Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Još uvijek ljutiti, ali...

Dobra vijest iz Brazila: Evo što 'vatrene' čeka u Manausu!

Željko Vela javio se za Dnevnik NoveTV s najnovijim informacijama iz hrvatskog kampa u Brazilu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Izbornik Niko Kovač najavio je da je utakmica s Kameruncima za njegove igrače poput finala. Logično, jer nakon poraza od Brazila pozitivan rezultat u dvoboju s "afričkim Lavovima" imperativ je za hrvatske reprezentativce.

Željko Vela otkriva kako diše reprezentacija uoči - možemo slobodno reći - utakmice istine?

„Najvažnija tema je stanje Luke Modrića koji protivno najavama ipak jučer nije trenirao s ostatkom ekipe, a danas popodne bi trebao. Protiv Brazila je dobio jedan snažan udarac u gornji dio stopala, i to ga ometa, stvara mu bol kod udaranja lopte, pa su ga još malo poštedjeli. Međutim, prema svim najavama, razgovarao sam s liječnicima reprezentacije, Bahtijarevićem i Nemecom, to bi se trebalo riješiti.''

''Modrić bi trebao biti na raspolaganju za utakmicu s Kamerunom u Manausu, i to možemo reći s dosta velikom sigurnošću. Danas je ovdje zadnji trening prije odlaska u Manaus, po običaju je zatvoren, radit će se na finesama, posebno na prekidima. Kamerunska obrana je dosta plivala na utakmici s Meksikom kod prekida. Možda bi se tu moglo nešto napraviti i doći do gola. Reprezentacija sutra putuje u Manaus, radi se o najspecifičnijem putovanju i utakmici za našu reprezentaciju. Porazgovarao sam o tome s hrvatskim liječnicima“, najavio je bolje vijesti Vela.

Što 'vatrene' čeka u Manausu?

„Mislim da je to najizazovnija utakmica sa svih aspekata, ne samo medicinskih, jer su zadaci i izazovi koje ta klima i okoliš predstavljaju za organizam ogromni. Vidjeli smo to na utakmici Italije i Engleske i njihove kasnije reakcije. To su ogromni dodatni napori za organizam“, kaže liječnik hrvatske reprezentacije Zoran Bahtijarević.

„Manaus je grad okružen najvećom prašumom na svijetu i zbog toga je vrlo vlažan i topao. To je prekrasno mjesto, sjajna priroda“, kaže Livia Cabral iz turističke zajednica Bahije.

Turistički raj možda, ali ne i za igranje nogometa.

„Ono što nas najviše muči je visoka vlaga i vrućina kojoj će igrači biti izloženi te nešto što se zove 'wet bulb globe temperature'. Temperatura zraka može biti 28 stupnjeva Celzijevih, a taj wbgt 32, to je osjećaj temperature kada se zbroje svih faktori vrućina, vjetar, vlaga…“, kaže Bahtijarević.

Liječnička služba reprezentacije detaljno je pripremila put u Manaus, a preventivne radnje, poput prskanja sredstvom protiv komaraca, provode se prije svakog treninga. O privikavanju na višu temperaturu i vlagu mislilo se već pri izboru kampa.

„Zato je naš kamp pozicioniran na mjesto koje je klimatski relativno nepovoljnije“, ističe Bahtijarević.

Kontakti s liječnicima engleske reprezentacije potvrdili su da je igranje u Manausu veliki napor, ali i da je sve pripremljeno kako valja.

Bahtijarević dodaje:

„Naš zadatak je da im osiguramo tekućinu, da ih rashladimo u poluvremenu i za vrijeme utakmice…“
I da onda svi zajedno slavimo.

Eto'o pod velikim upitnikom

Dok iz našeg tabora dolaze optimistične vijesti o stanju Luke Modrića i njegove spremnosti za nastup u Manausu, potpuno je drugačija situacija oko prve kamerunske zvijezde Samuela Eto'a. Čini se da ni on sam ne vjeruje da će biti spreman za Hrvatsku?

„Ovo što sam govorio za Modrića, to šala mala u odnosu na Eto'oa, čija ozljeda koljena ne ide prema bolje nego izgleda prema lošijem. On je na svom profilu na jednoj društvenoj mreži rekao kako su vrlo, vrlo vjerojatno neće moći nastupiti protiv Hrvatske, no čini mi se da se kamerunski izbornik još nada.

'Vatreni' još uvijek ljutiti

Jučer smo javljali o velikom nezadovoljstvu, i ljutnji, koju su među hrvatskim reprezentativcima izazvale fotografije kojima je narušena njihova privatnost. Oni su zbog toga proglasili svojevrsni "silenzio", bojkot medija, ima li kakvih promjena po tom pitanju danas?

„Nema nikakvih promjena i neće ih biti do iza utakmice u Manausu kada su obvezni prema pravilima FIFA-e doći na jednu pressicu. I dalje su vrlo ljuti i ogorčeni zbog tih fotografija. Možda nije dovoljno objašnjeno zbog čega je došlo do toga da se kupaju goli na bazenu. Dobio sam taj odgovor, riječ je o bazenu koji je rezerviran samo za reprezentativce i dio je spa i wellness centra u hotelu u kojem borave. Bili su sauni, a svi znaju da je preporuka da se nakon saune ide pod tuš i malo u bazen, a 99 posto slučajeva u sauni su ljudi bez odjeće, i tako je došlo do tih fotografija. Nije bila riječ o nikakvoj razuzdanoj zabavi ili partyju kao što bi se možda moglo pomisliti“, objasnio je Vela te zaključio:

Platini posjetio hrvatski kamp

„Ovo naše mjesto Praia do Forte postaje pravo mondeno mjesto. U resortu iza mene vrlo kratko je boravio i Michel Platini, a onda otišao dalje za svojim obvezama. Objavljeno je i tko će suditi utakmicu u Manausu, to je Portugalac Pedro Proenca, jedan od najcjenjenijih svjetskih sudaca koji je već sudio brojen velike utakmice i nadam se da ga nakon dvoboja s Kamerunom nećemo ni blizu spominjati po lošem kao onog Japanca Nishimuru“, kazao je Vela. 

Prognoziraj rezultate i skupljaj
bodove

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider