Tenis
SPORTOVI
Tenis
a tek joj je 20

Čudo iz Australije: 12 mjeseci, dva sporta, dva naslova

Australka Ashleigh Barty vratila se tenisu nakon gotovo dvije godine stanke i najavila velike stvari.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prošloga je tjedna u Maleziji, točnije Kuala Lumpuru, igran WTA turnir koji je na suvereni način osvojila 20-godišnja Australka Ashleigh Barty. Bio je to prvi WTA naslov za mladu Australku, koja je od ovog ponedjeljka 92. igračica svijeta. Iza ove sitne i vrlo simpatične Australke krije se uistinu zanimljiva priča.

Osvojila Wimbledon s 15, tri Grand Slam finala sa 17

Od malih nogu Barty je bila veliki potencijal, a to je pokazala u dobi od svega 15 godina kada je osvojila juniorski Wimbledon u pojedinačnoj konkurenciji. Tada je u četvrtfinalu igrala Eugenie Bouchard, finalistkinja Wimbledona 2014. godine i bivša peta igračica svijeta.

Barty je uz sjajne rezultate u pojedinačnoj konkurenciji bila još bolja u igri parova. Ona je 2013. godine, u dobi od 16 i 17 godina, igrala TRI Grand Slam finala u konkurenciji parova! Sa sunarodnjakinjom Casey Dellacquom izgubila je finala Australian Opena, Wimbledona i US Opena. S Dellacquom je u nedjelju uz pojedinačni osvojila i treći WTA naslov u konkurenciji parova.

Nakon nevjerojatne 2013. i ne toliko dobre prve polovice 2014. godine, Barty je šokirala teniski svijet objavom da se privremeno povlači iz sporta kako bi igrala kriket. Riječ je o vrlo popularnom sportu u Australiji.

Godina u kriketu pa furiozni povratak tenisu

Barty je "nestala" i sezonu 2015/2016 posvetila igranju u ženskoj Big Bash ligi (WBBL), koju je u konačnici sa svojom momčadi Brisbane Heat i osvojila. Iako je bila sjajna i u tom sportu, Barty je lani odlučila vratiti se tenisu.

Odigrala je tri turnira na travi, upisala nekoliko velikih pobjeda, te ostvarila plasmane u polufinale Eastbournea i četvrtfinale Nottinghama. U studenom se ozljedila i odlučila završiti sezonu, te se dobro pripremiti za ovu.

Ovu godinu otvorila je oduzimanjem seta tada prvoj igračici svijeta Angelique Kerber. Nakon toga je zaigrala u 3. kolu Australian Opena, uzela set Elini Svitolini i onda je uslijedio Kuala Lumpur koji će zauvijek pamtiti.

"Osjećaj je nevjerojatan. Ne znam što bih rekla. Bez riječi sam. Ovo je vrlo uspješan start godine za cijeli moj tim. Nisam očekivala to. Jako sam sretna što sam se vratila tenisu", poručila je Barty nakon pobjede u obje konkurencije.

Australki je tek 20 godina i pred njom su velike stvari ako nastavi u ovom smjeru. Sam Stosur na zalasku je karijere, a osim nje tu je još jedino naturalizirana Daria Gavrilova koju vrijedi spomenuti.

Barty će ovoga tjedna zaigrati na jakom turniru u Indian Wellsu - BNP Paribas Openu. U idućih nekoliko mjeseci mogli bi vidjeti koliko je zapravo dobra i koliko vrijedi ova svestrana djevojka koja osvaja titule i naslove u kojem god sportu da se pojavi.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider