Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Mandžo ušao u povijest!

Bayern prvak Europe: Mandžukić i Robben donijeli naslov u drami na Wembleyju!

Bayern Munchen postao je novi prvak Europe na travnjaku mitskog Wembley stadiona u Londonu! Borussia je ispala gubitnik...

Finale Lige prvaka pripalo je minhenskom Bayernu koji je s 2:1 pobijedio Borussiju Dortmund i tako osvojio svoj peti naslov prvaka Europe u svom 10. finalu. Borussia nije uspjela osvojiti drugu titulu europskog prvaka, nakon one iz 1997. godine.

Mario Mandžukić zabio je prvi pogodak za Bavarce u 60. minuti i tako postao prvi Hrvat koji je postigao pogodak iz igre u finalu Lige prvaka.

Arjen Robben golom je u 89. minuti donio pobjedu Bayernu i tako se odužio navijačima za prošlogodišnje finale u Munchenu gdje je bio tragičar.

Najnovije vijesti - Finale Lige prvaka

Bayern München - Borussia Dortmund 2:1 (Mandžukić 60', Robben 89' / Gündogan 67')

Sve se Robbenu i Bayernu vratilo na Wembleyju

Nizozemac je prošle sezone u finalu protiv Chelseaja u Münchenu promašio penal u prvom produžetku, a Chelsea je bio bolji u izvođenju penala koji su odlučivali. Bio je to Bayernov drugi poraz u finalnoj utakmici u tri godine, jer je 2010. godine izgubio i finale u Madridu od Intera s 2-0.

>> Junak Robben: Ne mogu vjerovati da smo uspjeli

>> Heynckes ušao u povijest s naslovima u LP s različitim klubovima

No, na Wembleyju se i Bayernu i Robbenu sve vratilo. Nizozemac je u svom 25. pokušaju u te tri finalne utakmice u Ligi prvaka napokon zabio prvi gol! S asistencijom i pogotkom u ovoj utakmici se prometnuo u jednog od najvećih Bayrnovih junaka.

Bio je to finale koji je mogao zadovoljiti ljubitelje nogometa diljem Europe i svijeta. Borussia je ostavila dosta bolji dojam u prvom poluvremenu, Bayern je dominirao u nastavku, te je bolje koristio svoje prilike, pa je nakon naslova prvaka u Bundesligi osvojio i drugi trofej ove sezone.

Bavarci su na kraju imali nešto bolju statistiku u udarcima na gol 14-12, odnosno u pokušajima u okvir 9-8. Mario Mandžukić zabio je prvi gol na utakmici u 60. minuti i postao je prvi Hrvat u povijesti koji je postigao pogodak u finalnoj utakmici Lige prvaka. Igrao je do četvrte minute sudačke nadoknade kada ga je zamijenio Mario Gomez.

Tko je po vama igrač finala Lige prvaka na Wembleyju?

Ukupno glasova:

Treneri Jupp Heynckes i Jürgen Klopp krenuli su u finale s očekivanim sastavima. Borussia nije mogla računati na ozlijeđenog Marija Götzea, budućeg igrača Bayerna, koji je sudjelovao u 7 golova svog kluba (2 pogotka, pet asistencija) u zadnjih sedam nastupa u Ligi prvaka.

Iako je Borussia u nastavku igrala daleko slabije nego u prvom dijelu, uspjela je izjednačiti u 68. minuti. Brazilac Dante je udario nogom u tijelo Reusa u Bayernovom kaznenom prostoru, pa je talijanski sudac Nicola Rizzoli opravdano pokazao na bijelu točku. Siguran izvođač kaznenog udarca bio je Ilkay Gündogan. Zabio je svoj prvi gol u karijeri u Ligi prvaka, u 14. nastupu. Bayernu je to bio prvi primljeni pogodak u Ligi prvaka nakon 431 minute.

U 72. minuti, Bayern je propustio veliku priliku za novo vodstvo. Thomas Müller je izbio pred Weidenfellera iskosa s desne strane, zaobišao ga i poslao loptu prema praznoj mreži. Borussiju je spasio Neven Subotić koji je sjajnim klizećim startom pored Robbena spriječio ulazak lopte u gol. Da je Nizozemac startao jednako energično, možda bi Bavarci u toj situaciji poveli s 2-1.

U 87. minuti, još jednom se istaknuo vratar Borussije Roman Weidenfeller, kada je skinuo bombu Bastiana Schweinsteigera lijevom nogom.

Nedugo potom, u 89. minuti, Bayern je zabio za pobjedu, za konačnih 2-1! Ribery je sjajno petom proigrao Arjena Robbena, koji je munjevito krenuo prema golu Borussije, driblingom kroz sredinu se oslobodio suparničkih igrača, te je niskim udarcem iz blizine matirao Weindefellera.

Sastavi:

Bayern München: Neuer - Lahm, Boateng, Dante, Alaba - Javi Martinez, Schweinsteiger - Robben, Müller, Ribery - Mandžukić.

Borussia Dortmund: Weidenfeller - Piszczek, Subotić, Hummels - Schmelzer - Gündogan, Bender - Błaszczykowski, Reus, Großkreutz - Lewandowski.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider