Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
NADAMO SE DOMAĆINSTVU

Spremni smo za olimpijski kvalifikacijski turnir: Ovo svakako znamo!

Hrvatska rukometna reprezentacija imat će veliku priliku osigurati nastup na Olimpijskim igrama.

Hrvatski rukometni reprezentativci (Foto: Ante Cizmic / Cropix)

Samo dvaput dosad hrvatska rukometna reprezentacija nije nastupila na Olimpijskim igrama.

Prvi se put to dogodilo 2000. u Sydneyju, kad smo vizu prokockali u utakmici za peto mjesto na Europskom prvenstvu kojem smo bili domaćini, a drugi put za Tokio, kad nas je koštalo poigravanje Francuza u posljednjem napadu utakmice protiv Portugala.

U pet nastupa tri medalje

U preostalih pet nastupa pripala su nam dva zlata, jedna bronca te po jedno četvrto i peto mjesto.

Unatoč lošem nastupu na Europskom prvenstvu u Njemačkoj, prilika da izborimo šeste igre je tu.

Hrvatska će nastupiti na olimpijskom kvalifikacijskom turniru koji će se održati između 14. i 17. ožujka, čiji bi domaćin trebao biti poznat već tijekom ovoga tjedna.

Nadamo se domaćinstvu, ali moramo na OI neovisno o tome

Hrvatska je izrazila namjeru organizirati taj turnir, dok još uvijek ne znamo informaciju jesu li to napravili i preostali sudionici.

To su Njemačka, Austrija i Alžir. Dva nama dobro znana suparnika s Europskog prvenstva. S jednima smo podijelili po bod, u utakmici u kojoj smo u završnici prokockali prednost, dok su Nijemci pali, ali u utakmici koja nije imala rezultatskog značaja. 

Gdje god se turnir održao, Hrvatska mora imati jedan imperativ, a to je nastup u Parizu. Austrija više nema onaj faktor iznenađenja kao na početku Eura, što se uostalom vidjelo u njihovim posljednjim utakmicama.

Austrija je ključ, ali nije ni Njemačka bauk

Momčad Aleša Pajovića na Euru je uvjerljivo savladala tek momčad Rumunjske. Čak tri puta odigrali su neodlučeno, protiv Hrvatske i Španjolske, gdje su bod izborili u završnici te protiv Njemačke, gdje su prokockali vodstvo. Mađare su pobijedili jednim pogotkom razlike, dok su od Francuske i Islanda za kraj doživjeli poraze.

To naravno ne znači da to nije reprezentacija koju se mora shvatiti potpuno ozbiljno, no i dalje smo igrački kvalitetniji od njih te se to mora na terenu iskoristiti.

Nijemci su pogođeni ostankom bez medalje na prvenstvu kojem su bili domaćini i sigurno im je moral trenutačno na jako niskoj poziciji. Turnir je uskoro i pitanje koliko će biti oporavljeni i motivirani i to se mora iskoristiti. 

Olimpijski turnir najjači još od Barcelone 1992.

Što se tiče Alžira, svaka čast viceprvaku Afrike, ali tko ih rutinski ne pobijedi, nema zašto ni razmišljati o Parizu, gdje će olimpijski turnir biti jedan od najjačih u povijesti.

Prvi put od Barcelone 1992. na turniru će, ako ne bude ogromnog iznenađenja, nastupiti devet najboljih reprezentacija iz Europe. Igralo je devet Europljana 2004. i 2012. godine, no tada je deveta momčad bila Grčka, odnosno Velika Britanija.

Naša je reprezentacija u dobrom stanju, raspoloženje je popravljeno trijumfom nad Njemačkom i sigurno će svi na okupljanje doći maksimalno motivirani i spremni odraditi posao.

U Pariz će dvije najbolje momčadi sa svakog turnira, a tamo se već nalaze Francuska, Danska, Švedska, Egipat, Japan i Argentina.

Kvalifikacijski olimpijski turniri

Turnir 1

  • Španjolska
  • Brazil
  • Slovenija
  • Bahrein

Turnir 2

  • Njemačka
  • Hrvatska
  • Austrija
  • Alžir

Turnir 3

  • Norveška
  • Mađarska
  • Portugal
  • Tunis

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider