Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
'Luzeri' s najviše navijača

Oni su prokleti kao Hrvati: Samo ih Jesus može riješiti 'uroka'!

U finalu Europske lige sastaju se „novopečeni“ div svjetskog nogometa Chelsea i Benfica, slavni portugalski klub iznimne povijesti...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Benfica je portugalski nacionalni klub za koji navija više od polovice žitelja Portugala i još desetine milijuna navijača širom svijeta.

>> Chelsea večeras bez najboljeg asistenta: Terry bez drugog finala zaredom?

Ne radi se o „instant navijačima“ s Dalekog istoka, koji danas navijaju za Manchester United a već sutra za Chelsea ili Barcelonu, ovisno o trenutačnoj popularnosti kluba, nego istinskim navijačima, uglavnom portugalskim iseljenicima u bivšim kolonijama i tamošnjim narodima koji su bili dio portugalskog imperija. Njima je Benfica u srcu, a pripadnost klubu prenosi se s koljena na koljeno.

Benfica u Guinnessovoj knjizi rekorda

Benfica je oduvijek važila za klub s najviše registriranih članova kluba. Upisana je čak i u Guinnessovu knjigu rekorda. Godine 2009. imala je točno 160.398 članova s plaćenom članarinom, što je svjetski rekord. Od prvog dana osnivanja (osnovan 1904.) klubom neizravno upravljaju članovi kluba,„sóciosi“, koji su i nominalni vlasnici kluba koji je desetljećima imao jedan od najvećih stadiona na svijetu. Stari Luz je mogao primiti i preko 130.000 gledatelja.

Eusebio i društvo srušili Di Stefanov Real

Portugalski velikan u povijesti je ostao upamćen po tome što je srušio dominaciju Real Madrida europskim nogometom. Nakon što su „kraljevi“ osvojili pet uvodnih Kupova prvaka, Eusebio, Jose Aguas, Mario Coluna i ostatak društva dokopali su se šestog izdanja Kupa prvaka. Doduše, Benfica u finalu nije pobijedila Real već Barcelonu, koja je prije toga izbacila Real. No, sljedeće sezone Benfica je u finalu nadjačala Real i potvrdila status najjačeg kluba Europe u to vrijeme. Te 1962. nitko nije mogao naslutiti da će to biti drugi i posljednji Benficin europski pokal.

Benfica i Juve najveći europski 'luzeri'

U sljedećih pedeset godina „orlovi“ su odigrali još pet finala Kupova prvaka i svih pet izgubili. Po tome je Benfica uz torinski Juventus najveći europski „luzer“. Oba velikana imaju sedam finala najelitnijeg natjecanja i „samo“ dvije pobjede. Benfica je stigla izgubiti i još jedno finale Kupa Uefe 1983. od Anderlechta. Prije ove sezone posljednji put plasirali su se finale nekog europskog kupa 1990., kada je velika generacija Benfice predvođena Valdom, Aldairom, Ricardom Gomesom, Pachecom i ostalima tijesno izgubila u bečkom finalu Kupa prvaka od Milana.

Porto nadmašio Benficu

U međuvremenu je Benfica izgubila primat u portugalskom nogometu. Porto je u posljednjih tridesetak godina uzeo više naslova prvaka Portugala, iako je Benfica ukupno još uvijek trofejnija, te se dvaput popeo na krov Europe i još osvojio dvije Europske lige. Porto je i ove sezone zadao veliki udarac u pleksus Benfici. U prošlom kolu momčad Jorgea Jesusa na tragičan je način izgubila derbi u Portu i prvo mjesto na ljestvici kolo prije kraja prvenstva. Taj poraz na najbolji mogući način dočarava muke kroz koje Benfica prolazi u posljednjih pedeset godina.

'Prokletstvo orlova'

Legenda kaže da je Benficin „hod po trnju“ krenuo kada ju je prokleo njezin najveći i najuspješniji trener Béla Guttmann. Kralj Zvonimir bacio je na Hrvate tisućljetno prokletstvo, a Guttmann na Benficu stoljetno. Zvonimirovo prokletstvo isteklo je nešto prije krajnjeg roka, Hrvati su ponovno izborili državu, ali Guttmannovo još traje. Uz Mártona Bukovija i Gusztáva Sebesa, najveći mađarski trener svih vremena vodio je Benficu u njezinim najslavnijim godinama od 1959. do 1962. Guttmann je velikom gradskom rivalu Sportingu ispred nosa maznuo najvećeg portugalsko igrača Eusebija, podrijetlom iz Mozambika, te jednog od najvećih nogometaša uopće.

Na krilima Eusebija Guttmann je odveo Benficu do dva naslova prvaka Europe. Trener koji je po trenerskom stilu bio 'Mourinho prije Mourinha' odlučio je zatražiti povišicu, no Uprava kluba hladnog ga je odbila. Bijesni Guttmann, koji se ionako nigdje nije zadržavao više od 3 godine, a u karijeri je trenirao čak 23 kluba, uzviknuo je na izlazu iz predsjedničke kancelarije: „Benfica u sljedećih stotinu godina neće osvojiti naslov prvaka Europe!“

Eusebio molio na grobu Guttmanna u Beču

„Guttmannova kletva“ pokazala se na djelu već sljedeće sezone kada je Benfica u finalu izgubila od Milana, dvije godine kasnije od Intera. Prokletstvo traje sve do današnjih dana. Prije finala 1990. s Milanom u Beču, Eusebio je otišao na grob mađarskog genija, koji je pokopan u Beču. Molitvom je zatražio od pokojnika da skine urok s lisabonskog kluba. Molitva nije upalila, Benfica je ponovno izgubila, kao i dvije godine prije u finalu s PSV-om. Hoće li se „zadrti“ Mađar smilovati i prepoloviti svoje prokletstvo? Pedeset godina patnje sasvim je dovoljna kazna. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider