Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Zapisano u zvijezdama

Nevjerojatna priča o herojima Liverpoola koji niti ne igraju na Anfieldu

Dvadeset i četiri godine Liverpool čeka na naslov prvaka, a uzmu li ga konačno ove godine navijači Redsa svakako će slaviti i dva igrača Sunderlanda...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nikada klub s Anfielda nije osvojio Premier ligu, otkako se najelitniji rang engleskog nogometa igra pod tim nazivom od 1992. Posljednji puta Liverpool je prvak bio dvije godine ranije, a sada je čini se konačno došao kraj prokletstvu. Cijelu sezonu Redsi igraju vrlo dobro, trenutno imaju niz od devet pobjeda, a od početka 2014. djeluju jednostavno nezaustavljivo - sa 14 pobjeda, dva remija i bez ijednog poraza-

Najveće zasluge svakako idu Gerrardu, Suarezu, Sturridgeu i ostatku društvu, koje sjajno vodi Brendan Rodgers. O stručnjaku iz Sjeverne Irske, poznatom po forsiranju oku ugodnog nogometa, pisali smo još u ljeto 2012., kada je tek sjeo na užarenu klupu Liverpoola.

Međutim, put prema naslovu Liverpoolu su definitivno 'raskrčila' i dva napadača Sunderlanda. Connor Wickham i Fabio Borini u razmaku od tri dana bili su 'crne mačke' za Man City i Chelsea, pravdajući tako u potpunosti nadimak momčadi sa Stadiona svjetlosti. Znao je City osvajati Premier ligu i '5 do 12', dvama golovima u sudačkoj nadoknadi, a o Mourinhovom bunkeru i igranju na rezultat, koji ga nerijetko i dovode do cilja, d ne pričamo.

Zahvaljujući Wickhamu i Boriniju, Liverpool tri kola prije kraja ima ugodnih +5 ispred Chelseaja, odnosno +6 ispred Cityja. U nedjeljnom derbiju s Chelseajem dovoljan im je i bod uz pobjede u dvije posljednje utakmice (Crystal Palace, Newcastle)

Do prije mjesec dana u 2. ligi, dvije i pol godine bez gola: Mourinho proklinje 'novog Shearera'

Connor Wickham krenuo je u Ipswich Townu, gdje je već sa 16 godina priključen prvoj momčadi. Neki su ga odmah nazvali 'novi Alan Shearer', a iz drugoligaške sredine 2010. je stigao i do mlade engleske reprezentacije. Zabijao je Wickham i za Ipswich i za Englesku U21, pa ga krajem srpnja 2011. uzima Sunderland, u transferu vrijednom osam milijuna funti.

Konkurencija među Crnim mačkama bila je prejaka, stoga Wickham igra vrlo malo i zabija gotovo ništa. Lani je neko vrijeme bio na posudbi u Sheffield Wednesdayu, a istom klubu Sunderland ga je posudio i početkom studenog prošle godine.

Trebala je to biti dvomjesečna posudba, no ostao je Wickham u drugoligašu dodatnih mjesec dana. Pa, vjerovali ili ne, prije nepuna dva mjeseca produžio na posudbu u njihovog ligaškog konkurenta, slavni Leeds United. Naime, u Engleskoj je malo drugačije pravilo o posudbama - igrače je tijekom sezone moguće posuđivati u više klubova, u trajanju i svega mjesec dana.

A niti punih mjesec dana Wickham nije proveo u Leedsu. Razlog? Sunderland je ostao bez ozlijeđenog Fletchera, a Altidore je bio van forme. Gustavo Poyet trebao je dodatnu napadačku opciju, pa makar to bio i 21-godišnjak koji je u Premier ligi zabio jedan gol, i to prije dvije i pol godine.

Sve do prošle srijede, kada je Wickham dva puta poentirao na Etihadu i ukrao isto toliko bodova Man Cityju. U istom tonu nastavio je i tri dana kasnije kod Chelseaja, gdje je vrlo brzo vratio stvari na početak nakon što je domaćin poveo golom Eto'oa.

Wickhamu, kojem je otac iz Sjeverne Irske, pa je na neki način čovjek Brendona Rodgersa, tom prilikom pridružio se i Fabio Borini. A njegova je priča, koliko god čudno zvučalo, možda i nevjerojatnija.

Rodgersov miljenik: Prvo mu donio povijesni plasman u Premier ligu, a sada možda i povijesni naslov

Borini je pogotkom s bijele točke u 82. minuti srušio Chelsea, donijevši Sunderlandu prijeko potrebne bodove u borbi za ostanak, a Liverpoolu vrlo vjerojatno toliko željenu titulu. Da stvar bude bolja, Borini je otpadak Chelseaja, koji je u Sunderlandu na posudbi iz Liverpoola, gdje ga je pak doveo - Brendon Rodgers.

U gore spomenutom tekstu o Rodgersu iz ljeta 2012., spominjali smo upravo i Borinija, koji je bio premijerna kupovina bivšeg trenera Swanseaja i Mourinhovog pomoćnika po dolasku u Liverpool. Rodgers je nekada radio u Chelseaju, trenirajući rezervnu momčad za koju je igrao i Borini.

Talijan je na Stamford Bridge stigao kada mu je bilo 16 godina iz Bologne. Jedno vrijeme čak je nosio i 'devetku' prve momčadi, no upisao je svega nekoliko nastupa za seniore. Među rezervama je pak dominirao. Kada je Rodgers otišao u Swansea, u finišu sezone 2010/2011 iz Chelseaja je posudio baš Borinija, a ovaj mu je pomogao izboriti plasman u Premier ligu, sa šest pogodaka u samo devet nastupa.

Rodgers se proslavio uvevši po prvi puta u povijesti neki velški klub u Premier ligu, dok se Borini vratio kući u Italiju. Za 10 milijuna eura uzela ga je Roma. Nisu na Olimpicu od njega očekivali čuda u uvodnoj sezoni, no kako je vrijeme prolazilo Borini je rastao i u prva tri mjeseca 2012. godine zabio čak devet golova.

Zaradio je i poziv talijanskog izbornika Cesarea Prandellija, koji ga je potom vodio i na Euro u Poljskoj i Ukrajini. Nakon europske smotre, stigao je i poziv s Otoka. Rodgers je ustoličen na klupi Redsa, a kao što smo već napisali, najprije je za 13.5 milijuna eura doveo Borinija.

Specifični napadač, najsličniji Pippu Inzaghiju po snalažljivosti i načinu kojim zabija, ima nogometnu inteligenciju i nudi borbenost, te nevjerojatnu količinu trke i dozu obvezne igre, nadoknađujući time nedostatak tehnike. Po povratku u Englesku, Borini nije imao sreće. Vrlo brzo slomio je nogu i završio tri mjeseca van stroja.

Fabio 'crna mačka' Borini: Osveta bivšem i pomoć sadašnjem poslodavcu

Tek što se vratio, uslijedila je nova ozljeda i opet dva mjeseca izvan travnjaka. Sezonu je završio sa samo dva gola, pa nije bilo čudno što ga je Liverpool prošlog ljeta odlučio poslati na posudbu u Sunderland.

A tamo je, nikako ne možemo bez toga, postao 'crna mačka' za velike klubove. U Liga kupu rušio je Borini već jednom Chelsea i Man Utd, vodeći Sunderland do finala tog natjecanja, u kojem je poentirao i za 1:0 protiv Man Cityja. Ipak, proigrali su Građani u nastavku i istrgnuli trofej iz ruku pulena Gusa Poyeta, pobijedivši na kraju 3:1.

Po drugi puta Borini je srušio Chelsea prošle srijede. Sada je ulog bio puno veći od nerijetko zanemarivanog, nekima i 'bezveznog' Liga kupa. Pogotkom iz spornog 11-erca Borini je Chelseaju otrgnuo naslov iz ruku. Bila je to osveta bivšem klubu koji ga je otpisao i najbolja preporuka za povratak na Anfield. Pa neka netko kaže da nakon svega ovoga Liverpool ne zaslužuje konačno prekinuti 24 godine dugo prokletstvo...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider