Tenis
SPORTOVI
Tenis
tabloidi debelo pretjerali

Otkrivamo što se zapravo krije iza pada Novaka Đokovića

Kraj 2016. i početak 2017. godine definitivno nije najbolji period na jednog od najboljih tenisača svijeta Novaka Đokovića.

Posljednjih nekoliko dana mnogi su se mediji, nakon što su srpski tabloidi objavili fotografiju polovice torza Novaka Đokovića, raspisali kako je donedavno najbolji tenisač svijeta postao "kost i koža". Kao razlog pada u igri, renkingu te na kraju krajeva pada njegove kilaže navodi se Đokovićev novi način ishrane.

Đoković je mršaviji, to je točno, ali da je trenutno drugi tenisač svijeta postao "kost i koža"? To su obične gluposti. Fotografija koju je izbacio jedan srpski tabloid prikazuje gornji dio Đokovićevog torza na kojem mu se vide rebra. Kada je dominirao svjetskim tenisom prije dvije godine Đokoviću su se također vidjela rebra i to nije nikakva novost. Ono što jest novost je manji gubitak mišićne mase u odnosu na Australian Open 2016. godine, ali to opet nije alarmantno.

Postao "sirovnjak"

Ima nešto u njegovoj prehrani, ali ona nije ni vegetarijanska ni veganska. Osoba koja je prije godinu dana predstavila Đokoviću novi način ishrane zove se Maja Volk, te je po njenoj definiciji Nole "sirovnjak", jer jede isključivo sirovu hranu.

"Meso je otrov. Njemu su potrebni proteini, a njih može dobiti iz oraha, kikirikija, graška, suncokreta...", tvrdi Volk.

Đoković i dalje ustraje u toj prehrani, a ona je vjerojatno razlog zbog kojeg je izgubio DIO mišića i snage. To je donekle razumljivo jer je 28 godina prije toga jeo meso, u manjim količinama, ali ga je jeo. Sada je odlučio pokušati i to izbaciti iz prehrane i logično je da tijelo na početku drugačije reagira i da mu treba vremena za prilagodbu. Pisati da je Nole propao je pretjerano...

Tenis više nije prioritet

Što je razlog padu Novaka Đokovića? Nekoliko je tu faktora. Zapravo dosta njih. Prvi i najvažnije je ono što je sam rekao i što ponavlja već otprilike dvije godine:

"Otkako mi se rodio sin Stefan tenis više nije moj prioritet. Imam sina, suprugu, obitelj i sretan sam što sam otac. Prioritet mi je biti najbolji otac, suprug, prijatelj i tek nakon toga najbolji tenisač koliko je god to moguće", ispričao je Nole.

Drugi razlog je vjerojatno i moment zasićenja. Đoković je na broju 1 proveo 122 tjedna, a prošle je godine osvojio i posljednji Grand Slam naslov koji mu je nedostajao (Roland Garros). Osim zlata s Olimpijskih igara sve drugo što je mogao osvojiti je osvojio!

Kad smo kod Olimpijskih igara, tu je započeo njegov pad. Nije čak toliko ni Wimbledon problem na kojem ga je šokirao Sam Querrey, koliko ispadanje u 1. kolu Rio de Janeira od Juan Martina Del Potra. Đoković je nakon toga izgledao kao slomljeni čovjek...

Propustio je osvojiti US Open, a onda mu je Andy Murray "zabio nož u srce" osvajanjem završnog ATP Finalsa i uzimanjem jedinice. Novi šokovi uslijedili su na ovogodišnjem Australian Openu (ispadanje od Istomina), a potom i u Acapulcu (ispadanje od Kyrgiosa).

Vratit će se na vrh

Đoković definitivno nije više tenisač koji je 2015. dominirao svijetom. No to ne znači da je gotov. Pa slično se dogodilo i Rogeru Federeru nakon što je dobio blizanke. Manje od godinu dana držao je broj 1, a onda je doživio pad. Više od dvije godine vrtio se po drugoj i trećoj poziciji, a onda se ponovno vratio na broj 1!

Baš kao i nekada Federer, Đoković nas je sve navikao na najviši mogući standard i sada nam je svima čudno kada rano ispadne ili ne odigra dobar meč. Nole je jedan od najboljih tenisača svih vremena i sigurno će se vratiti na svoju razinu kada posloži neke stvari koje u ovom trenutku očito ne štimaju.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider