Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Madrid ipak slavi

Real 'pregazio' Barcu: 'Kraljevi' su broj 1., a Katalonci ni među 3!

Barcelona je dobila bitku u Primeri, ali Real Madrid „vodi kolo“ na financijskom planu...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dresovi Real Madrida nikada nisu bili traženiji kao nakon potpisa novog ugovor s Adidasom. Unatoč sezoni bez značajnijeg trofeja, Florentino Perez isposlovao je poboljšanje ugovor s njemačkim proizvođačem sportske opreme prema kojem će Real do 2020. dobivati 40 milijuna eura godišnje. No, to nije sve, Real će u sljedećih sedam godina zaraditi astronomskih 280 milijuna eura promjenom glavnog sponzora na dresu. Bwin zamijenit će Fly Emirates, a za to zadovoljstvo iskrcao je cifru kojoj nitko ne može parirati u ovom trenutku.

U Madridu sa zadovoljstvom konstatiraju kako je Real utržio ogromna sredstva promjenom sponzora na dresu, dok je Barcelona pod diktatom kompanije iz Qatara. Igrači Barce sljedeće će sezone na prsima nositi Qatar Airways umjesto Qatar Foundation, ali Barcelona od te promjene neće dobiti niti „centa“. Takav su ugovor potpisali 2010., prema kojom Katarani plaćaju oko 30 milijuna eura godišnje, ali s mogućnošću promjene sponzorskog imena na dresu.

Arsenal i Liverpool ispred Barce

Real je s novim ugovorima „pregazio“ Barcelonu, no katalonski div više nije ni među tri najveća svjetska kluba po prihodima od proizvođača sportske opreme. Barca je u partnerskom odnosu s Nikeom od 1998., a ugovor joj traje do 2018. Američka kompanija plaća Barceloni 30 milijuna eura godišnje da nosi njezinu sportsku opremu. Dakle, Real od Adidasa zarađuje čak 10 milijuna više po godini. Veći ugovor od Barcelone potpisali su i dva engleska kluba - Liverpool i Arsenal.

Londonci su veliki dobitnici rata između proizvođača sportske opreme. „Topnici“ su nakon isteka ugovora s Nikeom verbalno dogovorili suradnju s Adidasom. Međutim, neočekivano se u priču umiješala Puma koja im je ponudila još bolji ugovor, navodno 175 milijuna eura plus bonusi do 2018. To znači da će Arsenal od Pume dobivati 35 milijuna eura godišnje. Puma je morala nešto učiniti jer joj pala prodaja za 2.3 posto u prvom kvartalu ove godine.

Rat Adidasa i Nikea

Čak je i Liverpool uspio poboljšati svoj ugovor s američkom tvrtkom Warrior, iako već godinama igra drugorazrednu ulogu u engleskom prvenstvu. Amerikanci su ušli u Liverpool prošle godine, a već sljedeće povećali su gažu. Redsi će u sljedećih nekoliko godina dobivati 31 milijun eura godišnje. Sponzorski ugovori klubova s proizvođačima sportske opreme povećavaju se iz godine u godinu. Među najvećim igračima bitka je zaoštrena do maksimuma.

Adidas je ušao u partnerstvo s West Hamom, Fulhamom, Middlesbroughom i brazilskim velikanom Flamengom, dok je Nike sklopio nove ugovore s Romom, Athleticom i Manchester Cityjem. Dvama vodećim kompanijama trenutačno su uz Pumu najveća prijetnja Under Armour, koji je ušao u čileanski Colo Colo, te Warrior koji je sklopio ugovor sa Sevillom.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider