro su i prošli, lako je brojka mogla biti dvocifrena da su Nijemci nakon 5:0 nastavili u istom ritmu. Brazilu se dogodio neviđeni raspad sustava, zapravo neviđena sramota, blamaža, fijasko... Leonidas, Ademir, Dida, Vava, Garrincha, Socrates ostatak plejade preminulih brazilskih asova mora da se prevrću u grobu, a možda se još više vrte kada vide tko sve danas igra za Brazil i zarađuju milijune.

"Ja sam odgovoran za ovaj debakl", preuzeo je na sebe krivicu izbornik Luiz Felipe Scolari. "Ovo je najgori dan u mojem životu. Nema isprike, Njemačka je odigrala fantastičnu utakmicu. Raspali smo se nakon prvog gola, do tada smo bili ravnopravni. Ovo je katastrofa, strašno, ružno, ali moramo iz ovoga izvući pouke", poručio je Scolari koji se suočio s lavinom kritika.

Lako je kad imaš Ronalda, Ronaldinha i Rivalda

Mediji i navijači rigaju vatru, svoju porciju dobila je i predsjednica države Dilma Rousseff. Nakon petog gola stadionom su se prolomila ružna skandiranja na njezin račun. Možemo se samo nadati da neće biti nemira na ulicama. Ovaj debakl nad debaklima pratit će sve brazilske igrače koji su igrali ovu utakmicu do kraja karijere, neizbrisiva mrlja ostat će i na Scolarijevoj karijeri, dobrano će mu potamniti titulu svjetskog prvaka iz 2002.

Već sada mnogi Brazilci govore da mu je lako bilo kada je u momčadi imao igrače poput Ronalda, Ronaldinha, Rivalda, Roberta Carlosa, Cafua... Zašto s ovim "paćenicima" nije otišao do kraja kada je tako genijalan trener, pitaju se ljutiti navijači.

Po tom pitanju simptomatična je izjava Davida Luiza.

"Nijemci su jednostavno bili bolji, bolje pripremljeni i uigrani. Oni igraju zajedno već šest godina. Mi ćemo za četiri godine biti puno iskusniji", poručio je uplakanog lica.

Tko zna što će biti za četiri godine, ali Brazil pod hitno mora izmisliti neke nove talente. S ovima neće daleko dospjeti.

Je li za vas poraz Brazila od Njemačke 7:1 najveći u povijesti?

Ukupno glasova:

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider