Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
ima novi cilj

Europski prvak otkriva: ''Šah sam počeo igrati s pet godina''

Ivan Šarić (27) je do naslova pojedinačnog europskog prvaka došao nakon što je u gruzijskom Batumiju ostvario čak sedam pobjeda i tri remija uz samo jedan poraz.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

"Šah sam naučio sa pet godina, a prve pobjede na kadetskim turnirima motivirale su me za još angažiraniji pristup u izučavanju šaha. Sada je moj cilj probiti se u "klub 2700", odnosno među prvih 40 igrača na svijetu", kazao je novi europski šahovski prvak Ivan Šarić na konferenciji za medije održanoj u petak u Zagrebu.

Predsjednik Hrvatskog šahovskog saveza Roland Tomašić i tajnik HŠS-a Alojzije Janković kazali su da će Šarić teško ostvariti svoj šahovski napredak kao "slobodan strijelac" jer svi vodeći svjetski šahisti dobivaju, ne samo financijsku potporu sponzora, nego i pomoć stručnih timova, pa je za daljnje Ivanove uspjehe neophodna konkretnija pomoć HŠS-a i Hrvatskog olimpijskog odbora.

Čestitke mladom Splićaninu stizale su sa svih strana, a najviše je odjeknula ona od nekadašnjeg svjetskog prvaka Garija Kasparova, kojeg je zadivila Ivanova ustrajnost i hrabrost u posljednjem kolu kada nije kalkulirao već jurišao na pobjedu protiv vrlo jakog Čeha Davida Navare.

Istaknuti hrvatski reprezentativac i član riječke "Liburnije", senzacionalnim uspjehom u Batumiju u konkurenciji 302 igrača iz 34 zemlje, među kojima je bio 141 velemajstor, postao je najtrofejnijim hrvatskim šahistom u povijesti, jedinim koji ima tri najsjajnija trofeja s velikih natjecanja.

Nakon osvajanja naslova juniorskog prvaka Europe i juniorskog svjetskog prvaka, postao je i seniorski prvak Europe. Poslije Zdenka Kožula 2006. godine to je drugi naslov europskog prvaka za hrvatski šah.

Ivan Šarić (27) je do naslova pojedinačnog europskog prvaka došao nakon što je u gruzijskom Batumiju ostvario čak sedam pobjeda i tri remija uz samo jedan poraz.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider