Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Propadoše milijuni

Bili na pragu Lige prvaka, a sada se raspali zbog kaosa u Ukrajini!

Aktualne političke (ne)prilike u Ukrajini ozbiljno ugrožavaju i tamošnju nogometnu scenu...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dinamo Kijev tako je Valenciji, u prvoj utakmici 1/16 finala Europske lige, 'domaćin' bio na Cipru. Španjolci su slavili s 2:0, uzvrat na Mestalli trebao bi biti tek formalnost, pa je izgledno da će se ukrajinska momčad vrlo rano oprostiti od Europe.

Pod znakom pitanja je i nedjeljni derbi Dinama i Šahtara. Mnogi smatraju kako se se u Kijevu ne bi trebalo igrati, jer je situacija i dalje napeta, a posebno bi vruće moglo biti zbog činjenice da je režim srušen u ukrajinskoj prijestolnici najjače uporište imao u Donjecku. Gazda Šahtara, Rinat Ahmetov, uvijek je bio uz Viktora Janukoviča.

Međutim, sve je to bezazleno prema onome što se događa Metalistu iz Harkiva. Trenutno drugoplasirani sastav ukrajinske lige praktički se nalazi pred raspadom, nakon što je gazda kluba i Janukovičev simpatizer Sergej Kurčenko (29) zatvorio 'pipu'.

Naime, i u tom gradu na sjeveroistoku, drugom najvećem u zemlji, sad već bivši predsjednik Ukrajine imao je jako uporište. Još prije nekoliko dana, točnije u subotu, Janukovič je bio u Harkivu, gdje se održavao kongres ukrajinskih proruskih regija. Putem lokalne TV postaje uživo je naciji poručio da neće dati ostavku…

„Ne mislim potpisati ništa s banditima koji ugrožavaju Ukrajinu.“

Od minornog kluba u SSSR-u do prijetnje Šahtaru i Dinamu

Janukovič ipak je ekspresno pao, a gore spomenutom Kurčenku to je bio signal da digne ruke od svog Metalista. Igračima su plaće ionako kasnile već neko vrijeme, jučer je otišao i trener, stoga je moguća čak i potpuna propast kluba.

„Odlučio sam dati ostavku. Ne želim biti svjedok ovoga što se događa. Igrači će vrlo uskoro postati slobodni i moći će tražiti nove klubove. Već treći mjesec ne dobivaju novac i ne možete im više lagati da će plaća biti sutra. Žao mi je što zbog svega, žao mi je navijača“, kazao je Miron Markevič, koji je na klupi Metalista sjedio još od 2005. godine.

Upravo je on najzaslužniji za streloviti uspon Metalista, minornog kluba u vrijeme bivšeg SSSR-a, koji je tek 1982. po prvi puta ušao u najviši rang – Sovjetsku Višu ligu. Tamo su ostali idućih deset sezona, sve do raspada Sovjetskog saveza. Iz tog perioda datira i jedini relevantni klupski trofej, 1988. godine osvojen je Sovjetski kup.

Formiranjem neovisne Ukrajine, Metalist je krenuo u najjačem ukrajinskom društvu, no ubrzo su završili u 2. ligi. Vratili su se, pa ispali i opet se vratili… Bili su prosječan klub sve do dolaska trenera Markeviča i predsjednika Aleksandra Jaroslavskog, oligarha starog kova. Klub ulaže sve više novaca, okreće se južnoameričkom tržištu i šest puta u nizu, od 2006. do 2012. osvaja 'broncu' u Premierligi. Od 2007. konstantni su u Europi, gdje su u četiri navrata dočekali proljeće. Dva puta ispadali u 1/16 finala, po jednom u osmini i četvrtfinalu (izbacio ih Sporting). Pobjeđivali su pritom Bešiktaš, Galatasaray, Olympiacos, Benficu, Sochaux, Bayer Leverkusen… 

Pojavio se preko noći: Tko je Janukovičev 27-godišnji miljenik?

A onda je stigao prosinac 2012. i kontroverzna prodaja Metalista. Klub s golemim potencijalom od Jaroslavskog kupuje Kurčenko. Dotad anonimni 27-godišnjak za Metalist je iskrcao 300 milijuna američkih dolara.

Odvjetnik po profesiji, Kurčenko se naglo obogatio u tradicionalno nepreglednim poslovima s plinom. Osnovao je tvrtku 'Gas Ukraine 2009' i označen je ukrajinskim kraljem plina. Njegovo ime sve više se počinje pojavljivati u medijima, a 'iskače' i na Forbesovoj listi, gdje se odjednom našao na 7. mjestu najbogatijih Ukrajinaca.

Tamošnje izdanje Forbesa često je pisalo kritičke tekstove o Kurčenku, pa je ovaj odlučio kupiti magazin po uzoru na neka bivša vremena. Polovica novinara dala je otkaz zbog pokušaja nametanja cenzure, a Kurčenko se pravdao da je njegov interes 'čisto poslovni'.

Prava istina o Kurčenku jest da je bio vrlo blizak državnom šefu Janukoviču. Čudan je uopće i način na koji je Kurčenko ušao u Metalist i svijet nogometa...

„Nisam planirao prodati klub. Imao sam 400 milijuna funti, dovoljno da Metalist ide naprijed još deset godina i da ulažem u nove igrače. Ali momčad, osoblje i ja nalazili smo se pod neobjašnjivim pritiskom vladajućih u gradu. Ta nezdrava atmosfera počela je razarati sve što smo dotad mukotrpno gradili“, otvorio se Jaroslavski i dodao:

„Ja uopće nisam poznavao tipa kojem sam prodao klub.“

Neki imaju teoriju kako je Kurčenko preuzeo Metalist ponajprije jer je klub pod Jaroslavskim postao 'preopasan' za Šahtar i Dinamo Kijev, odnosno Ahmetova i Surkisa, također Janukovičeve 'igrače'. Kako god, u premijernoj sezoni s Kurčenkom kao novim predsjednikom, Metalist je napravio iskorak i završio kao viceprvak, iza Šahtara.

Europo, navali: U Metalistu ima pravih 'španera', a uskoro postaju besplatni

Donijelo im je to povijesni plasman u kvalifikacije za Ligu prvaka. Kurčenko je prošlog ljeta otkupio stadion za 70 milijuna dolara i bio vrlo optimističan, te uvjeren da će njegova 'igračka' zaigrati s europskom elitom. Metalist je u pretkolu izbacio PAOK i čekao ih je Schalke. Međutim, Uefa ih je nekoliko dana prije prvog susreta izbacila iz natjecanja, zbog namještanja utakmica!

Ta odluka ih je uzdrmala, no u domaćim okvirima uslijedila je odlična jesen. Momčad sa šest Brazilaca i četiri Argentinca, poznata po napadačkom nogometu, polusezonu je završila kao druga, s pet bodova zaostatka i utakmicom manje od Šahtara. Imali su i prvog topnika lige, naturaliziranog Ukrajinca Marka Devića, inače rođenog u Beogradu. 

Ali od povijesne titule neće biti ništa. Ako ju je Kurčenko uopće i smio osvojiti. Godinama je tvrdio da Janukoviča uopće niti ne poznaje, no dokazuje se ono što su tvrdili mnogi drugi – da je obični Janukovičev 'pijun'… 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider