Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Čudesna partija 'Fenomena'

Braniča ManU-a još traže po tribinama: Magična peta Realova Princa!

„Nema veće utakmice od ove. Dva velika kluba, dvije velike povijesti“, kaže menadžer Manchester Uniteda Alex Ferguson pred uzvratni okršaj s Real Madridom u osmini finala Lige prvaka...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dok ManU hita prema novom naslovu prvaka Engleske, za Real je Primera već davno izgubljena. Zbog toga je na „kraljevima“ veći pritisak, jer Real u „kazalištu snova“ spašava sezonu. Ali, ulog je velik za obje momčadi, kako u sportskom tako i financijskom smislu. Onaj tko se oprosti od Lige prvaka u ovako ranoj fazi natjecanja, ostat će bez desetina milijuna eura, što će u bitnom utjecati na politiku obaju klubova narednom razdoblju, odnosno u nadolazećem prijelaznom roku, i to posebice Reala.

>> Evo zašto Real 'mora' proći ManU: Sve je na kocki pa i Ronaldo!

>> Alex Ferguson se jedne stvari boji: 'Samo se sjetite Camp Noua'

>> Modrić: Jedva čekam utakmicu, ovo je prilika da vam se svima dokažem!

„Impresioniran sam dvama pobjedama Real nad Barcelonom. Uhvatili su formu u pravo vrijeme, ali i mi igramo konstantno dobro. Mislim da će biti golova, a moja najveća briga jest Cristiano Ronaldo. Nema sumnje da će nam stvarati probleme, no mi ga moramo limitirati koliko god je to moguće“, na glas razmišlja Ferguson.

Sve oči uprte se prema Ronaldu koji poznaje svaki pedalj Old Trafforda, gdje je proveo formirajuće godine svoje nogometne karijere. Od njega su u Madridu očekuje da ponovi Alfreda Di Stefana, Fernanda Redonda ili svojeg brazilskog prezimenjaka, neki će reći „pravog Ronalda“, koji je prvi zabio hat-trick Unitedu u Ligi prvaka na Old Traffordu.

Okršaji Manchester Uniteda i Real Madrida nogometni su klasici, a sve je počelo 1957. Real i United sastali su se u polufinalu Kupa prvaka. Real je na „Chamartinu“ ostvario dobar, ali ne i lagodan rezultat, pobijedio je s 3:1. Na Old Traffordu bilo je 2:2, a Di Stefano je odigrao briljantnu partiju, bio je najbolje igrač utakmice, iako su pogotke za Real postigli Kopa i Rial.

„Nikada nisam vidio takvo nešto. Nitko me nije impresionirao kao Di Stefano“, kazao je godinama kasnije Sir Bobby Charlton, najveći Unitedov i engleski nogometaš svih vremena.

Real je prošao United i nastavio svoj do danas nenadmašeni niz od pet uzastopnih naslova prvaka Europe u razdoblju od 1956. do 1960. Četiri desetljeća kasnije Real je na Old Traffordu ostvario svoj drugi povijesni uspjeh. Sezona 1999/00. zapisana je zlatnim slovima u povijesti „kraljevskog kluba“. Na „Starom Traffordu“ igrala se uzvratna utakmica četvrtfinala Lige prvaka, a utakmicu i potez za pamćenje odigrao je argentinski Princ, Fernando Redondo.

Nesretnog Henninga Berga još traže tamo negdje oko kornera istočne tribine „kazališta snova“. Igrala se 52. minuta, kod rezultata 2:0 za Real, Redondo je primio loptu oko centra uz aut-liniju, sjurio se po lijevoj strani prema golu ManU-a, na rubu kaznenog prostora naišao je na „nabrijanog“ norveškog braniča, krenuo je lijevo prema korner crti, a onda iznenada povukao magičnu petu, bacio Berga u prvi red tribina te maestralno odigrao „rolicu“ za lagani pogodak Raula. Real je na kraju pobijedio s 3:2, u Madridu je bilo 0:0, plasirao se u polufinale i na kraju osvojio svoj osmi naslov prvaka Europe.

Treću, možda i najupečatljiviju rolu u povijesti ogleda Uniteda i Reala na Old Traffordu odigrao je nenadmašni brazilski majstor - Ronaldo Nazario de Lima. Dogodilo se to u uzvratnoj utakmici četvrtfinala Lige prvaka 2002/03. „Fenomen“ je fenomenalnom partijom i hat-trickom podigao „kazalište snova“ na noge. Ronaldova partija poprimila je mitske razmjere, jednako kao i „standing ovation“ koji su mu napravili navijači Uniteda kada je izlazio iz igre.

Takva partija jednog igrača nije viđena na Old Traffordu. Ronaldo je demonstrirao svu raskoš svojeg talenta. Zbog toga se gleda i uživa u nogometu. Real je na kraju izgubio utakmicu 4:3, no došao je u Manchester s pobjedom iz Madrida od 3:1.

Milijuni navijači Reala očekuju od Cristiana Ronalda da na Old Traffordu ispiše novu stranicu slave i ponosa „kraljevskog kluba“. Da bi Real prošao dalje i spasio sezonu, trebat će Ronalda u najboljem izdanju.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider