Nogomet
SPORTOVI
breaking news !: UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"
Nogomet
Kamerunci pregaženi

HRVATSKA rapsodija u prašumi: Najveća POBJEDA ikad na SP-ima!

Hrvatska nogometna reprezentacija furiozno se obračunala s Kamerunom u Manausu...

Hrvatska je s 4:0 pobijedila Kamerun i upisala prvu pobjedu u Brazilu, ali i prvu pobjedu općenito na SP-ima nakon 12 godina i trijumfa nad Talijanima u Ibarakiju.

U posljednjem kolu u ponedjeljak u 22:00 po našem vremenu sastat će se Hrvatska - Meksiko i Brazil - Kamerun. Neovisno o rezultatu te druge utakmice, Vatrene bilo koja pobjeda nad Meksikancima vodi dalje, u osminu finala Svjetskog prvenstva.

Kamerun je puno žustrije krenuo u utakmicu, a svi njihovi napadi slijevali su se preko desne strane. Zaprijetili je Moukandjo u 26. sekundi i pogodio vanjski dio mreže, a onda je u šestoj minuti Aboubakar pobjegao Lovrenu i izborio prekršaj prilikom ulaska u šesnaesterac, ali je iz izgledne pozicije Assou-Ekotto loše ubacio.

Wolfsburgov tandem slomio otpor Lavova

Hrvatska je nakon toga počela uspostavljati terensku inicijativu, a vrlo brzo je kao plod toga stigao i pogodak za 1:0. Srna je centrirao s desne strane prema Mandžukiću ispred kojeg kamerunski igrač izbija loptu, ali ravno na loptu Perišića. Ivan je na sjajno vidio kako na drugoj vratnici utrčava Ivica Olić, idealno ga poslužio pa Oli nije bilo teško matirati Itandjea iz neposredne blizine.

Wolfsburgov tandem donio je Vatrenima vodstvo, a Perišić je umalo na asistenciju pridodao i pogodak. Igrala se 16. minuta kada je uslijed hrvatskog pritiska Srna izveo korner, Mandžukić proslijedio loptu za Perišića koji je bio sam tri metra ispred gola, ali je pucao loše i Itandje je to uspio obraniti. Bila je to kolosalna prigoda, najbolja za Hrvatsku do kraja prvog poluvremena. Osjetilo se koliko je olakšanja Vatrenima donijelo vodstvo, igrali su brže i s manje dodira u tom razdoblju, ali bez ikakvog konkretnijeg učinka.

Pogledaj tablicu i raspored

U 40. minuti crveni karton je dobio Alexandre Song. Veznjak Barcelone je trčao za Mandžukićem nakon kornera Kamerunaca i na 30-ak metara od Pletikose ga s leđa udario laktom - Mandžo je pao kao pokošen, a cijelu situaciju sa svega nekoliko metara promatrao je portugalski sudac Pedro Proenca koji je Songu odmah pokazao izravni crveni karton.

Otvorilo se u nastavku: Hrvatska propustila unakaziti Kamerun

Kovač tijekom poluvremena nije ništa mijenjao, a već poslije 40 sekundi Hrvatska je mogla udvostručiti prednost. Srna je iz ubacivanja iz auta s desne strane odlično vidio natrčalog Sammira na vrhu peterca, ali Sammir ispred Itandjea iskosa pogađa vanjski dio mreže.

Ipak, na povećanje prednosti nije trebalo dugo čekati. Ono što Ivan Perišić nije uspio zabiti u 16. jest u 48. minuti, kada je na semaforu zasvijetlilo 2:0. Perišić je na centru prihvatio ispucavanje kamerunskog vratara, sjurio se prema šesnaestercu pretrčavši više od 30 metara s loptom u nogama i onda iskosa s lijeve strane ljevicom pogodio suprotni kut Itandjea za 2:0!

Dvije minute nakon toga Mandžukić je promašio 'nepromašivo' (išao sam na vratara Itandjea i pucao pored lijeve stative), a onda je Hrvatska, iako i dalje ofenzivnija i agilnija, rutinski kontrolirala tijek zbivanja na terenu. Nizale su se (polu)prilike pred Itandjeom, da bi u 61. Mario Mandžukić se iskupio - bio je to mat u dva poteza nakon što je korner izveo Pranjić, a Mandžukić glavom sa šest-sedam metara glavom zakucao loptu u mrežu Kamerunaca.

Gladni Mandžo došao na svoje

Niko Kovač je nešto kasnije uveo Eduarda, koji pet minuta poslije svog ulaska, u 73., puca s 15-ak metara, Itandje to odbija, ali ravno na nogu Mandžukića koji iz neposredne blizine pogađa praznu mrežu za 4:0!

Ušao je nedugo nakon toga i Ante Rebić umjesto Ivana Perišića, ali se rezultat do kraja nije mijenjao, budući da je Hrvatska ubacila u dvije brzine niže i strpljivo čekala kraj utakmice. U 89. minuti Rakitić promašuje nevjerojatan zicer ispred Kameruna, a na drugoj strani, Pletikosa sjajno brani

Sačuvana su četiri pogotka prednosti čime je ostvarena najveća pobjeda u povijesti hrvatske reprezentacije na svjetskim prvenstvima (nadmašeno je onih 3:0 protiv Njemačke u četvrtfinalu SP-a u Francuskoj 1998.).

Vjerujete li nakon razbijanja Kameruna u osminu finala SP-a?

Ukupno glasova:

 

Prognoziraj rezultate i skupljaj bodove

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider