Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Mou protiv igrača

Tamna strana Josea Mourinha: 'Vi ste izdajnici, obični k**vini sinovi!'

Na engleskom tržištu ovog tjedna trebala bi izaći jako zanimljiva knjiga o Joseu Mourinhu…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Autor je Diego Torres, u Španjolskoj cijenjeni istraživački novinar El Paisa, najtiražnijeg tamošnjeg dnevnika koji godinama prati Real Madrid i nikako ne spada u 'žuti tisak'. Isto vrijedi i za londonski The Times, uz The Guardian najozbiljniji i najkvalitetniji list u Britaniji, koji je danas ekskluzivno objavio ulomke iz knjige 'The Special One: The Dark Side Of Jose Mourinho'.

Knjigu koja se bavi erom Josea Mourinha na klupi Real Madrida mnogi su s nestrpljenjem čekali, a možemo samo zamisliti kakva će potražnja biti sada, nakon što je The Times ponudio dio ekskluzive… Odmah da naglasimo, Torres i Mourinho su zakleti neprijatelji.

„Mislim da ta osoba ne bi trebala pisati knjige. Ili bi možda trebala pisati knjige za djecu, koristeći svoju bujnu maštu“, kazao je jednom prilikom Mourinho.

Međutim, današnji trener Chelseaja u vrijeme kada je vodio Kraljevski klub bio je u ratu s El Paisom zbog – istine. Upravo je taj dnevnik konstantno i prije svih objavljivao povjerljive informacije iz kluba i same svlačionice, a nerijetko su znala 'procuriti' i razna Mourinhova taktička iznenađenja. Očigledno je kako je El Pais imao doušnika unutar Reala...

„Mourinho je 2011. i 2012. dva puta naredio da se sve prostorije hotela u kojoj je momčad odsjedala temeljito pretraže kako bi se našli skriveni mikrofoni“, piše Diego Torres u odlomku koji je izašao u The Timesu.

Portugalski stručnjak čak je oformio posebnu skupinu koja je na dnevnoj bazi analizirala sve što se u tiskanim i elektronskim medijima govori o njemu. Oni su mu svakoga jutra slali izvješća, koja je Mourinho potom proučavao. Njegove sumnje da unutar vlastitih redova ima 'krticu' porasle su uoči El Clasica, pa je čak naredio da se igračima i klupskim službenicima prisluškuju telefoni. Bez rezultata, 'krtica' nije otkrivena.

Bio je 16. travnja 2011., a svega nekoliko sati prije prvenstvenog derbija Reala i Barce španjolski portali objavili su da će Pepe startati u veznom redu. Trebalo je to biti taktičko iznenađenje Mourinha, no razotkrila ga je Marca u svom online izdanju…

„Utakmica je završila 1:1, a Mourinho je kipio od bijesa. Pričekao je da se igrači vrate u svlačionicu, a onda im je uputio bujicu optužbi i uvreda od kojih mu se lice izobličilo dok nije počeo glasno jecati“, piše Torres i prenosi navodne riječi Mourinha:

„Vi ste izdajnici! Molio sam vas da nikome ne govorite o sastavu i iznevjerili ste me. Pokazali ste da niste na mojoj strani, kurvini sinovi… Jedini prijatelj kojeg imam u svlačionici je Granero. Ali nisam više siguran da i njemu mogu vjerovati. Vi ste najpodmuklija momčad koju sam u životu imao. Ništa više nego kurvini sinovi!“

Torres tvrdi da su neki od igrači naizgled ignorirali taj Mourinhov ispad. Casillas se pretvarao da se ništa ne događa i krenuo na tuširanje…

„Ali Mourinho je bio ispunjen bijesom. Zgrabio je limenku Red Bulla i bacio je u zid. Eksplodirala je i poprskala po licu one koji su mu bili najbliže. Ispalio je još jedan niz uvreda, a onda se uspravio, obrisao suze, te najavio da će razgovarati s predsjednikom Perezom i direktorom Sanchezom kako bi se pronašao doušnik“, opisuje Torres. 

Mourinho je najavio represiju i dodao „kako bi da se nalaze u Vijetnamu uzeo pušku i ubio onoga koji se smije prijatelju“. Međutim, poznavajući temperament i trenersku filozofiju Mourinha, Realovi igrači nisu bili sigurni je li bila riječ o spontanom ispadu ili nečemu proračunatom.

Naime, u to vrijeme špekuliralo se da je Mourinho namjerno dojavio Marci planirani sastav, ne bi li dodatno nabrijao atmosferu u svlačionici uoči daleko važnijeg El Clasica. Onaj ligaški nije bio toliko bitan za Mourinha jer se već oprostio od naslova; zato je žarko htio slaviti u finalu Kupa koje se igralo samo četiri dana kasnije.

„Ti su dani protekli u njegovim izuzetno strastvenim pričama. Govorio je o politici, nacionalizmu, o nepremostivoj podjeli između Kastilje i Katalonije. Rekao im je da on najbolje zna, budući da je dugi niz godina živio u Barceloni, kakva je tamošnja kultura i kakvi su kod odgoja katalonske djece. Objasnio je da su Puyola, Piquea, Busquetsa i Xavija od malih nogu učili da se distanciraju od Španjolaca“, prepričava Torres.

Navodno je svojim igračima rekao da se varaju misle li da u Barceloni imaju prijatelje, upozorivši ih da će bilo kakav prijateljski odnos doživjeti kao znak da su okrenuli leđa njemu i suigračima. Taktika ili ne, upalilo je. Real je u Kupu u produžecima s 1:0 uspio slomiti Barcu. No ubrzo su došli ogledi s ljutim rivalom i u polufinalu Lige prvaka…

U Madridu je Barca slavila s 2:0, a isključeni su Pepe i sam Mourinho, koji je bijesnio zbog sudačkih odluka. Torres tvrdi da je prije uzvrata na Camp Nou pozvao igrače u svlačionicu i rekao svim ostalima iz pratećeg osoblja da izađu i zatvore vrata za sobom…

„Odigrat ćemo mirnu utakmicu i čekati. Želimo da završi 0:0, jer bude li tako, možemo reći da su presudile sudačke odluke u prvom susretu. Imamo tri opcije: dvije nemoguće i jednu moguću. Ta jedina moguća opcija je da utakmica završi 'gustim' rezultatom i mi ispadnemo. Od dvije nemoguće, prva je da nas razbiju, a to moramo izbjeći kako bi krivnju mogli prebaciti na suce. Druga nemoguća opcija je da izbacimo Barcu. Ako nas slučajnost odvede u finale, bit će to savršeno. No prioritet je postići rezultat kao što je neriješeno, 2:1, 1:0… To će biti dovoljno da možemo reći kako smo opljačkani u Madridu“, navodno je Mourinho kazao igračima, a pred svojim asistentima i Zinedineom Zidaneom.

Diego Torres kažu da su reakcije igrača bile podijeljenje. Priču su navodno prihvatili Pepe, Di Maria, Xabi Alonso i Granero. Adebayor, Lass, Carvalho i Khedira bili su skeptični ili bez naročitog stava, dok je Mourinhova 'taktika' razljutila Casillasa, Ramosa, Arbelou, Higuaina i najviše od svih – Cristiana Ronalda.

„Oni su vjerovali da je Mourinho u stanju pomiriti se s porazom samo kako bi opravdao svojih 15 minuta ludosti na konferenciji za medije poslije prve utakmice na Bernabeuu“, dodaje Torres.

Casillas je, tvrdi Torres, okupio nezadovoljnike i rekao neka slobodno otkriju medijima što im je Mourinho rekao, ali da se nipošto ne predaju, već pokušaju pobijediti Barcu. Završilo je 1:1, dalje su otišli Katalonci. Je li Casillas bio 'krtica'? Je li ga sumnjičavi Mourinho upravo zbog toga bacio na klupu za rezerve?

Pitanja su to koja zanimaju mnoge. Mnoge optužbe The Special One će sasvim sigurno odbaciti, no Diego Torres kune se da je sve što je napisao točno. Točnije, kaže sljedeće:

„Ako su lagali meni, lažem i ja vama…“

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider