Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Zaludio je i Mourinha

On je HIT: Rekli su mu da nije niti za 4. ligu, a onda im je strpao četiri komada!

Nova zvijezda je rođena! To je jedinstven zaključak, nakon što je jedan 19-godišnjak oduševio nogometni svijet. Ovo je njegova priča...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Domenico Berardi sa četiri pogotka donio je pobjedu malom Sassuolu protiv Milana, a ujedno je postao prvi igrač u povijesti koji je na jednoj ligaškoj utakmici zabio četiri pogotka velikanu sa San Sira. Također, samo je Silvio Piola, najbolji strijelac Serie A svih vremena (za 43 gola bolji od Tottija), bio mlađi od Berardija kada je na susretu talijanske prve lige poentirao u četiri navrata. Pioli je to uspjelo 1931. kao 18-godišnjaku…

„Komplimenti Berardiju i sve najbolje. Istinski je fantastičan“, napisao je još u nedjelju navečer Mario Balotelli na svom Twitter profilu.

Čestitke i priznanje od strane Balotellija, čiju je momčad Berardi netom prije pokopao, možda imaju i najveću moguću težinu. Iako ofenzivcu Sassuola pohvale stižu sa svih strane. Ne samo da je hit Serie A, nego je i apsolutno osvježenje u svjetskim nogometnim krugovima. Ali nikako ne i otkriće, jer na Berardija se 'upozoravalo' već neko vrijeme. Njegova čarobna partija kontra Milana nije 'bljesak'. Prije potvrda vrhunskog talenta, kojeg upravo Rossoneri nisu znali prepoznati…

Naime, kad je imao 14 godina, Berardi je otišao na probu u Milan, gdje su procijenili da baš i nema potencijala.

„Kada sam bio u Milanu, kazali su mi da nemam potencijala za 4. talijansku ligu. Ocijenili su me kao drvo koje šeta terenom, a eto, nekoliko godina kasnije igram protiv Milana. Jedva čekam utakmicu“, kazao je Berardi u najavi.

Sve ostalo je povijest. Igrač koji 'nije ni za 4. talijansku ligu' strpao je Milanu četiri komada, da priča bude još bolja! 

"Ovaj dan neću zaboraviti nikada! Posvećujem golove svom suigraču Acerbiju (boluje od tumora na testisima, op.a.), mojoj obitelji i djevojci", kazao je oduševljeni 'Mimmo', kako mu glasi nadimak.

Slučajni nogometaš: posjet bratu na fakultetu donio mu profi ugovor

Berardi je rođen na jugu Italije, u malenom gradiću imena Cariati, u regiji Kalabriji. Baka Caterina otkrit će da je kao dijete obožavao nogomet; u toj mjeri da je nerijetko glumio bol u trbuhu kako bi se 'izvukao' od školskih obveza. Dakako, naglo bi ozdravio čim bi vidio loptu. Maleni Domenico isprva i nije imao neku perspektivu, budući da je najozbiljniji klub u okolici bila niželigaška Cosenza.

Na San Siru se nije probio, međutim nova prilika rodila se iznenada, kad mu je bilo 16 godina. Berardi je otišao u Modenu, kako bi posjetio starijeg brata Francesca koji je tamo studirao. U slobodno vrijeme Domenico je zaigrao '5 na 5' s Francescovim prijateljima, koji nisu mogli vjerovati da 'klinac' može toliko dominirati. 

Čak su i sumnjali da je Domenico zapravo profesionalac, ali kada su shvatili da nije, odlučili su mu pomoći da to konačno i postane. Jedan Francescov prijatelj znao je 'nekoga' u obližnjem profesionalnom klubu Sassuolo i uskoro je Berardija došao pogledati šef tamošnje akademije Luciano Carlino

„Domenico nas je ostavio otvorenih usta. Fenomen!“, priznao je Carlino u razgovoru za Tuttosport prošle jeseni.

„Nisam želio čekati niti dana. Istog trena pitao sam sportskog direktora mogu li Berardiju ponuditi probu. Pristao je i ubrzo zaključio: 'U pravu si, bolji je od svih ovdje!' Trebalo mu je samo 20 minuta“, otkriva Luciano Carlino.

Mančesterski klubovi i Liverpool 'izvisili', a Juve domaćoj konkurenciji pokazao kako se rade transferi

Nešto ranije, 2008. godine, Sassuolo je po prvi puta ušao u drugoligaško društvo. Berardi je najprije igrao u mlađim kategorijama, da bi prošle sezone izborio mjesto u prvoj momčadi. Sassuolo uspijeva izboriti povijesni plasman u elitni rang talijanskog nogometa, a Berardi kampanju završava s 11 pogodaka u 37 nastupa. I crvenim kartonom, zarađenim u tučnjavi s Livornovim golmanom Fiorillom, zbog čega je primoran propustiti uvodna tri kola Serie A.

Pokazuje Berardi određene mušice i odbijanjem igranja za Italiju U19 prošlog ljeta, no to ne zanima talijanske, ali i europske velikane. Još u studenom 2012. Berardijevo ime povezuje se s engleskim klubovima, a sve je postalo službeno tijekom ljeta, kada Sassuolo odolijeva pritiscima Man Utd-a, Man Cityja, Liverpoola i Southamptona. Ne i Juventusa, koji potvrđuje briljantnu transfer politiku, osiguravši Berardija početkom rujna, na startu Serie A.

Iskrcao je Juve 4.5 milijuna eura i poslao u Sassuolo veznjaka Marronea, ne bi li se dokopao polovice Berardijevog ugovora. Zamislite samo kako sada u Torinu trljaju ruke, svjesni da će uskoro u svojim redovima imati novu 'igračinu'. Ili ako ništa drugo, da će bogato unovčiti Berardija, čija cijena može isključivo rasti, tim prije povede li ga izbornik Cesare Prandelli u Brazil...

Pogledajte ove brojke: 'Kompletni napadač' i potencijalni adut Talijana u Brazilu

A to i nije tako nerealno. Berardi je već na 11 pogodaka u Serie A, premda je nastupio na samo 14 utakmica (prve tri je, podsjećamo, propustio zbog suspenzije). U prosjeku zabija svakih 96 minuta, a usporedbe radi, Cristiano Ronaldo zabija svakih 60 minuta. Pored 11 golova, Berardi je upisao i dvije asistencije, a svojim suigračima poslao je čak 18 ključnih paseva, gurajući ih tako u gol-šanse.

Takav 'ulazak' u prvoligaški nogomet nisu imali niti Messi, Del Piero ili Totti, dok Berardi oduševljava iako igra za skromni Sassuolo. Gdje puno prilika baš i nema, pa se mora iskoristiti gotovo svaka. Berardi je i u tome uspješan: njegov prosjek realizacije je 26%, odnosno visokih 57% kada pogodi okvir vrata (11 golova iz 19 pokušaja).

Ne čudi što ga stručnjaci nazivaju 'kompletnim napadačom'. Premda je podosta visok (185cm), on nije statičan i ne čeka druge da nešto naprave za njega. Voli loptu, itekako zna proigrati suigrače, sjajno izvodi prekide i penale. Zbog fantastične ljevice neki su ga uspoređivali s Robbenom. Ono što Berardija napose diže iznad prosjeka i gura među najveće svjetske talente jest njegova 'obvezna igra', toliko poželjna u modernom nogometu. On se redovito vraća iza i obavlja defenzivne zadatke, što potvrđuje činjenica da je vodeći po broju oduzetih lopti među napadačima Serie A. 

Nakon svega, sasvim je jasno zašto je Jose Mourinho označio Berardija kao 'must buy' i već pripremio 10 milijuna funti...

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider