Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Dečko nevinog lica

Trebao je biti prvi do Ronalda i donijeti Engleskoj naslov prvaka svijeta

Michaela Owena kovali su na "Otoku" u kombinaciju Besta, Keegana i Shearera, za koji mjesec kad i službeno odleti svojim helikopterom u mirovinu, ipak će ga se teško moći naći na istom nogometnom oblaku s prvom trojicom...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Pored Chamota je upalio nitro, proljuljao Ayalu a Zanetti je trčao iz pozadine da vidi to čudo od djeteta u svom highlighteu karijere. Dječačić je zabio u ''devedeset'' a engleskog komentatora, a i neke naše tradicionalno naklonjene Englezima je prebacilo...

Gol Argentini promijenio mu je život

''Ma pogledajte ovo čudooooo od djeteta, 18. mu je godina tek!!! Michael Owen je protresao svijet... nevjerojatan pogodaaak'', urlalo se u mikrofone.

''Gol Argentini promijenio mi je život'', prisjetit će se Michael Owen na kraju svog nogometnog puta.
Nakon te 16. minute činilo kako je svjetsko prvenstvo dobilo igrača koje bi moglo ostati zabilježeno kao Mundijal tinejdžera. Nešto kao Peleova Švedska 1958.

No niti je Engleska Brazil, niti je Owen Pele, niti je tada 18 – godišnjak kriv što su Englezi ponovno nakon 120 minuta ''bitke za Falklande'' ostali ''punih gaća'' na jedanaestercima.

Owen je bio najmlađi debitant i najmlađi strijelac u povijesti Gordog Albiona

Liverpool je u njemu vidio čovjeka koji će konačno isporučiti naslov prvaka Engleske, Engleska prvog igrača svijeta, a svijet? Svijet napadača koji je mogao u anketama doći do ''prvog do Ronalda''.

I ništa od toga se nije činilo preuveličano ni nakon Mundijala. Owen je punio mreže, bio je najmlađi debitant i najmlađi strijelac u povijesti Gordog Albiona, nosio je Liverpool do legendarne 2001. kada su osvojili Kup Uefa, FA kup i Liga kup. Bayern je bio na vrhu Europe, no Zlatna lopta nije pripala nikome iz bavarske momčadi nego – Michaelu Owenu.

Postao je Owen tada još bolji, uslijedile su dvije najuspješnije golgeterske sezone u Redsima, no do naslova prvaka Engleske nije išlo. I onda je u negdje u proljeće 2004., vjerojatno frustriran, još jednom sezonom bez najbolje momčadi na otoku Owen je svratio u nebeski nogometni kasino. Izgledalo je ''Štulićevski''.

Umjesto 10 funti dobio je štake

''Malo sreće ponekad, igrao sam crveno...'', stavio je sve na boje svoga kluba a loptica je se zaustavila na crnom. Na boji koja će dominirati njegovim drugim dijelom karijere. Na izlazu je imao dva žetona, jednog je ostavio u džepu za sreću a drugog je otišao unovčit. Kada ga je unovčio, umjesto 10 funti dobio je štake.

Izašao je šepajući crvenim tepihom, da se nažalost navikne na taj drugi dio karijere. Bila je to njegova posljednja šetnja tepihom za najveće zvijezde, jer od 25. godine, u klubove je dolazio nakon što su već bili predstavljeni najveći ulovi tog ljeta.

Na DVD-u drugog dijela karijere, nakon tog proljeća 2004. svirao bi ''yesterday'' od benda iz njegovog nogometnog grada - Beatlesa.

A da ga kuglica na ruletu i konačno zaj....pobrinuli su se njegovi dojučerašnji prijatelji i suigrači koji su 2005. kada je već prešao u Real osvojili onaj mitski pokal Lige Prvaka nakon povratka protiv Milana.

Tko je osim Owena još zabio tri gola Njemačkoj u gostima?

16 golova za Real, uglavnom kao rezerva Ronaldu i Raulu, bila su posljednja ozbiljna golgeterska brojka u velikom klubu. Čak 184 zabio je do 25. godine u Liverpoolu i reprezentaciji, u idućih devet sezona, koje završavaju u svibnju zabio je – 78.

''Kada je on na terenu, uvijek je šansa da pobijedite u posljednjim sekundama utakmice. Toliko je dobrih sjećanja na Michaela kao igrača, što je i normalno kada netko zabije tri gola Njemačkoj u gostima... tko je uopće zabio tri gola Njemačkoj u gostima? Sigurno nema puno igrača'', rekao je Sven Goran Eriksson o Owenu.

Newcastle, Manchester United i naposljetku Stoke City nisu ni približno izgledali kao labuđi pjev, nekada ubojitog centarfora i velikog igrača. Dečko nevinog lica, tako karijeru završava u klubu u momčadi u kojoj nogometno izgleda kao ovca Gregor - Stoke Cityju.

Na treninge u Newcastle ponekad dolazio i helikopterom koji je njegova velika strast, i dok se penjao u helikopter onaj žeton za sreću je ispao. Nekada je bio toliko dobar da se činilo kao da ''pilotira'' iznad terena, no bilo je to davno, čini se da se više ni on ne sjeća...  

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider