Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
I uspjet će

Ivica Tucak, čovjek kojem u karijeri nedostaje još samo jedno: ''To je moja životna želja''

Šibenčanin Ivica Tucak osvojio je sve što je mogao, osim jednog.

Galerija Ivica Tucak Ivica Tucak Tucak i Vukičević +5 Ivica Tucak

Ova 2024. godina povijesna je za hrvatski vaterpolo na više razina, a nije ni kraj veljače. No može postati i najvećom u povijesti, godinom koju niti jedna druga ne bi mogla nadmašiti.

Hrvatska vaterpolska reprezentacija na Europskom prvenstvu u Zagrebu u siječnju bila je srebrna. Momčadi Ivice Tucka Španjolci su ukrali zlato nevjerojatnim preokretom u posljednjoj četvrtini. Trebalo je to biti novo europsko zlato za Brakude, baš kao prije godinu i pol u Splitu.

Teško je bilo našim vaterpolistima i Ivici Tucku, ali onda su na Svjetskom prvenstvu, koje se zbog određenih razloga igralo mjesec dana kasnije, napravili novi podvig. Hrvati su opet na svjetskom tronu, sedam godina nakon osvajanja zlata na SP-u u Budimpešti.

Ivica Tucak preuzeo je reprezentaciju prije nešto manje od 12 godina, nakon što je zamijenio na poziciji izbornika Ratka Rudića, kojem je bio pomoćnik na Olimpijskim igrama u Londonu kada je Hrvatska osvojila svoje jedino olimpijsko zlato.

Samo jednu želju ima

Od tada do danas, Tucak je s reprezentacijom osvojio čak devet medalja na velikim natjecanjima. Dvaput se Tuckova Hrvatska okitila zlatom na svjetskim prvenstvima, jednom zlatom na europskim prvenstvima, a sada ima u istoj godini priliku svjetskom zlatu dodati i ono najsjajnije odličje, olimpijsko koje mu je izmaklo 2016. u Riju u finalu sa Srbijom.

Ivica Tucak Ivica Tucak (Foto: Tonci Vlasic/Cropix)

''U dvije godine napravili smo strašno puno, postali svjetski prvaci, europski prvaci. Presretan sam. Ovo mi je, rekao bih, životna matura s ovakvom ekipom. Stvoriti je, formirati je, doći do naslova svjetskog prvaka. To je sigurno vrijedno kao i zlato'', rekao je Tucak te otkrio kako još nije završio posao dok ne osvoji olimpijsko zlato.

''To je moja životna želja, to sam već rekao. To je moja misija, moj put. Ja želim olimpijsko zlato. Dok ga ne budem imao u svojim vitrinama, neću biti miran i nadam se da će to biti s hrvatskom reprezentacijom. To je moja želja, osvojio sam sve, igrao sam olimpijsko finale, ali želim s ovim momcima, predivnim momcima koji mi toliko vjeruju, ja njima i oni meni, i imamo strašnu kemiju. Olimpijske igre su san, a onda mogu, što se mene tiče, u penziju."

Hrvatska reprezentacija dobila je tešku grupu na Olimpijskim igrama u Parizu, no zbog srebra i zlata s početka godine Barakude su uz Španjolsku prvi favoriti za zlato. Tucak i njegovi momci sve će napraviti da ostvare taj san.

Medalje Hrvatske pod Tuckom

Svjetsko prvenstvo

  • Zlato: 2017., 2024.
  • Srebro: 2015.
  • Bronca: 2013., 2019.

Europsko prvenstvo

  • Zlato: 2022.
  • Srebro: 2024.
  • Bronca: 2018.

Olimpijske igre:

  • Srebro: 2016.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider