Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nije sve tako crno

Benfica: Oni su najveći luzeri Europe, ali u transferima su - kraljevi!

U svijetu gdje nogometom drma uski krug istinskih velikana (Manchester United, Bayern, Real Madrid, Barcelona...), klubovi tzv. srednje klase imaju samo jedan način kako im se približiti.

Benfica nije uspjela slaviti ni u sedmom euro finalu zaredom. Guttmanovo prokletstvo i dalje izaziva nevjericu u jednom od najpopularnijih klubova svijeta. Superbogati Chelsea opet je bio miljenik sreće...

>> Chelsea se upisao u povijest - od velikih nepravdi do čudesnih sretnika!

>> Ni Jesus ih nije spasio prokletstva: U nekoliko dana izgubili - sve!

No, ima nešto u čemu je Benfica među najboljima u Europi. Radi se o trgovanju igračima, koje dolazi kao šlag na tortu uz pretpostavljeno odgovorno poslovanje u svim drugim aspektima kluba, a napose onom financijskom. Eklatantan primjer takvog kluba je Benfica, u kojoj su sve kockice sklopljene u mozaik koji funkcionira gotovo savršeno.

Klub sa, službeno, najviše aktivnih navijača na svijetu (160.398, u Guinnessovoj knjizi rekorda od 9. studenog 2006., trenutno ih ima oko 230 tisuća), ove je sezone pridobio veliki broj simpatija nogometnih zaljubljenika diljem Starog kontinenta. Na stranu nesretan poraz u finalu, Benfica je plijenila atraktivnom igrom u Europa ligi, ali i u portugalskom prvenstvu gdje su nakon dvije sezone dominacije mrskog im Porta željeli vratiti krunu u Lisabon, ali im je planove poremetio nesretno primljeni pogodak u derbiju na Dragau ove nedjelje.

Recept je vrlo jednostavan

Međutim, da je riječ o briljantno posloženom klubu, koji bi mogao (i trebao) biti uzor našim momčadima, prije svega Hajduku i Dinamu, neće posvjedočiti rezultati Benficine prve momčadi, niti driblinzi Aimara niti pakleni slobodnjaci Cardoza... Radi se o nečem drugom, za što je recept vrlo jednostavan: kupovali su jeftino i prodavali skupo, a kad bi i kupili skupog, prodali bi tog igrača još skuplje i na njemu opet zaradili veliki novac.

Frapantan je podatak da je Benfica od prodaja 10 najcjenjenijih igrača utržila 237 milijuna eura, s tim da je čak šest od 10 tih transfera realizirano u posljednje tri godine. Axel Witsel u ljeto 2011. stigao je iz Standarda za šest i pol milijuna eura (11. na ljestvici najskupljih pojačanja Benfice), a samo godinu dana kasnije Zenit je za njega iskrcao 40 milijuna.

Kupoprodaje stoljeća - Fabio Coentrao i David Luiz

Uz Witsela, na ovom "pobjedničkom postolju" još si i Angel di Maria i Fabio Coentrao. Ukupno je za njih Benfica platila odštete od osam i pol milijuna eura (Di Maria osam, Coentrao 0.5), da bi ih madridskom Realu prodala za nevjerojatna 63 milijuna. Sasvim pristojno su se i naplatili od Romana Abramoviča, za usluge Ramiresa i Davida Luiza. Ova dva Brazilca su ih koštali ukupno osam milijuna eura (Ramires 7.5, Luiz pola milijuna), a u Chelsea su prešli nakon što je Abramovič platio 47 milijuna eura te im, uz dodatak transferu Davida Luiza, besplatno dao i vrlo dobrog srpskog defanzivca Nemanju Matića.

Još je tu primjera gdje je Benfica jako puno zaradila (na Javiju Garciji 13, na Simau sedam milijuna eura), a kad se taj novac pravilno investira (u nova, prava pojačanja, a ne na privatne račune i osrednje loše Južnoamerikance), onda su rezultati takvi kakvi jesu.

Ne libe se iskrcati milijune za pravog igrača

Tako je prošlog ljeta Benfica oborila klupski rekord, plativši Atletico Madridu 13.5 milijuna eura za Eduarda Salvija, fenomenalno krilo za koje je već sad jasno da će se prodati po puno većoj cijeni. Možda ne već ovog ljeta, što je malo teže reći za Nicolasa Gaitana, koji se etablirao kao odličan igrač - doveden je za 8.4 milijuna eura iz Boce, a već sad vrijedi dvostruko.

Cardozo je plaćen 11.2 milijuna, a vrijedi im "milijarde"

Tržišna vrijednost kaže kako otprilike jednako (17 milijuna eura) vrijedi i Oscar Cardozo, ali značaj ovog fenomenalnog Paragvajca za klub s La Luza je nemjerljivo veći. Snažni centarfor, koji će u ponedjeljak proslaviti 30. rođendan, stigao je u Benficu prije šest godina za 11.2 milijuna eura iz Messijevog Newell's Old Boysa, a svaki cent je isplatio s gotovo 200 pogodaka u svim natjecanjima.

Dakle, na pitanje kako od prosječnog kluba napraviti vrhunski najbolji odgovor može glasiti - pitajte skautsku službu i menadžere Benfice.

10 najunosnijih prodaja (237 milijuna eura):

Axel Witsel - Zenit, 40 milijuna eura
Angel di Maria - Real Madrid, 33
Fabio Coentrao - Real Madrid, 30
David Luiz - Chelsea, 25 (plus Nemanja Matić)
Ramires - Chelsea, 22
Simao - Atletico Madrid, 20
Javi Garcia - Manchester City, 20
Manuel Fernandes - Valencia, 18
Nuno Gomes - Fiorentina, 17
Tiago - Chelsea, 12

10 najskupljih pojačanja (92 milijuna eura):

Eduardo Salvio - Atletico Madrid, 13.5 milijuna eura
Simao - Barcelona, 13
Oscar Cardozo - Newell's Old Boys, 11.2
Roberto - Atletico Madrid, 8.5
Nicolas Gaitan - Boca, 8.4
Angel di Maria - Rosario, 8
Ola John - Twente, 8
Ramires - Cruzeiro, 7.5
Javi Garcia - Real Madrid, 7
Sidnei - Internacional, 7

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider