Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Sporna odluka

Najvrjedniji klub na svijetu stao uz Trumpa i izazvao burne reakcije

Vlasnik Cowboysa je poručio kako nije želio čekati dogovor vodstva NFL lige i Udruženja igrača, već je sam donio odluku.

Dallas Cowboys Cheerleaders (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Američki predsjednik Donald Trump podržao je potez vlasnika NFL momčadi Dallas Cowboysa Jerryja Jonesa koji je poručio kako neće tolerirati igrače koji ostaju u svlačionici za vrijeme intoniranja američke himne prije početka utakmice.

"Tako treba, Jerry," napisao je Trump na Twitteru dodavši: "Tako bi i liga trebala reagirati."

Američki predsjednik još je ranije pozvao NFL da otpusti igrače koji odbijaju na dostojanstven način iskazati poštovanje prema državnoj zastavi i nacionalnoj himni.

Vlasnik Cowboysa je poručio kako nije želio čekati dogovor vodstva NFL lige i Udruženja igrača, već je sam donio odluku.

"Naša je politika da stojite tijekom himne," rekao je Jones dodavši kako neće tolerirati igrače koji ostaju u svlačionici za vrijeme himne umjesto da stoje na terenu.

Burne reakcije

Njegova odluka izazvala je brojne reakcije, pozitivne, ali i negativne. Tako je igrač Philadelphia Eaglesa Malcolm Jenkins potez vlasnika Dallasa nazvao 'zlostavljanjem'.

"Sva sreća da ne igram za Cowboyse," kazao je Jenkins.

Vlasnici klubova su u svibnju donijeli novo pravilo ponašanja za vrijeme intoniranja himne Sjedinjenih Američkih Država, koje propisuje da se himna sluša u stojećem stavu, a igračima koji ne žele stajati ostavljena je mogućnost ostanka u svlačionici i kasnijeg izlaska na teren.

Tim se potezom željelo spriječiti protestno klečanje igrača, koje je 2016. godine prvi počeo prakticirati bivši vođa napada San Francisco 49-ersa Colin Kaepernick u znak protesta zbog policijske brutalnosti prema Afro-Amerikancima.

Najvrjedniji klub na svijetu

Inače, Dallas Cowboysi su po procijeni Forbesa najvrjedniji sportski kluba na svijetu u posljednje tri godine. Od 2010., kada je Forbes uveo listu najvrjednijih klubova, pa do 2015. na prvom mjestu izmjenjivali su se Manchester United i Real Madrid. Cowboysi su 2016. izbili na prvo mjesto i prvi probili cifru od 4 milijarde dolara. Na najnovijoj listi Cowboysi vrijede 4,8 milijardi dolara.

Manchester United je drugi s procijenjenom vrijednošću od 4.123 milijardi dolara, a Real je treći s 4,088 milijardi dolara. Procjenjuje se da bi se Real uskoro mogao vratiti na prvo mjesto kada potpiše novi ugovor s dobavljačem sportske opreme, koji će biti znatno veći nego dosadašnji.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider