Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Od euforije do debakla

Mancini dobio otkaz u Cityju: 'Ispao sam glup i nisam ništa razumio'

Roberto Mancini više nije trener Manchester Cityja, potvrdili su iz Manchestera.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon tri i pol godine Roberto Mancini odlazi iz Manchestera. Klub je objavio kako Talijan nije ispunio niti jedan cilj ove sezone osim plasmana u Ligu prvaka. DVa kola prije kraja na klupu će do kraja sezone sjesti njegov pomoćnik Brian Kidd.

>> Veliki šok za City u 91. minuti: 'Mali' Wigan osvojio FA kup!

''Nismo se dobro pojačali u prijelaznom roku, tu smo podbacili'', lakonski je, bez da je trepnuo, ispalio Roberto Mancini nakon poraza od Wigana u finalu FA Cupa.

Menadžer momčadi koja je u posljednje tri sezone u igračka pojačanja uložila 300 milijuna eura, a za uzvrat osvojila jedno prvenstvo, jedan FA Cup i dva put ispala u skupini Lige prvaka, tom je izjavom vjerojatno i rijetke navijače Manchester Cityja koji su ga još podržavali naveo na promjenu mišljenja.

Dali su mu sve, ali Mancini je htio još

Potreban je uistinu kroničan manjak samokritike i zabrinjavajući višak arogancije da nakon poraza od momčadi koja je pred ispadanjem iz Premierlige, s kojim vam je iščezla i posljednja nada za kakav-takav spas sezone, krivnju bacite na upravu kluba, jer eto nije dovoljno ''odriješila kesu''.

Engleski mediji, i to vrlo ozbiljni, iz ''pouzdanih izvora'' navodili su ubrzo nakon toga kako je Mancinijeva sudbina na Etihadu zapečaćena. Razočaranje arapskih vlasnika bilo je pregolemo, jer velika ulaganja donijela su premala zadovoljstva (rezultate).

Stigao je 2009. iz Intera

Roberto Mancini u City je stigao u prosincu 2009. umjesto Marka Hughesa. Uskakanje u pola sezone nikada nije sretna opcija za trenere, pa vlasnici kluba Talijanu nisu previše zamjerili neuspjeh u utrci za Ligom prvaka. City je u odlučujućoj utakmici za 4. mjesto izgubio od Tottenhama, pa su snovi o nastupu među europskom elitom ostali na čekanju još godinu dana.

A, da na tom putu slučajno ne dođe do neželjenih komplikacija, uprava kluba svom je treneru ispunila sve želje i uložila više od 180 milijuna eura u snaženje momčadi (dovedena su čak četiri ''kapitalca'': Yaya Toure, David Silva, Edin Džeko, Mario Balotelli). I bilo je dovoljno za trofej. Ali, onaj manje željan. FA Cup. No, kad čekate koliko je čekao City zadovoljstvo donesu i manji naslovi. Nakon 35 godina jedna generacija Citya konačno je uslikana uz neki pehar, a treće mjesto u Premierligi bilo je garancija dolaska Lige prvaka u plavi dio Manchestera.

Naravno, za nastup u najglamuroznijem nogometnom natjecanju trebalo se je dodatno pojačati, pa je Mancini iz Atletica za 45 milijuna eura doveo Aguera, a iz Arsenala za gotovo 30 milijuna Nasrija. Bilo je dovoljno tek za treće mjesto u skupini iza Bayerna i Napolija. ''Liga prvaka je posebno natjecanje, treba iskustva, bit će bolje dogodine'', tješili su se navijači Citya.

Debakli u Ligi prvaka

Neuspjeh u Ligi prvaka izbrisao je čudesni put do osvajanja naslova prvaka, prvog od 1968. S dva pogotka u sudačkoj nadoknadi posljednje utakmice sezone City je kreirao jednu od najluđih završnica u povijesti otočkog nogometa, a Mancini nakon tri naslova u Serie A (Inter) konačno osvojio i Premierligu.

Upravo su četiri sezone na San Siru Robertu Manciniju i otvorile vrata Etihada, no koliko su ostvarenja na klupi Nerazzurra za jedne bile pokazatelj trenerske kvalitete nekad velikog napadača, toliko su ih drugi smatrali tek spletom okolnosti. Odnosno, afere Calciopoli.

Tek kada je Juventus (zasluženo) osramoćen i izbačen u Serie B krenuo je veliki uspon Intera. Koji je s Mancinijem na klupi osvojio tri uzastopna naslova, ali i pisao neuspjehe u Ligi prvaka. Vječnu težnju Massima Morattija ostvarit će tek Mancinijev nasljednik Jose Mourinho.

Ukletost lige prvaka Mancinija je nastavila pratiti i u Engleskoj. Ako je prva sezona među europskim velikanima bila slaba, druga je bila očajna. Sa samo tri osvojena boda (tri remija, tri poraza) City je završio na dnu skupine u društvu Borussije, Reala i Ajaxa. Mancinijeva opravdanja više nikog nisu pretjerano zanimala, jer ''dvaput je dvaput''. I Jürgen Klopp je s Borussijom u prvoj sezoni ''skupljao iskustvo'', no u drugoj je pokazao da je iz tog iskustva poprilično toga i naučio. Za razliku od Mancinija.

Poraz od Wigana na Wembleyju bio je previše

Roberto Mancini u Cityu jednostavno nije napravio posao. Bogato društvo iz Abu Dhabija pred njega nije bacilo puste milijune da bi im u tri pol godine donio jedan ''veliki'' trofej i dvije pobjede u dvanaest utakmica Lige prvaka.

Kada su ga nakon poraza od Wigana engleski mediji ponovno suočili s pričama o otkazu, Mancini im je naoko smireno poručio: ''Vidjet ćemo što će se dogoditi u sljedeća dva tjedna. Ako nije istina, znači da ste pisali gluposti posljednjih šest mjeseci. Ako je istina, onda sam ja glup, jer nisam ništa razumio.''

Ova Mancinijeva rečenica podsjetila me na stari vic u kojem se Mujo autoputom vozi u krivom smjeru i na radiju čuje ''breaking news'' kako ''jedan luđak vozi krivim mjerom''. ''Ma, što jedan, stotine!'', zaključi Mujo.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider