Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
A Liverpool roni suze...

Arsenal začepio usta Fergusonu: Evo zašto se Bayern 'lupa u glavu'...

Klubovi koji su u posljednjih desetak godina izgradili ili temeljito obnovili stadione bilježe sjajne poslovne rezultate…

Real Madrid i Barcelona nadaju se da će obnovom svojih mitskih stadiona značajno povećati godišnje prihode u narednom razdoblju. Ta pretpostavka ima uporište u podatku da je to uspjelo većini klubova koji su u posljednjih desetak godina gradili nove ili obnavljali svoje stare stadione.

Arsenal začepio usta Fergusonu

Možda i najsvjetliji primjeri su Arsenal i minhenski Bayern koji nakon prelaska na Emirates odnosno Allianz Arenu bilježe fantastične poslovne rezultate. Arsenal ima nekoliko puta veće prihode nego dok je igrao na gotovo dvostruko manjem i nemjerljivo neuglednijem Highburyju.

Iako je Alex Ferguson posprdno prognozirao kako je "topnicima" bolje da se ne miču s Higburyja, jer će im, kako je rekao, novi stadion zjapiti poluprazan, Arsenal već godinama ima u potpunosti rasprodan stadion od 60.000 mjesta, a uz to ima najviše cijene ulaznica u Premiershipu, u prosjeku dvostruke skuplje nego Manchester United, a da ne govorimo o zaradi od popratnih sadržaja. Emirates je prava tvornica novca.

Bayern i Schalke 'tuku se u glavu'

Bayern nema tako skupe ulaznice kao Arsenal, ali je također značajno povećao zaradu prelaskom s Olimpijskog stadiona na spektakularnu Allianz Arenu. Međutim, Bavarci se ipak „tuku u glavu“, već nakon prve sezone na novom stadionu postalo je jasno da su napravili premali stadion s obzirom na interes navijača.

Bayern je napravio sličnu pogrešku kao i Schalke iz Gelsenkirchena. Kod projekcije izgradnje novog stadiona nisu računali na efekt koji će izazvati nova zdanja, koja su poput magneta u još većem broju privukli navijače.

Bayern opet povećava kapacitet Allianz Arene

„Rudari“ su komotno mogli napraviti stadion veći za 20.000 mjesta, a Bayern barem za 15.000. Nije prošlo ni deset godina od izgradnje Allianz Arene, a u planu je već treće proširenje postojećih kapaciteta. Kada je izgrađena, Allianz Arena imala je 69.000 mjesta, jednako kao i Olimpijski stadion, trenutno ima kapacitet od 71.137 mjesta, a s najnovijim proširenjem bi ukupno mogla primiti oko 75.000 gledatelja.
„Napravit ćemo sve što je u ljudskoj moći da povećamo kapacitet Arene“ najavio je izvršni predsjednik kluba Karl-Heinz Rummenigge.

Pametna koncepcija Borussije Dortmund

Bayernov i Schalkeov problem je što nemaju mjesta za dodatnu izgradnju tribina, kao što je to imala Borussija Dortmund koja je pametno koncipirala Westfalen tako da se može nadograđivati kako raste potreba za povećanjem kapaciteta. Bayern i Schalke mogu povećavati kapacitet samo nauštrub komfora i smanjivanja broja vip loža.

Skidanje krova i zidanje nove etaže preskup je zahvat koji se trenutačno nikako ne isplati. Ako se zna da se prosječna cijena Bayernovih najskupljih sezonskih ulaznica kreće oko 550 eura, a najjeftinijih oko 210 eura, nije teško izračunati koliko su Bavarci, ne samo hipotetski, izgubili novca u posljednjih devet godina. Schalke je izgubio još više jer napravio manji stadion od Bayerna, a ima podjednaku potražnju za ulaznicama.

Liverpool gubi najviše novca

Dok se čelnici Bayerna i Schalkea „lupaju u glavu“ što nisu izgradili veće stadione, Liverpoolovi vlasnici rone krokodilske suze.
Liverpool vjerojatno trpi najveće gubitke među najvećim klubovima zbog igranja na svojem mitskom ali prilično malom i zastarjelom stadionu Anfieldu (45.522).

Planovi o izgradnji većeg stadiona, u nekim projekcijama za 80.000 mjesta, traju već godinama pa i desetljećima, no „Redsi“ nikako da krenu u realizaciju. Kako trenutačno stvari stoje, neće se graditi novi stadion, već će se najvjerojatnije pristupiti dogradnji starog, a i to je pitanje, jer nikako ne mogu ishoditi potrebne dozvole. Međutim, u toj opciji ukupni kapacitet stadiona povećat će se samo za 10.000 gledatelja.

Old Trafford značajno veći od Anfielda

Za usporedbu, Manchester United je već odavno završio nadogradnju Old Trafforda koji već godinama ima kapacitet od oko 76.000 mjesta. Dok Liverpool napravi/obnovi stadion rijeka Mersey odnijet će tko zna koliko potencijalnih kofera funti. "Redsi" mogu samo sa zavišću gledati prema Manchesteru.

Kad se sve uzme u obzir, ne treba čuditi što je ManUtd pretekao Liverpool u posljednjih 20 godina u gotovo svim segmentima, od trofeja do poslovnih rezultata. U nogometu su to čvrsto povezane stavke. Snaga momčadi na travnjaka u pravilu je proporcionalna popunjenosti klupske blagajne i broju osvojenih trofeja. Ima iznimaka, ali one potvrđuju pravilo. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider