Tenis
SPORTOVI
Tenis
evo što mu je potrebno za to

Sad je već ozbiljno: Federer se s 36 godina vraća na svjetski tron?

Teniski genijalac Roger Federer je bez izgubljenog seta osvojio ATP Masters 1000 u Indian Wellsu, koji često znaju nazivati peti Grand Slam turnir.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ne postoji osoba koja prošle nedjelje nije skočila sa stolice centralnog terena teniskog kompleksa u Indian Wellsu kada je 35-godišnji Roger Federer zabio volej winner i osvojio 25. turnir iz Masters serije 1000. Čarobnjak iz Basela slavio je u finalu protiv sunarodnjaka Stana Wawrinke sa 6:4, 7:5 i popeo se na 6. mjesto najnovije ATP-jeve ljestvice.

Švicarac je nastavio šokirati teniski svijet nakon što se prije svega dva mjeseca vratio na teren poslije šestomjesečne stanke zbog operacije koljena. Federer je, podsjetimo, u siječnju osvojio Australian Open i postao drugi najstraiji osvajač Grand Slam turnira, da bi prije svega dva dana osvojio najveći ATP turnir iz serije Masters 1000 u Indian Wellsu i to bez izgubljenog seta! Otvaranju sezone na ovakav način nije se nadao ni sam Federer.

Ovo nije bilo u Federerovim planovima

"Za mene se početak iz snova nastavlja. Nisam iznenađen kao što sam bio nakon Australian Opena, ali sam svejedne vrlo, vrlo ugodno iznenađen. Osvojiti ponovno ovaj turnir i pritom pobijediti igrače koje sam pobijedio, na način na koji sam slavio, zaista ne mogu biti sretniji", rekao je Federer nakon slavlja u nedjelju.

Švicarac je prošle sezone propustio turnire u Indian Wellsu i Miamiju, što znači da će mu se ovosezonski bodovi samo gomilati na kontu. Cilj uoči početka sezone bio je povratak u top 10, no nakon ovakvog starta Čarobnjak iz Basela morat će ga malo koregirati.

"Krajem prošle godine renking nam je bio sekundarna stvar u mislima, ali željeli smo postaviti neke ciljeve. Jedan od njih bio je povratak u Top 8 nakon Wimbledona. S obzirom da sam do tog cilja stigao puno ranije, definitivno ću morati koregirati ciljeve za nastavak sezone. Osvojiti Australian Open i Indian Wells definitivno nije bilo u mom planu", rekao je iskreno Švicarac.

Masters 1000 u Miamiju nije jedan od najomiljenijih turnira za Federera, a posljednji put kada ga je osvojio dogodilo se prije 11 godina kada je slavio u finalu protiv današnjeg trenera Ivana Ljubičića nakon tri tie-breaka. Zanimljivo, iste je godine slavio i na Indian Wellsu, pa mnogi vjeruju da bi mogao ponoviti taj uspjeh, pogotovo nakon što su svoje nastupe zbog ozljeda otkazali Novak Đoković i Andy Murray.

"Znam koliko je teško osvojiti Indian Wells i Miami jedan za drugim. Zato odlazim na Floridu bez velikih očekivanja. Nadam se da ću igrati što kasnije kako bi se dobro odmorio od napora i vrućina iz Indian Wellsa", zaključio je Federer.

Povratak na broj 1?

Švicarac lani nije osvojio nijedan turnir, te je nastupio u samo jednom finalu (Brisbane, ATP 250). Ove je godine već uzeo Grand Slam i Masters 1000 turnir, pa mnogi postavljaju pitanje "može li se vratiti na broj 1?". Odgovor je vrlo jednostavan - MOŽE!

Ne treba se zalijetati, ali ako zdravlje posluži Federera i nastavi igrati na ovoj razini, Švicarac se može vratiti na teniski tron. Za očekivati je da se njegov raspored za ovu sezonu neće mijenjati, što znači da će igrati samo najveće turnire, ali i da će neke od njih propustiti. Ukoliko Andy Murray i Novak Đoković ne odrade jednako dobru zemljanu sezonu kao lani, kada su igrali u tri od četiri finala najvećih turnira na zemlji, Federer će imati velike šanse da ih u nastavku sezone (trava i američki beton) pretekne.

S ovakvim tenisom Federer je već sada favorit za osvajanje Wimbledona (lani poraz u polufinalu), te osvajanje dva manja turnira na travi (Stuttgart i Halle) na kojima je lani gubio u polufnalima.

Nakon toga slijedi američki beton i US Open koji su uvijek bili Rogeru jedni od najdražih turnira. Podsjetimo, lani je Andy Murray odradio čudesnu završnicu sezone u kojoj je osvojio posljednjih pet turnira u sezoni i oduzeo broj 1 Novaku Đokoviću. Ove sezone Britanac ne izgleda ni kao sjena igrača iz prošle sezone, pa je to idealna prilika za sve potencijalne kandidate (Stan Wawrinka, Kei Nishikori, Novak Đoković) da se pokušaju domoći svjetskog trona.

Računica je prilično jasna. Kada bi Federer osvojio još barem tri turnira iz serije Masters 1000 do kraja sezone (3000 bodova), osvojio barem jedan Grand Slam turnir (2000 bodova) i upisao još tri, četiri dobra rezultata na većim natjecanjima, Švicarac bi dobrano premašio granicu od 11.000 bodova, što je lani bilo dovoljno Đokoviću za drugo mjesto. Murray će jako teško ponoviti rezultate iz prošle sezone, pogotovo završnice, pa je za očekivati da će prvi igrač svijeta na kraju godine imati oko 11.000 bodova.

Svaki zaljubljenik u tenis složit će se s konstatacijom da je najveća Federerova pobjeda povratak na teren i povratak na razinu na kojoj trenutno igra. Sve više od toga poput osvajanja Grand Slam turnira i turnira iz serije Masters 1000 je samo dodatni plus. Prisjetimo se samo završnice lanjske sezone bez Rogera Federera na US Openu i završnom ATP Finalsu... Prilično isprazno. Kada je ove sezone izborio finale Australije, svaki ljubitelj tenisa, pa čak i onaj koji ga površno prati, je to nedjeljno jutro zapalio televizor da možda po posljednji put vidi teniskog genijalca u finalu Grand Slam turnira. S obzirom na prikazano u Indian Wellsu, to definitivno nije bio posljednji put da ga gledamo u finalu najvećih turnira!

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider