Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
uskoro olimpijske igre

Francuska u strahu od terorizma pred OI: Poslali upozorenje na najvišu razinu nakon pucnjave u Moskvi

Olimpijske igre u Parizu na rasporedu su od 26. srpnja do 11. kolovoza, dok su Paraolimpijske igre od 28. kolovoza do 8. rujna.

Francuska policija (Foto: Profimedia)

Francuska vlada podiže upozorenje na terorističke napade na najvišu razinu nakon pucnjave u Moskvi, rekao je u nedjelju premijer Gabriel Attal nakon sastanka s visokim sigurnosnim i obrambenim dužnosnicima s predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Attal je u objavi na X rekao da je odluka, koja dolazi nekoliko mjeseci prije nego što će Pariz biti domaćin Olimpijskih igara, donesena "u svjetlu preuzimanja odgovornosti za napad (u Moskvi) od strane Islamske države i prijetnji koje opterećuju našu zemlju."

Francuski sustav terorističkih uzbuna ima tri razine, a najviša se razina aktivira nakon napada u Francuskoj ili inozemstvu ili kada se smatra da je prijetnja od napada neizbježna.

Omogućuje iznimne sigurnosne mjere kao što su pojačane patrole oružanih snaga na javnim mjestima kao što su željezničke postaje, zračne luke i vjerska mjesta.

Četrdeset osam sati nakon napada u Moskvi u petak, čiji je bilans zasad još privremen, 137 mrtvih, državni je vrh pokušao odvagnuti geopolitičke reperkusije napada za koji je odgovornost preuzela Islamska država i njegovih posljedica na francuskom tlu.

"Vigipirate" plan je u siječnju smanjen na razinu 2 ("pojačana sigurnost - rizik od napada"), međutim sada je ponovo aktiviran najviši stupanj uzbune.

"Tvrdnja za napad na Moskvu dolazi od Islamske države u Khorasanu. Međutim, ova organizacija prijeti Francuskoj i bila je uključena u nekoliko nedavnih osujećenih planova napada u nekoliko europskih zemalja, uključujući Njemačku i Francusku," dodaje se.

U ponedjeljak bi se trebao održati sastanak svih sigurnosnih službi, a policija će izvršiti dodatni pregled osoba koje su identificirane kao "rizični profili" na tom području.

Olimpijske igre u Parizu na rasporedu su od 26. srpnja do 11. kolovoza, dok su Paraolimpijske igre od 28. kolovoza do 8. rujna.

Michael Hunter i Ignacio Esparza VIDEO Poznati boksač borio se protiv Meksikanca od 140 kilograma, sve završilo u četvrtoj rundi divider

Luka Modrić VIDEO Modrić skinuo majicu na treningu Hrvatske, mnogima u oči upala njegova leđa divider

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider