Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Analiza Željka Vele

Evo tko su najveći favoriti za osvajanje naslova prvaka u najvećim ligama Europe!

Slavilo se i ovoga vikenda u mnogim gradovima, bilo je derbija diljem Europe, a mi ćemo se pozabaviti temom čiji navijači imaju najviše izgleda slaviti u nekim europskim zemljama...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska liga spada u one gdje je budući prvak već prilično izgledan. Deset kola prije kraja Dinamo ima 10 bodova više od Hajduka, jedanaest od Rijeke.
No, borba za drugo mjesto je jako zanimljiva. Hajduk ima bod više od Rijeke, do kraja prvenstva ima još jedan njihov međusobni dvoboj, igrat će se na Kantridi.
Zanimljiva je borba za izbjegavanje zadnjeg mjesta koje vodi u Drugu ligu - Hrvatski dragovoljac pokušat će prestići Osijek, ni Slaven Belupo nikako nije spokojan.

ŠPANJOLSKA
Što se neizvjesnosti na vrhu tiče, sasvim različita situacija je u Španjolskoj.
Prošle sezone Real je poražen na gostovanju kod Malage. Domaći navijači slavili su pobjedu od 3:2, no Real pod Ancelottijem izgleda mnogo ozbiljnije. Pogotovo kada Cristiano Ronaldo iskoristi prvu priliku na utakmici. Portugalčev 25. pogodak u sezoni jedino je što će ostati upamćeno, jer to nije bilo pravo izdanje Reala.

"Nije nam bilo lako, mučili smo se. Malaga nas je dobro pritisnula, a mi nismo imali pravi odgovor na to", kaže Xabi Alonso.
Nakon Reala, svoj ligaški ispit 28. kola u subotu je odradio i Atletico. I položio baš poput svojeg gradskog rivala - bez ostavljanja ikakvog fantastičnog dojma. Atletico je pred svojim navijačima s identičnih 1:0 bio bolji od Espanyola. Jedini pogodak na susretu postigao je prvi domaći strijelac - Diego Costa.
"Espanyol je dobro igrao, ali pobjede u ovakvim tvrdim utakmicama mnogo nam pomažu. Sretan sam zbog ovakvog raspleta", kaže Diego Costa.

A onda je u nedjelju Barcelona s čak 7:0 razbila slabašnu Osasunu. Seriju golova u 18. minuti otvorio je Leo Messi....
Drugi pogodak donio mu je novi rekord. S 370 pogodaka u službenim i prijateljskim dvobojima postao je najbolji strijelac u povijesti Barcelone. A onda je do kraja susreta dodao još jedan. Eto, tek toliko.

Barca je tako s velikih 7:0 najavila novi spektakularni okršaj Reala i Barcelone. 259. El Clasico očekuje nas u nedjelju.
Real 70 bodova, Atletico Madrid 67, Barcelona 66... to je stanje deset kola prije kraja. U nedjelju igraju Real Madrid i Barcelona na Realovom Santiago Bernabeu...i to je prilika ili da Real praktično izbaci iz igre najljućeg rivala - ode na sedam bodova prednosti, ili da Barcelona poništi ovu prednost i sve zapetlja do kraja. Raspored Reala do kraja ima nekoliko zamki.
El Clasico nije jedini međusobni obračun vodećeg trojca... baš u zadnjem kolu igraju Barcelona - Atletico Madrid.

ENGLESKA
Poraz Chelsea i pobjede pratećeg trojca još su zgusnule ionako neizvjesnu situaciju na vrhu Premieršipa. Prvi je Chelsea, ali od četiri kandidata za naslov, samo on je odigrao sve utakmice, Liverpool i Arsenal imaju jednu manje, a Manchester City čak tri manje.
City kod kuće igra protiv Sunderlanda i Aston Ville i gradski derbi protiv Uniteda koji se pod Moyesom skroz izgubio.
Liverpool ima zaostalu utakmicu sa Sunderlandom, a Arsenal sa Swansejem.
To znači da bi, ako svima uračunamo pobjede u zaostalim utakmicama - što naravno ne znači da će se to i dogoditi, ali tako ćemo vidjeti koliko tko može maksimalno osvojiti bodova - imamo situaciju da bi Manchester City mogao ići do
69 bodova, Chelsea do 66, a Liverpool i Arsenal do 65... vrlo gusto, sljedećega tjedna će Redsi i Topnici odraditi svoj zaostatak, a i City će odigrati zaostalu protiv Uniteda.
Osim ovih zaostalih utakmica, do kraja je preostalo osam kompletnih kola.

NJEMAČKA
Bayern je potpuno dominantan u njemačkoj ligi, a naš Mario Mandžukić igrač je udarne postave i prvi strijelac Bundeslige. FIL Mandžukić je postigao 17 golova, dva više od Lewandowskog iz Borusije i Ramosa iz Herte, a u subotu je ugradio jedan gol u pobjedu nad Leverkusenom od 2:1 i to mu je četvrto kolo zaredom da je strijelac.
Bayern ima gotovo nevjerojatnih 17 pobjeda u ligi zaredom, od 25 utakmica 23 je pobijedio, a samo dva puta remizirao i ima 23 boda više od Borusije Dortmund. Već u sljedećem kolu, poklope li se rezultati, Bayern i teoretski može potvrditi obranu naslova, čak osam kola prije kraja.

ITALIJA
Nije bitno različita niti situacija u Italiji... Juventusova prednost je nešto manja od Bayernove, ali dovoljno velika da bi garantirala novi "scudetto". Juventus ima 17 bodova više od Rome, dvadeset više od Napolija. Ima doduše i dvije odnosno jednu utakmicu više od spomenutih momčadi. Prilično komforna situacija.

FRANCUSKA
U Francuskoj je već prema ulaganjima na početku sezone bilo vrlo izgledno da će se voditi utrka udvoje: Paris i Monaco. Paris SG se odvojio, ima osam bodova više devet kola prije kraja. Dio razloga leži u tome što se Monacu ozlijedio sjajni napadač Falcao, a Ibrahimović za Pariz trpa sve u 16... odnosno sve u 25, toliko golova je čak dao. 11 više od drugoplasiranog na ljestvici strijelaca.

NIZOZEMSKA
U Nizozemskoj su dugo vremena svi klubovi iz vrha bili unutar par bodova. Sada se Ajax malo odvojio od ostalih, nije još gotovo, ali samo šest kola je do kraja.

UKRAJINA
Nastavljeno je ukrajinsko prvenstvo, prije odgađano zbog političke krize u toj zemlji. Raspored je htio da baš međusobno igraju Tavrija iz Simferopolja sa Krima i kijevski Dinamo. Trebalo se igrati na Krimu, ali je zbog nemogućnosti organizacije utakmica premještena u Kijev. Tavrija je doputovala iz Turske gdje se pripremala. Dinamo je pobijedio 2:1, u možda i posljednjoj međusobnoj utakmici s Tavrijom u ukrajinskoj ligi.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider