Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Konačni obračun: Real sprema 'čistku', velike zvijezde na 'crnoj listi'!

Čini s da je opet zakuhalo u svlačionici Real Madrida. Destabilizirajući faktor ponovno je Iker Casillas…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Iker Casillas i Diego Lopez podigli su „kineski zid“ između sebe. Zahlađeni odnosi između vratara Real Madrida traju već duže vrijeme. Neće to otvoreno pokazati, nema svađe na javnoj sceni, ali nema ni komunikacije. Konflikt se osjeti u zraku. Casillas je u sličnom odnosu i s trenerom Carlom Ancelottijem koji sve teže podnosi napetu situaciju. 

Nije tajna da je kapetan Real Madrida nezadovoljan statusom u klubu već duže vrijeme. Casillas smatra da je bio najveća žrtva za vrijeme mandata Josea Mourinha, a čini se da se situacija nije u mnogome promijenila ni nakon dolaska Carla Ancelottija na klupu „kraljevskog kluba“. S druge strane, Lopez je uvjeren kako je prošle sezone doživio tešku nepravdu. Smatra da je bio žrtvom prljave medijska kampanje tijekom obračuna Casillasa i Mourinha.

Nema sumnje kako su madridski mediji u jednom trenutku otvoreno stali na stranu Casillasa, no kako je Lopez branio u velikoj formi, a Casillas napravio neke taktičke pogreške, situacija se tijekom vremena dosta promijenila. Medijski pristup obojici postao je poprilično izbalansiran, no u zadnje vrijeme postoje naznake kako kreće nova Casillasova medijska ofenziva.

Casillas želi znati na čemu. Svjestan je da će mu biti ugroženo mjesto prvog vratara španjolske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu ako ne bude branio. Ako već ne može u Realu, može u nekom drugom klubu. No, nema puno vremena, zimskim prijelazni rok je na vratima. A to je zadnja šansa za promjenu kluba prije ljeta.

Čudan potez Carla Ancelottija

Ancelottijeva odluka da Lopez brani u Premieri, a Casillas u Ligi prvaka samo je potpirila kontroverze. Ni Casillas a niti Lopez nisu sretni ovom odlukom talijanskog stručnjaka, koji je povukao rijedak taktički potez.

„Teško se koncentrirati kada branite svaka dva tjedna. U takvim uvjetima nije lako biti na najvišoj razini“, simptomatična je izjava Ikera Casillasa nakon utakmice s Juventusom u Ligi prvaka. Nije neuobičajeno da treneri doziraju minutažu igračima kako bi stvorili što veću konkurenciju u momčadi za svako mjesto i tako poboljšali kvalitetu igre. Međutim, doista se rijetko događa se slične stvari rade s vratarima, jer ipak se radi o specifičnom mjestu u momčadi.

Većina stručnjaka će reći da vratari ponajviše trebaju kontinuitet branjenja kako bi stekli sigurnost i uhvatili formu. Ancelotti se odlučio na drugačiju taktiku, ali ostaje pitanje - zašto? Casillas je legenda Reala i španjolskog nogometa, dugogodišnja „jedinica“ španjolske reprezentacije i prema mnogim mišljenjima ponajbolji vratar svijeta u posljednjih desetak godina. Kao takva neosporna veličina postao je ljubimac Realovih navijača, a takvog igrača nije se lako riješiti. Pogotovo kada postoji mogućnost da prijeđe u redove najvećeg suparnika.

Barcelona želi Casillasa

Casillas je izgubio podršku kod jednog dijela navijača nakon što je od strane Mourinha pa i nekih igrača na čelu s Cristianom Ronaldom optužen da je „krtica“ u svlačionici Reala. Poznato je da je Casillasova djevojka Sara Cabonero poznata španjolska novinarka, a Mourinho je optužio Casillasa da svojoj djevojci prenosi pikanterije iz svlačionice, a ova ih plasira u medije.

Ljetos se u španjolskim medijima često provlačila teza kako Casillas namjerava napustiti Real, pogotovo nakon što je njegova trudna djevojka javno rekla kako najvjerojatnije neće roditi u Madridu početkom iduće godine. Bio je to signal da Casillas napušta Santiago Bernabeu. Katalonski mediji raspisali su se kako je Casillas u kontaktu s čelnicima Barcelone, a kada se zna da je Casillas u prijateljskim odnosima s nekolicinom igrača Barcelone, te da je Victor Valdes najavio odlazak s Camp Nou sljedećeg ljeta, ta je priča u Madridu odjeknula poput bombe.

 

Panika na Santiago Bernabeuu

Na Bernabeuu je zavladala panika, predsjednik Reala Florentino Perez zakazao je hitan sastanak s Casillasom. S vremenskim odmakom od nekoliko mjeseci može se zaključiti što je na tom sastanku dogovoreno. Perez je vjerojatno obećao Casillasu da može računati na to da će u sljedećoj sezoni dobiti šansu, odnosno da neće biti zabetoniran na klupi kao što je to bilo za vrijeme Mourinha.

Budući da Ancelotti nije htio Lopeza smijeniti s pozicije glavnog vratara, morao je naći način kako da zadovolji Casillasa. Ancelotti to možda nije želio, ali čini se da je pod pritiskom Pereza bio prisiljen donijeti odluka da jedan brani u prvenstvu, a drugi u Ligi prvaka. Kako je Real krenuo klimavo u sezonu, Ancelotti se našao na udaru kritika. Real zaostaje za Barcelonom već šest bodova, a ni forma momčad ne ulijeva nadu da će se do kraja sezone situacija u bitnome promijeniti. Talijanu je jasno da mora povući neke jake poteze. Navodno je odlučio raskrstiti s kompromisima i konačno definirati udarnu momčad, a nezadovoljnicima pokazati put prema izlaznim vratima Bernabeua.

Crna lista

Na Ancelottijevoj „crnoj listi“ našlo se nekoliko igrača. Navodno je na prvom mjestu Casillas, ali nije jedini. Ancelotti je također nezadovoljan učinkom Sergija Ramosa, dokapetana i još jednog senatora Realove momčadi. Ni Ramos nije zadovoljan Ancelottijem koji ga premješta s pozicije na poziciju. Čas igra zadnjeg veznog, čas lijevog bočnog, dok Talijan na stoperskim pozicijama forsira Varanea i Pepea.

Talijan nije zadovoljan ni učinkom Arbeloe i Morate, ali i nekih igrača koji su došli ovog ljeta, Carvajala, Illarramendija i prije svega Isca, od kojeg je očekivao da zamijeni Mesuta Ozila na mjestu glavnog razigravača momčadi. Iako je Isco dosta dobro krenuo postigavši nekoliko pogodaka, kasnije se utopio u sivilo momčadi.

Međutim, bolji poznavatelji prilika u Realu reći će da je Ancelotti zapravo najveći krivac, jer je loše procijenio mogućnosti tek pristiglih igrača. Više je nego jasno da Ancelotti nije smio dopustiti prodaju Ozila.

Isco nije Ozil

Nema sumnje kako je Isco veliki talent, međutim, on nije klasični „playmaker“ kao što je to Ozil. Isco je vjerojatno bolji realizator, no Ozil je daleko bolji razigravač. I stoga je zapravo bio ključna figura ofenzivnog dijela Realove igre, dok je Xabi Alonso držao u svojim rukama defanzivni blok. Xabi Alonso i Ozil sjajno su se nadopunjavali, a čini se da je uz njih dvojicu bolje igrao i Luka Modrića.

Puno lakše bilo je i glavnoj zvijezdi kluba. Ronaldo je odmah nakon objave Ozilova transfera u Arsenal jasno i glasno rekao što misli o tom potezu Realovih čelnika. Njemu je odmah sve bilo jasno, dok je Ancelottiju i posebice Perezu svanulo tek puno kasnije. Zimski prijelazni rok mogao bi biti više nego zanimljiv.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider