Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Tko je pucao po ljudima?

U sjeni krvavih rimskih nereda: Kada sin mafijaša zapovijeda, država šuti i gleda

Donosimo priču što se zapravo događalo u subotu u Rimu, uoči finala Talijanskog kupa između Napolija i Fiorentine…

Već nekoliko godina završna utakmica Coppa Italia igra se u talijanskoj prijestolnici. Viđali smo već dvoboje Juventusa i Napolija, čak i gradsku bitku Rome i Lazija, no niti jedno od tih finala nije izazvalo kaos kao ono subotnje.

VIDEO Nogometni Apsurdistan: Pogledajte utakmicu s 24 gola u 'ligi skandala'

Jednostavno, u Rimu su se našle četiri grupe koje se međusobno, najblaže rečeno, ne mogu podnijeti. Posebno je animozitet, pa čak i mržnja, izražena u trokutu Roma-Lazio-Napoli, te općenito na relaciji Rim-Napulj. Ali da se razumijemo, nisu niti 'Ljubičice' – cvijeće. Nije apsolutno nitko iz ovog društva, u što ćete se vrlo brzo uvjeriti.

Sve je uostalom počelo okršajima navijača Napolija i Fiorentine. Dakako, u makljaži je sudjelovala i policija, koja se našla na meti i jednih i drugih. Razne novinske agencije javljale su kako u incidentima ima i romanista, no to se pokazalo netočnim.

Nakon što se tijekom subote pojavila vijest da su upucana četvorica navijača Napolija, tek tada je nastala opća panika i strah, s tisuću upitnika kakav odgovor (čitaj: osvetu) spremaju napoletani i hoće li se utakmica uopće odigrati?

Policija i mediji danima optuživali 'povijesnog vođu' navijača Rome, a njegovih otisaka na pištolju - nema!?

Srećom, sve se uspjelo smiriti, dvoboj je odigran, a navijač Napolija koji je bio životno ugrožen dobro se oporavlja. Riječ je o 27-godišnjem Ciru Espositu kojem je propucana kralježnica. Pod sumnjom da je pucao iz pištolja i ranio četvero ljudi još u subotu je priveden Daniele De Santis, kojeg su kako stvari stoje policija i mediji danima bezrazložno 'gazili'.

Prema prvotnoj verziji, taj 48-godišnji bivši vođa Rominih navijača, izazivao je suparnike iz Napulja dimnim bombama, a kada su mu oni navodno uzvratili istom mjerom, otrčao je do cvjećare u kojoj radi po vatreno oružje.

Potom se pojavila priča po kojoj je između 10 do 20 Napolijevih huligana došlo u kvart gdje radi De Santis, ne bi li se obračunali s 'povijesnim vođom' Romine navijačke tribine Curve Sud. De Santisa u Rimu znaju pod nadimkom Gastone, a dobro je poznat i na talijanskoj navijačkoj sceni.

Svi se pitaju: tko je upucao četvero ljudi?

Već godinama nema pravo ulaska na Olimpico, a talijanska javnost prisjetila ga se po slučaju iz 2004. godine. Tada je upravo on pregovarao s Francescom Tottijem na rimskom derbiju koji je zamalo prekinut na poluvremenu zbog glasina, ispostavilo se netočnih, da je policijski kombi pregazio dijete.

Međutim, prije nekoliko sati iz Italije je stigla vijest kako je službeno vještanje pokazalo da na pištolju kojim su upucani navijači Napolija nema otisaka prstiju Danielea De Santisa!

U nedjelju su iz policije istaknuli kako je cijeli incident bio djelo 'usamljenog luđaka', odnosno da organiziranog napada navijača Rome nije bilo. Gastonea, kojeg su pronašli teško ozlijeđenog i sa slomljenom nogom, nitko nije previše žalio. Danas, kada je istraga pokazala da je De Santis nevin, postavlja se pitanje: tko je upucao četvero ljudi?

Kada zlotvor Genny komandira, država šuti i gleda

Na odgovor bismo mogli čekati neko vrijeme, obzirom na nesposobnost talijanske policije, ali i države. O kojoj je puno kazala i scena tik prije početka finala Kupa. U središtu pozornosti našao se Gennaro De Tommaso. Naime, vođu Napolijevih navijača se pitalo hoće li se utakmica igrati i on je bio taj koji je na koncu dao znak 'neka igre počnu'.

Tako barem tvrdi većina talijanskih medija, iako će iz policije kazati da je Napolijev kapetan Marek Hamšik otišao do tribine samo 'kako bi navijače obavijestio što se događa', a da je početak odobrio službeni predstavnik rimskih vlasti Giuseppe Pecoraro.

Kontroverzni De Tommaso, zvan 'Genny 'a Carogna' (Genny Mrcina), što možemo prevesti i kao 'zlotvor' ili 'kopile', sin je poznatog mafijaša iz klana Camorra. Zanimljivo, i teško stradali Ciro Esposito dolazi iz Scampije, napuljske četvrti izuzetno sklone Camorri, kojom vlada klan Esposito.

Još uvijek mislite da su najveći problem Hrvatske i hrvatskog nogometa - navijači?

'Zlotvor' Genny je redovan na utakmicama Napolija, a na finalu je nosio majicu 'Speziale Libero', kojom je tražio slobodu za navijača Catanije, optuženog da je 2007. ubio policijskog višeg inspektora Filippa Racitija.

De Tommaso je po završetku utakmice, koju je Napoli dobio 3:1, otrčao pobjednički krug s peharom u rukama. Za to vrijeme u ložama su sjedili čelnici Talijanskog nogometnog saveza i Serie A, gradonačelnik Rima, te talijanski premijer Matteo Renzi, inače simpatizer Fiorentine, koji se pokazao običnom figurom pred očima uplakane kćerke, ali i kompletne javnosti.

Još uvijek mislite da su navijači i uvredljivi povici s tribina glavni problem hrvatskog nogometa?

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider