Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kraj iz noćne more

Katastrofa Brazila: Nizozemska ih dotukla i uzela broncu!

Nizozemska je osvojila treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Brazilu...

Nizozemska je pobijedila Brazil 3:0 i osvojila treće mjesto na Svjetskom prvenstvu.

Domaćini su očekivali da će na SP-u osvojiti zlato, a na koncu su turnir završili dvama porazima, u kojima su primili nevjerojatnih 10 golova! 

Golove za Oranje zabili su Robin van Persie iz jedanaesterca u drugoj minuti, Daley Blind u 17. minuti, te Georginio Wijnaldum u prvoj minuti sudačke nadoknade. Nažalost, bila je to još jedna utakmica na ovom prvenstvu koju su obilježile sudački previdi. Ovoga puta bila su sporna prva dva nizozemska gola, a alžirski sudac Djamel Haimoudi je oštetio Brazil i za kazneni udarac.

Nizozemcima je to prva bronca na svjetskim prvenstvima, nakon tri druga mjesta (1974, 1978, 2010) i jednog četvrtog. Jedinu dosadašnju utakmicu za broncu Oranje je igralo 1998. godine u Parizu kada je Hrvatska bila bolja i pobijedila 2:1. Brazil je do ogleda protiv Nizozemske tri puta igrao utakmice za 3. mjesto i dva puta slavio - 1938. je pobijedio Švedsku (4:2), a 1978. Italiju (2:1). Poraz u borbi za broncu Selecao je doživio i 1974. kada ih je u Njemačkoj pobijedila Poljska (1:0).

Nakon polufinalnog debakla Brazil je želio barem malo isprati sramotu osvajanjem trećeg mjesta, no utakmica nije mogla gore početi za domaćine. Arjen Robben je pobjegao Thiagu Silvi koji ga je povukao za dres i 'oranje' je već u drugoj minuti dobilo kazneni udarac. Domaćin je prosvjedovao kako je prekršaj izvan kaznenog prostora, no alžirski sudac Djamel Haimoudi nije promijenio odluku. Robin van Persie je bio siguran i Nizozemska je povela 1:0. Novi šok za Selecao je uslijedio u 17. minuti kada je Blind zabio za 2:0 nakon prodora Kuyta i katastrofalne reakcije brazilske obrane.

I nakon ovog pogotka domaćin je imao primjedbe jer je Kuyt bio u zaleđu prilikom primanja lopte.

Prvi udarac u okvir suparničkog gola Brazil je uputio u 22. minuti, no Jasper Cillessen je lakoćom zaustavio Oscarov udarac. U 38. minuti Brazil je imao novu priliku, no Thiago Silva i David Luiz su zakasnili na Oscarov ubačaj. U posljednjim trenucima prvog dijela domaćin je imao i slobodni udarac no Oscar je slabo pucao.

U nastavku susreta Brazil je krenuo agresivnije, a prvu pravu priliku imao je u 60. minuti kada je Ramires pucao pored gola. U 68. minuti dogodila se još jedna sporna situacija i to ponovo na štetu Brazila. Vlaar je ubačaj Maicona zaustavio rukom i alžirski sudac je vrlo lako mogao svirati kazneni udarac za domaćine. Samo dvije minute kasnije Haimoudi je još jednom oštetio Brazil kad nije dosudio kazneni udarac nakon Blindova starta nad Oscarom. Umjesto prekršaja pokazao je Oscaru žuti karton zbog simuliranja. Potpuni slom Brazil je doživio u sudačkoj nadoknadi kada je Georginio Wijnaldum po treći put svladao Julia Cesara. Brazil je zaključio turnir s dva poraza od Njemačke i Nizozemske uz razliku pogodaka 1:10.

Klikni i prognoziraj rezultate

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider