Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
LUDILOOOOO!

Hrvatska je u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva: Subašić heroj nakon što je obranio čak tri 11-erca!

Hrvatska će u četvrtfinalu u subotu 7. srpnja u Sočiju od 20 sati igrati protiv domaćina Rusije...

Galerija Gol Danske protiv Hrvatske (Foto: AFP) Ante Rebić i Luka Modrić (Foto: AFP) Danijel Subašić (Foto: AFP)

Hrvatska nogometna reprezentacija plasirala se u četvrtfinale Svjetskog prvenstva nakon što je u osmini finala u Nižnjem Novgorodu boljim izvođenjem 11-eraca svladala Dansku sa 4-3 (1-1, 1-1).

U borbi za polufinale u subotu od 20:00 naći će se Hrvatska i Rusija.

Junak pobjede bio je vratar Danijel Subašić koji je u raspucavanju obranio tri 11-erca danskih igrača - Eriksenu, Schoeneu i Nicolaiju Jorgensenu. Pobjednički pogodak u raspucavanju postigao je Ivan Rakitić.

Iako su postignuta samo dva pogotka tijekom 120 minuta igre, susret Hrvatske i Danske obilovao je udarcima na vrata s obje strane i brojnim prilikama, no za to što se mreže nisu tresle češće najviše je kriva nepreciznost. Hrvatska je uputila 22 udarca prema danskom golu, no njih samo sedam je išlo u okvir gola, dok su samo tri od 15 danskih pokušaja išla u okvir hrvatskih vratiju.

Utakmica je krenula uraganski s obje strane. Danska je povela u 58. sekundi susreta, Knudsen je izveo ubacivanje sa strane duboko u hrvatski kazneni prostor gdje je do lopte stigao Delaney, njega su dobro blokirali Rebić i Vrsaljko, no onda se prostora za udarac domogao Mathias Jorgensen, a iako taj šut nije bio odviše jak bio je iz velike blizine te je nekako izmigoljio Subašiću i završio u golu.

Ipak, brzo primljeni pogodak nije negativno utjecao na Hrvatsku, pa je Mandžukić sretno i spretno poravnao već u 4. minuti. Vrsaljko i Rebić su kombinirali po desnoj strani, uslijedio je ubačaj u kazneni prostor gdje Danci nisu dobro reagirali, Delaney je napucao Christensena od čije glave se lopta odbila idealno za Mandžukića, a naš napadač je taj poklon iskoristio i snažnim udarcem probio Schmeichela.

Vjerujete li da nakon drame protiv Danske Hrvatska može otići do finala?

Ukupno glasova:

Za nova uzbuđenja pred vratima trebalo je čekati sredinu prvog poluvremena, u 27. minuti Eriksen je odlično proigrao Braithwaitea koji je utrčao u hrvatski kazneni prostor, no Subašić je pravovremenim istrčavanjem uspio blokirati taj pokušaj. Samo dvije minute potom Rakitić je okušao svoj udarac sa 20-ak metara, Schmeichel ga je odbio, a prvi do lopte je stigao Rebić, nakon više odbijanja u prilici se našao Perišić no njegov pokušaj sa šest metara prohujao je preko gola.

U samoj završnici prvog dijela Hrvatska je imala još dvije šanse, u 39. minuti Lovren je bio najviši u skoku pred danskim golom, ali je samo očešao loptu koja je potom prošla pored vratnice, da bi pokušaj Rakitića iz 44. minute Schmeichel uspio neutralizirati.

Drugo poluvrijeme nije bilo toliko vatreno kao prvo, tek u 72. minuti dogodila se prva opasna situacija kada je Poulsen dovukao loptu do našeg 16-erca, uposlio Jorgensena no njegov pokušaj Subašić je obranio. Hrvatska je mogla do vodstva u 86. minuti kada je Rebić nekoliko puta prevario Knudsena i ubacio prizemnu loptu u srce kaznenog prostora, ali Perišić je promašio loptu.

Za taj promašaj je Hrvatska umalo bila ekspresno kažnjena, no šut Schoenea sa 18-ak metara prohujao je pored gola, da bi nakon slabijeg boksanja Subašića u trećoj minuti nadoknade i Braithwaite bio neprecizan s ruba kaznenog prostora.

Subašić spasio Modrića epiteta tragičara utakmice

Prilike su sijevale s obje strane i u produžetku, ali daleko najveću propustio je kapetan Modrić u 116. minuti. Upravo je Modrić sjajnom loptom izbacio Rebića koji je krenuo sam na Schmeichela, naš je napadač obišao i danskog vratara, a kada se spremao gurnuti loptu u prazan gol sleđa ga je oborio Mathias Jorgensen te je argentinski sudac Pitana pokazao na bijelu točku. Nažalost, Modrićev slab udarac Schmeichel je uhvatio.

Ipak, Hrvatska nije psihički potonula nakon te propuštene prilike, a najzaslužniji za to bio je Subašić. Naš je vratar u prvoj seriji izvođenja 11-eraca sjajno reagirao na odličan udarac Eriksena u desnu stranu i vršcima prstiju skrenuo u vratnicu. Nažalost, odmah potom Schmeichel je obranio i udarac Badelja, a nakon što su pogađali Kjaer i Krohn-Dehli s jedne te Kramarić i Modrić s druge strane stigao je vrhunac napetosti.

U četvrtoj seriji prvo je Subašić obranio udarac Schorene, no odmah zatim je i Schmeichel zaustavio pokušaj Pivarića, da bi potom Subašić uspio nogama zaustaviti pokušaj Nicolaija Jorgensena. Odlučujući 11-erac za Hrvatsku krenuo je izvesti Rakitić te je sigurno poslao Schmeichela u jednu, a loptu u drugu stranu za veliku pobjedu.

Ovo je nakon 20 godina prva pobjeda Hrvatske u nekoj eliminacijskoj utakmici na velikim natjecanjima, posljednju je ostvarila 4. srpnja 1998. godine kada je u četvrtfinalu SP-a u Francuskoj sa 3-0 svladala Njemačku.

U četvrtfinalu će Hrvatska 7. srpnja u 16 sati igrati u Sočiju protiv domaćina Rusije koja je u osmini finala također boljim izvođenjem 11-eraca svladala Španjolsku sa 5-4.

HRVATSKA - DANSKA 4-3 (1-1, 1-1)

Nižnji Novgorod. Gradski stadion.

Sudac: Pitana (Argentina).

Gledatelja: 40.851

Strijelci: 0-1 M. Jorgensen (1), 1-1 Mandžukić (4)

11-erci: Eriksen - Subašić obranio, Badelj - Schmeichel obranio, 1-2 Kjaer, 2-2 Kramarić, 2-3 Krohn-Dehli, 3-3 Modrić, Schoene - Subašić obranio, Pivarić - Schmeichel obranio, N. Jorgensen - Subašić obranio, 4-3 Rakitić

HRVATSKA: Subašić - Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić (Pivarić, 81) - Rakitić, Modrić, Brozović (Kovačić, 71) - Rebić, Perišić (Kramarić, 97) - Mandžukić (Badelj, 108)

DANSKA: Schmeichel - Dalsgaard, Kjaer, M. Jorgensen, Knudsen - Delaney (Krohn-Dehli, 98), Christensen (Schoene, 46), Eriksen - Poulsen, Cornelius (N. Jorgensen, 66), Braithwaite (Sisto, 106)
 

 

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider