Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ovo više nije šala

'Što učinio si ti od života mog': Tko je bio čovjek koji je tako strašno prokleo Benficu?

Nakon što je Benfica izgubila još jedno europsko finale opet se aktualizirala priča o 'Guttmannovom prokletstvu'...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Za brojne navijače Benfice ovo definitivno više nije šala, već ozbiljno prokletstvo. Njihov klub nije izgubio dva ili tri europska finala, nego - osam! Da, osam finala u europskim natjecanjima pognutih glava napuštale su razne generacije nogometaša Benfice, nakon što je portugalskog velikana prije 52 godine prokleo Bela Guttmann.

Rakitić ostao skroman: Kleknuo sam i mislio na suprugu i kćer

Benficino prokletstvo traje i dalje: Rakitić sa Sevillom osvojio Europsku ligu

Bio je kraj 50-ih godina prošlog stoljeća. Na klupu Benfice, ravno iz rivala Porta, sletio je spomenuti Guttmann. Mađarski stručnjak židovskog porijekla bio je jedan od najcjenjenijih i najslavnijih trenera u nogometnoj povijesti. Njegove ideje ostavljale su trag gdje god je radio po Europi i Južnoj Americi. Bilježio je dotad Guttmann uspjehe po Mađarskoj, radio u Rumunjskoj i na Cipru, vodio čak i klubove u Argentini i Brazilu, a bio je i na čelu Milana.

Po dolasku u Benficu otkrio je Eusebia i, kaže legenda, dogovorio s njime ugovor u jednoj brijačnici. U svijet nogometa unio je revoluciju taktikom 4-2-4, a ubrzo s Benficom uzeo, pokazuje se, njihova jedina dva europska trofeja - naslove Kupa prvaka 1961. i 1962. godine.

Kad je obranio titulu europskog prvaka, Guttmann je zatražio blagu povišicu, a klupski čelnici hladnokrvno i arogantno su ga odbili.

"U narednih 100 godina Benfica više neće biti europski prvak", navodno je tada poručio i prorekao Guttmann.

Neki tvrde da je rekao 'osvojiti europski trofej', što bi uključivalo i tadašnji Kup pobjednika kupova, odnosno kasniji Kup Uefa, a današnju Europsku ligu... Kako god, riječi kontroverznog Mađara nitko nije shvatio previše ozbiljno. Razlog? Guttmann je bio ekscentričan tip sa čvrstim, ali i konfliktnim karakterom. Za mnoge pomalo i lud, te željan da uvijek bude u središtu pažnje.

"Trener je kao lav. On dominira nad životinjama dok pokazuje samopouzdanje i nema straha. Kada se pojavi prvi nagovještaj strah u njegovim očima, on je izgubio", znao je pričati Guttmann, opisujući trenerski posao ovako:

"Tijekom prve sezone trener radi tiho. Druga je već teža, a treća fatalna."

Genijalac, ali i luđak: Evo na koje je sve načine Guttmann napuštao klubove

Interesantno, 'fatalnu treću sezonu' Guttmann je doživio jedino u Benfici, gdje je proveo baš tri godine. U 40-godišnjoj trenerskoj karijeri promijenio je, ni manje ni više, 25 klubova! A načini na koje je napuštao sredine u kojima je radio nerijetko su bili bizarni... U rumunjskom Ciocanulu umjesto plaće kao kompenzaciju je dobivao povrće. Predsjednik kluba na njega je radio pritisak oko početnog sastava...

"Imaš trenerske osnove. Sretno!", kazao mu je Guttmann, napustio svlačionicu, a ujedno i klub.

U Kispestu, najvećem mađarskom klubu u razdoblju poslije II. Svjetskog rata, Guttmann se sukobio s Ferencom Puskasem, čijeg je oca naslijedio na trenerskoj klupi. Legendarnog golgetera nagovarali su da ignorira Guttmannove taktičke upute, a ovaj je na to napustio stadion, sjeo na tramvaj i zauvijek nestao. U Milanu su ga pak otpustili kada je bio vodeći na ljestvici i igrao sjajan nogomet. Nakon otkaza, Guttmann je izjavio:

"Dobio sam otkaz, iako nisam ni kriminalac, ni homoseksualac."

Sada vam je jasnije zašto isprva u Lisabonu nisu marili za Guttmannove riječi prilikom odlaska iz Benfice. No onda je krenulo... Benfica s Eusebiom gubi finala Kupa prvaka 1963., 1965. i 1968. godine. Ne pomaže niti što privremeno vraćaju Mađara na klupu u sezoni 1965/1966. Kletvu nije povukao, a i opet je rastanak bio ne baš prijateljski.

S vremenom legenda raste i navijači Benfice sve glasnije pričaju o zločestom proročanstvu najuspješnijeg trenera u povijesti 110 godina starog kluba. Kako i ne bi, kad su uslijedili i porazi u finalu Kupa Uefa 1983. i finalu Kupa prvaka 1988.

Eusebio klečao na grobu moleći za oprost... Uzalud!

Zvono za uzbunu se upalilo. Priča je shvaćena itekako ozbiljno, o čemu najbolje svjedoči detalj iz proljeća 1990. godine. Benfica ima četiri izgubljena finala Kupa prvaka u nizu, a u Beču ih s Milanom čeka peto. Čuveni Eusebio uoči utakmice odlazi na židovsko groblje u austrijskoj prijestolnici, gdje je 1981. umro i pokopan Bela Guttmann. Eusebio kleči na na skromnom grobu i moli za oprost...

Ne pomaže! Milan je pobijedio golom Rijkaarda. Kažu da i inače navijači Benfice turističke posjete Beču koriste ne bi li svratili do židovskog groblja i učinili što je u njihovoj moći da kletva nestane. A Benfica bome ima pravu vojsku fanova - samo 224 tisuće ih plaća članarinu, dok ih je u svijetu ukupno oko 15 milijuna.

Priča o 'Guttmannovom prokletstvu' posebno se aktualizirala prošle godine. Benfica je u Amsterdamu igrala finale Europske lige s Chelseajem. Zadnji europski trofej osvojen je baš u tom gradu, kada su Guttmannovi puleni s 5:3 pobijedili Real Madrid predvođen Di Stefanom i Puskasom. 'Od Amsterdama do Amsterdama', bili su uvjereni mnogi, no Branislav Ivanović pogodio je u 93. minuti i rastužio Portugalce...

"Ne zanima nas Guttmann. Zanima nas travnjak", danima je uoči finala sa Sevillom pričao današnji Benficin trener Jorge Jesus.

Logično, njegova momčad djeluje jako dobro. Lani su ispali potpuni luzeri izgubivši dobiveno prvenstvo od Porta, finale Kupa od Vitorije Guimaraes (presudio im Soudani) i finale Europske lige od Chelseaja. Ali ove sezone iskazali su nevjerojatni karakter. Gubitnici su preko noći postali pobjednici neviđenog apetita spram trofeja... Domaćom ligom su se prošetali, osvojen je i Liga Kup, priželjkivala se Europska liga, a potom i Kup Portugala. Za četiri od četiri.

Navijači Benfice ga sanjaju, a uskoro bi mogli pjevati 'Što učinio si ti od života mog'

Međutim, može sve, samo europski trofej ne! Sevilla je bila uspješnija na ruletu jedanaesteraca, a onih 15-ak milijuna simpatizera Benfice diljem svijeta jutros se probudilo nakon noćnih mora u kojima je dominiralo ime i lik Bele Guttmanna.

Navijače Benfice inače veže veliko prijateljstvo s navijačima Hajduka, što se moglo vidjeti i u Torinu, gdje su Torcidaši bili na strani Orlova protiv Seville, a nedavno i u polufinalnom uzvratu protiv Juventusa. I sami razočarani zbog rezultatskih posrtaja svoga voljenoga kluba, pripadnici Torcide briljantno su obradili pjesmu 'Što učinio si ti od života mog', koja se posljednjih godina nerijetko može čuti s njihove tribine...

Spomenutu pjesmu komotno bi mogli pjevati njihovi kolege iz Lisabona. Misleći pritom, na koga drugoga nego Guttmanna. Kako stvari stoje, lako moguće da bi taj hit među navijačima Benfice bio aktualan sve do 2062. Tek tada će proći 'prokletih' 100 godina...

'Guttmannovo proklestvo' - osam europskih finala Benfice, osam poraza:

1963. Kup prvaka, Benfica - Milan 1:2
1965. Kup prvaka, Benfica - Inter 0:1
1968. Kup prvaka, Benfica - Man Utd 1:4
1983. Kup Uefa, Benfica - Anderlecht 0:1
1988. Kup prvaka, Benfica - PSV 5:6 (penali)
1990. Kup prvaka, Benfica - Milan 0:1
2013. Europska liga, Benfica - Chelsea 1:2
2014. Europska liga, Benfica - Sevilla 2:4 (penali)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider