Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
LUDILO, HRVATI SU MAJSTORI

HRVATSKA JE U POLUFINALU SVJETSKOG PRVENSTVA: Livaković opet heroj raspucavanja 11-eraca!

Hrvatska je u polufinalu Svjetskog prvenstva!

Galerija Bruno Petković Ivan Perišić Luka Modrić +21 Hrvatska - Brazil

Nogometaši Hrvatske su ušli u polufinale Svjetskog prvenstva svladavši u četvrtfinalu Brazil nakon jedanaesteraca 4-2 (1-1, 0-0), te u polufinalu čeka boljega iz dvoboja Nizozemska - Argentina.

Nakon regularnog dijela bilo je 0-0, a nakon produžetaka 1-1. Brazil je poveo golom Neymara (105+1), a izjednačio je Bruno Petković u 117. minuti.

U raspucavanju penala junak utakmice Dominik Livaković je obranio udarac Rodryga, a Marguinos je pogodio vratnicu, dok su za Hrvatsku pogađali Vlašić, Oršić, Majer i Modrić.

Drugo uzastopno polufinale

Hrvatska je drugi puta uzastopno prošla u polufinale SP-a, a ukupno treće, eliminiravši peterostruke prvake svijeta Braziilce na kaznene udarce. Po osmi puta u zadnjih devet utakmica, Hrvatska je igrala produžetke, a četvrti puta pucali penale i po četvrti puta prošli na SP nakon penala.

gol expired VIDEO Pogledajte kako je Petković zabio za penale protiv Brazila divider

Vatreni su Brazilcima nametnuli svoj ritam, s dovoljno destruktivnosti za osujećenje brazilskoga napada, te sjajno postavljenom obranom, na čelu s maestralnim Livakovićem, koju je vezni red upotpunjavao i osiguravao. No, ta odlična obrana pala je u 105. minuti, s trenutkom genijalnosti superstara Neymara i činilo se da će prvi favorit prvenstva u polufinale.No, hrabra Hrvatska se nije predala i u 117. minuti stigla je do izjednačenja.

Mario Pašalić je dobio povjerenje izbornika Zlatka Dalića i započeo je četvrtfinalni dvoboj Hrvatske s Brazilom, a Andrej Kramarić je ponovno bio u ulozi središnjeg napadača.

Što može Hrvatska sljedeći tjedan?

Ukupno glasova:

U početni sastav se na lijevi bok vratio Borna Sosa, a preostalih devet igrača su započeli sve utakmice u dosadašnjem dijelu prvenstva.

Hrvatska je utamicu započela posve mirno, organizirano i taktički savršeno, te se Vatreni pokazali nimalo impresionirani jakim Brazilcima.

U 13. minuti brza i precizna kontra Hrvatske, Pašalić je ubacio s desnog krila, a na loptu u petercu ne uspijeva zahvatiti Juranović, a potom niti Perišić.

Livaković opet heroj Vatrenih

U 20. minuti Gvardiol u zadnji trenutak blokira šut Viniciusa, a još jedan dobar proboj Juranovića Perišić okončava lošim udarcem. Dokraja poluvremena tek je Neymar slabašno pokušao iz slobodnog udarca, a posjed lopte je u prvom dijelu bio 51-49 u korist Carioca.

Tek što je počeo drugi dio, Brazilci su došli do prve šanse jer je ubačaj Militaa s desne strane Gvardiol skrenuo prema našem golu, ali LIvaković brani nogom. U nastavku akcije uslijedila je panika u hrvatskoj obrani, Juranovića je lopta pogodila u ruku, ali je VAR, srećom, pronašao zaleđe Richarlisona.

U 55. minuti nova šansa za Brazil, Richarlison je proigrao Neymara, čiji šut s pet metara brani Livaković. Vratar Dinama je prsima obranio i šut Paquete u 66. minuti nakon smušene reakcije hrvatske obrane.

U 72. minuti umjesto Kramarića i Pašalića ulaze Petković i Vlašić, a Livaković u 76. minuti skida još jedan udarac Neymara iskosa, a sjajni Dominik kroti i opasan šut Paquete u 80. minuti.

U samoj završnici Brazilci su pristisnuli, no preslabo za hrvatsku obranu, pa je Hrvatska i osmi puta u zadnjih devet nokaut utakmica morala u produžetke.

Oršić za Petkovića i GOOOOOOOOL!

U 104. minuti Petković je maestralno prošao tri Brazilca, dao za Brozovića, koji s 18 metara puca iznad vrata u najboljoj šansi Hrvatske na utakmici.

No, u sudačkoj nadoknadi prvog produžetka Brazil je poveo. Neymar je uzeo loptu i odigrao dva filigranski točna dupla pasa, sjurio se u peterac, prošao i Sosu i Livakovića, te zabio pod gredu.

U igru su ušli Majer i Budimir, a Hrvatska je krenula po izjednačenje.I ono je stiglo u 117. minuti kada je Vlašić proigrao Oršića, a ovaj dodao do Petkovića, čiji šut od noge Marquinhosa odsjeda u mreži.

U 121. minuti Livaković brani udarac Casemira i utakmice je otišla u penale.

HRVATSKA - BRAZIL 1-1 (4-2)

Strijelci: 0-1 Neymar (105+1), 1-1 Petković (117)

PENALI: 1-0 Vlašić, Rodrygo - Livaković brani, 2-0 Majer, Casemiro 2-1, 3-1 Modrić, 3-2 Pedro, 4-2 Oršić, Marquinhos vratnica

Pred 43.893 gledatelja na stadionu Education City sudio je Oliver iz Engleske.

HRVATSKA: Livaković; Juranović, Lovren, Gvardiol, Sosa (Budimir, 109); Brozović (Oršić, 114), Kovačić (Majer, 106), Modrić; Pašalić (Vlašić, 72), Kramarić (Petković, 72), Perišić

BRAZIL: Alisson; Militao (Alex Sandro 106), Marquinhos, Thiago Silva, Danilo; Casemiro, Paqueta (Fres, 106); Raphinha (Antony, 56), Neymar, Vinicius Junior (Rodrygo, 64); Richarlison (Pedro, 81)

Quiz Maker - powered by Riddle

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider