Nogomet
SPORTOVI
breaking news !: USKORO UŽIVO SDP sazvao izvanrednu presicu, komentirat će odluku Ustavnoga suda
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Poučak 'malog Cristiana': Stani pred izlog i brizni u plač! Tata Sepp neće imati izbora

Izbor za Zlatnu loptu i momčad godine pokrenuo je val polemika…

Mali Cristiano stao je pored izloga i briznuo u plač. Nije stao dok mu tata Sepp nije kupio igračku koju je tako dugo želio i sanjao. Poučak za malog Francka i sve ostale klince: ako nešto doista jako želite, ako mislite da to doista zaslužujete, morate glasno plakati da vas čuje cijelo susjedstvo. U tom slučaju tata neće imati izbora. Naravno, naša mala ironija odnosi se na nedavni izbor za Zlatnu loptu.

Novi skandal na pomolu: Katar glasao za Ronalda kako bi pomogao Blatteru?

"Pedeset godina uzimali su se u obzir trofeji koje je igrač osvojio tijekom godine. To se promijenilo otkako je Fifa preuzela organizaciju Zlatne lopte. Izgleda da će je unedogled osvajati samo dva igrača - Messi i Ronaldo", ogorčeno je izjavio predsjednik Uefe Michel Platini, trostruki uzastopni dobitnik najvrjednije individualne nagrade u svijetu nogometa.

Platini pogodio poantu

Čini se da je Platini ovaj put pogodio poantu. Istina, možda ne bi tako govorio da nije "izvisio" njegov sunarodnjak Franck Ribery, no činjenica je da su ovogodišnji izbor pratile intrige i kontroverze kao nikada do sada. Još se nije dogodilo da se izborna pravila promijene usred, odnosno u samom finišu natjecanja. To je otprilike kao da u zadnjem kolu prvenstva neki savez donese odluku o promjeni načina bodovanja.

Prijelomna točka izbora dogodila se kada je Fifa iznenada i bez objašnjenja produžila rok za glasovanje. Oni koji su već glasovali mogli su promijeniti mišljenje i ponovno glasovati što je pravi nonsens. Ribery je do tada bio najveći favorit, a od tog trenutka dogodio se kopernikanski obrat. Odluka o produženju objavljena je neposredno nakon uzvratnih utakmica doigravanja reprezentacija za Svjetsko prvenstvo u Brazilu i koincidira s briljantnom partijom i hat-trickom koji je Ronaldo zabio Švedskoj. Ima li naivaca koji misle da je u pitanju slučajnost? Treba li reći da su mnogi pod dojmom te utakmice promijenili mišljenje i dali glas Ronaldu.

Intrige i kontroverze

"Možda je Fifa željela tom odlukom na neki način udovoljiti Ronaldu?" sarkastično se tada upitao Platini podsjetivši na sličan slučaj kada je Lionel Messi osvojio Zlatnu loptu 2010., a Španjolska je osvojila naslov svjetskog prvaka.
Iniesta ili Xavi trebali su trijumfirati. Pitam se zašto se to nije dogodilo?“ dodao je Platini valjda kako mu se ne bi prigovorilo, kao primjerice Blatteru, da favorizira nekog od arhi-rivala - Real ili Barcelonu, odnosno Messija ili Ronalda.

Nije teško ući u trag razlogu zbog čega je donesena odluka od produženju izbora. Treba samo pogledati kronologiju događanja. Nakon što se Blatter našalio na račun Ronalda u svojem već sada slavnom imitacijskom performansu, Portugalac se smrtno uvrijedio. Predsjednik Real Madrida odmah je odaslao oštru protestnu notu u sjedište Fife, a potom se Blatter počeo ispričavati i izmotavati. No, to nije bilo dovoljno, trebao se na neki način iskupiti. Ronaldo je tada utvrdio kako nema šanse da dođe na dodjelu nagrade, no vidjeli smo da je promijenio mišljenje. Očito stoga jer se promijenila situacija.

Real uključio propagandni stroj

Utrka za Zlatnu loptu pretvorila se u pravu sapunicu, i to ponajprije zbog do sada neviđene propagandne kampanje koju je pokrenuo Real Madrid. Nakon što je Ronaldo stavio potpis na produženje ugovora, prema kojem će zarađivati 17 milijuna eura godišnje, „kraljevski klub“ upregnuo je sve svoje poluge moći kako bi se njegova najveća zvijezda konačno dokopala toliko željene nagrade. Upravo je to bio jedan od Ronaldovih uvjeta za produženje ugovora.

Portugalac je bio nezadovoljan potporom kluba i suigrača proteklih godina. Teško je podnosio činjenicu da iza Messija čvrsto stoji ne samo cijela Barcelona već i njezina propagandna mašinerija, u obliku najvećih katalonskih medija. Ronaldo je žudio za sličnom potporom u Realu i Madridu. To je bio jedan od razloga zbog čega je na početku prošle sezone šokirao Kastilju i onaj dio Španjolske koji navija za Real izjavom da se ne osjeća dobro u Madridu.

Tijekom pregovora o produženju ugovora osim povećanja plaće ultimativno je zatražio i bolji tretman po tom pitanju. Perez je pozitivno odgovorio na obje stavke. Podigao mu je plaća za čak 6,5 milijuna eura te je naložio Realovom „PR stroju“ da krene akciju lova na Zlatnu loptu. Kad se već mislilo da Ronaldo nema šanse dostići Riberyja, krenula je sveobuhvatna propagandna kampanja, lobiranje i agitacije na svim stranama.

Ribery najviše zaslužio

Ne može se reći da Ronaldo nije zaslužio Zlatnu loptu, njegove brojke doista su fantastične, no zakulisane igre koje su pratile cijelu kampanju ostavile su dojam da je „izboksao“ nagradu. Ribery na kraju nije bio ni drugi, a bio je najbolji igrač momčadi koja je poharala Europu i svijet.

Mišljenja smo da se to moralo uzeti u obzir, jer u izboru za Zlatnu loptu uvijek je bio važan balans između individualnih i momčadskih dostignuća. Ribery je imao i jedno i drugo. Čini nam se da je najviše zaslužio, što ne znači da Ronaldo nije zaslužio, ali očito Francuz a ni njegov klub nisu dovoljno "cmizdrili i galamili", što je dobra pouka za sve one koji će u budućnosti biti u konkurenciji za Zlatnu loptu.

Tko je koga pobijedio 7:0?

Puno veća farsa dogodila se u izboru za momčad godine. Barcelona ima četiri, a Bayern tri igrača!? Gdje je tu logika? Treba li podsjetiti kako je Barca prošla u sudaru s Bayernom u polufinalu Lige prvaka? Zamislite da je kojim slučajem Barca pobijedila 7:0 i osvojila sve trofeje koji se mogu osvojiti. Imala bi valjda svih 11 igrača. Izgleda da čega god se Fifa prihvati mora biti obilježeno kontroverzama. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider