Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kraj za Kostariku

Drama Nizozemcima: Genijalni potez Van Gaala donio polufinale!

Doznali smo i posljednjeg polufinalista Svjetskog prvenstva u Brazilu...

Nizozemska je izbacila Kostariku boljim izvođenjem jedanaesteraca (4:3) nakon što u 120 minuta igre nije bilo pogodaka.

Nizozemci u konačnici zasluženo idu dalje jer su bili bolji tijekom regularnih 90 minuta i u produžecima, a ključnim se pokazala taktička zamjena nizozemskog izbornika Louisa van Gaala koji je čekao kraj produžetaka da bi u igru poslao vratara Tima Krula umjesto Jaspera Cillessena. Ponovno se Van Gaal pokazao vizionarom, baš kao i u dvoboju osmine finala kada je uveo Huntelaara umjesto Van Persieja, a ovaj je zabio za totalni preokret protiv Meksika.

U ovom ogledu regularnih 90 minuta apsolutno je pripalo Nizozemcima koji ipak nisu uspijevali pronaći put do mreže. Kostarikanci u tom periodu nisu uputili niti jedan udarac u okvir suparničkih vratiju. U prvom poluvremenu Nizozemci su najopasnije prijetili preko Robina van Persieja i Wesleyja Sneijdera u 22. minuti, dok je Sneijder opasno tukao iz slobodnog udarca i u 39. minuti. Svaki se put udarcima nizozemskih igrača ispriječio kostarikanski vratar Keylor Navas.

U drugom poluvremenu Nizozemci su posebno pritisnuli Navasov gol u završnih desetak minuta, a tada je Kostarikance pomazila i sreća. U 82. minuti udarcu Sneijdera iz slobodnog udarca ispriječila se greda, u 84. minuti Navas je obranio opasan udarac Van Persieja desnicom iskosa s desne strane, dok je u trećoj minuti sudačke nadoknade novi udarac napadača Manchester Uniteda s gol crte uz pomoć grede izbio Yeltsin Tejeda.

Produžeci su bili jako uzbudljivi, pa je tako u 117. minuti Marcos Urena imao sjajnu priliku za Kostariku, ali je njegov udarac obranio Jasper Cillessen, a onda je u 119. minuti Wesley Sneijder dalekometnim udarcem ponovo zatresao gredu.

Tako se pristupilo izvođenju jedanaesteraca u kojem je junak bio nizozemski džoker s klupe Tim Krul koji je obranio dva udarca Kostarikanaca, Bryanu Ruizu i Michaelu Umani i tako odveo Oranje dalje. Za Nizozemce su pak precizni bili svi izvođači, Van Persie, Robben, Sneijder i Kuyt.

U polufinalu će Nizozemci igrati protiv Argentinaca, dok drugi polufinalni par čine Brazil i Njemačka.

Klikni i prognoziraj rezultate

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider