Tenis
SPORTOVI
Tenis
boje se virusa

Tri teniske zvijezde odustali od Olimpijskih igara zbog straha

Povećava se broj sportaša koji ne žele putovati u OI u Rio.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Finalist ovogodišnjeg Wimbledona kanadski tenisač Milos Raonic, Čeh Tomaš Berdych i Rumunjka Simona Halep odustali su od nastupa na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru zbog straha od virusa zika.

"Ova odluka nije bila lagana, međutim moja obitelj je važnija. Nedavno sam zasnovao obitelj i ne želim ugroziti zdravlje svoje supruge. Ispričavam se navijačima ako sam ih razočarao, međutim nadam se kako će razumijeti moj potez," kazao je Berdych, osmi tenisač svijeta koji se prošle godine vjenčao s Ester Satorovom.

Od nastupa na olimpijskom turniru odustao je i Kanađanin Miloš Raonic, trenutačno sedmi tenisač svijeta i finalist Wimbledona.

"Nakon razgovora s obitelji i trenerima, odlučio sam zbog niza zdravstvenih razloga, uključujući i zika virus, odustati od nastupa u Riju," poručio je Raonic.

U Rio de Janeiru neće biti niti pete tenisačice svijeta Rumunjke Simone Halep.

"U ovom trenutku obitelj je na prvom mjestu. Ne želim riskirati da u budućnosti ostanem bez mogućnosti zasnovati svoju nakon što završim igračku karijeru", objavila je 24-godišnja Rumunjka.

Zika virus prenosi se ubodom komarca Aedes, no virus se također može prenijeti spolnim odnosom ili transfuzijom krvi. Glavni simptomi akutne infekcije su vrućica, glavobolja, kožni osip, upale očne spojnice te bolovi u mišićima i zglobovima. Ipak, najviše zabrinjava moguća povezanost zaraze virusom zika u trudnica s teškim razvojnim problemima u novorođenčadi. U Brazilu je od prošle godine rođeno 3.700 novorođenčadi s mikrocefalijom, neurološkim poremećajem zbog kojeg se djeca rađaju s abnormalno malim glavama i nerazvijenim mozgom.

Slučajevi zaraze virusom zabilježeni su u još 33 zemlje, najviše u Južnoj Americi.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider