Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ručnik, lopta, aut

Wenger ga nije volio: Nogometaš koji je zbog svojih ruku ušao u legendu!

Nije bio pretjerano nadaren, nije imao fintu, čak ga nisu pretjerano krasile niti trka i taktička potkovanost, toliko poželjne u doba modernog nogometa.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U gotovo 20 godina dugoj karijeri postigao je tek nešto više od 30 golova. Na prvu, 'obični' prvoligaški veznjak, koji nit' smrdi nit' miriše, a kakvih ima na stotine...

Međutim, Rory Delap je sve samo ne običan nogometaš. Ovaj 37-godišnji Irac, za nekoga svojih 'referenci', zapravo je globalno poznat. Legenda Stoke Cityja i, bez pretjerivanja, jedna od ikona Premier lige. A sve zbog - dalekometnih ubačaja iz auta!

Da ne pričamo gluposti, potvrdili su i Englezi. Doduše u svom klasičnom zajebantskom tonu, prije tri dana kada je Delap javno objavio da prekida s profesionalnim igranjem nogometa, zaključili su da je to vijest dana. A bio je to vrlo zanimljiv nogometni ponedjeljak na Otoku: 'mali Mourinho', Andre Villas Boas, dobio je otkaz u Tottenhamu nakon katastrofe protiv Liverpoola, dok je ždrijeb Lige prvaka donio poslasticu Barcelona - Manchester City već na začetku nokaut faze.

Bivši školski prvak u bacanju koplja i Wengerova noćna mora

Rory Delap je, dakle, objesio kopačke o klin. Kopačke koje i nije koristio previše, budimo realni. Njegovo najjače oružje bile su ruke, kojima je loptu iz auta bacao 40-ak metara, a ponekad je letjela brzinom i od 60 km/h. Glavni forte negdašnjeg školskog prvaka u bacanju koplja, izazivao je dosta kontroverzi u engleskom nogometu. I dok je primjerice brazilski izbornik Luiz Felipe Scolari (ex Chelsea) bio oduševljen Delapom, Arsenalov menadžer Arsene Wenger nije ga mogao 'smisliti'…

„Stoke ima Delapa koji kreira prilike iz auta i to je velika prednost. Zašto onda ne bismo aut izvodili nogom, umjesto da rukom kreiramo golove?“, nerijetko je protestirao Wenger.

Kako god, usprkos skromnom nogometnom potencijalu, Delap je nekoliko godina bio možda i ključan čovjek jedne premierligaške momčadi. I to na račun svojih 'nenogometnih' sposobnosti. U doba tika take, Stoke City bio je inovativan na drugačiji način. Svojim čvrstim, tvrdim i brutalnim nogometom nanosili su probleme mnogima, no i njima je trebalo nešto novo, posebno…

Drugi su isprobavali 'lažne devetke' ili tražili svoju polušpicu/krilo sposobno zabijati i 15-20 pogodaka u sezoni, a na stadionu Brittania (kako prikladno za Stoke City, zar ne?) 'izmislili' su Delapa.

Najveće zasluge svakako idu Tonyju Pulisu, bivšem dugogodišnjem šefu Stoke Cityja, koji je taj klub 'ružnim' i 'negledljivim' nogometom doveo i zadržao u Premier ligi, igrao finale Fa Kupa i stigao čak do nastupa u Europa ligi. Prije dolaska u Stoke, čak osam godina Delap je proveo igrajući standardno za Derby County i Southampton. Međutim, nitko nije znao iskoristiti njegov 'talent' kao Pulis…

Kako je zabijao Stoke: Aut, ručnik, Delapov zalet, lopta juri 60 km/h na glavu nekog od 'nebodera' i to je - GOOOL!

S Delapovim umijećem izvođenja auta direktni nogomet Stoke Cityja podignut je na višu razinu. Pottersi su dobili oružje na koje su se mogli osloniti prilično često, jer ipak je gotovo redovito da neka momčad na utakmici ima više ubacivanja rukom nego kornera ili opasnih prekida. 

Na domaćim susretima sakupljači lopte obavezno bi uz sebe imali ručnik kojim bi Delap brisao loptu prije izvođenja auta. Reklame na Britanniji su od granica igrališta bile udaljene što je više moguće kako bi mogao ostvariti potreban zalet. Na gostovanjima je pak Irac improvizirao brišući loptu dresom, a domaći klubovi postavili bi reklame što bliže travnjaku, da mu skrate 'manevarski' prostor.

U debitantskoj sezoni u Premier ligi, od prvih 13 pogodaka Stoke Cityja čak 7 ih je stiglo nakon asistencije Delapa. Engleski mediji navode kako je tijekom šest godina povremeni irski reprezentativac upisao nevjerojatnu 21 asistenciju ubacivanjem lopte iz auta. Usput, vrijedi spomenuti da je Stoke za vrijeme Pulisa/Delapa otprilike 40% svojih pogodaka postigao - glavom.

Danas, Stoke City pokušava izgraditi novi imidž s Markom Hughesom. Tony Pulis je na klupi Crystal Palacea, a Rory Delap se, eto, umirovio u niželigašu Burton Albionu. Netko će reći da je 'običan' ili možda čak nebitan, ali mi smo jedni od onih koji će ga uvijek rado pamtiti. Jer nogomet nisu samo Ronaldo i Messi, tika taka, briljantni driblinzi i golčine s 30 metara… 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider