Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Od vrha do dna

Pogledajte listu sportskih zvijezda i multimilijunaša koji su bankrotirali

Boris Becker jednom je bio na svjetskom vrhu, a onda se stropoštao sve do - bankrota. I nije to prvi slučaj u svijetu vrhunskog sporta. Pogledajte kako lako i često se od sportske zvijezde i multimilijunaša pada do samog dna.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Zaraditi puste milijune tijekom karijere, a potom ih uspjeti spiskati običnim smrtnicima vjerojatno djeluje nestvarno. No, slučaj je to koji i nije tako neobičan u svijetu vrhunskog sporta.

Mike Tyson većini je vjerojatno prva asocijacija na ovu temu. Najmlađi svjetski prvak u povijesti teške kategorije, u karijeri je, procjenjuje se, zaradio oko 400 milijuna dolara. A 2003. proglasio bankrot. Legendarne su priče kako je na vrhuncu karijere svojoj posluzi znao ispisivati bianco čekove.

Tysonov veliki boksački rival Evander Holyfield nikada nije službeno bankrotirao, no mediji su u više navrata izvještavali o velikim financijskim problemima četverostrukog svjetskog prvaka. 2008. na javnoj dražbi prodana je njegova vila, a bio je optužen i za neplaćanje alimentacije. A kad imate 11-oro djece s šest različitih žena to baš i nije zanemariva svota.

Za Allena Iversona protivnici nisu imali odgovor na parketu. Baš kao ni on sam za basnoslovno trošenje svog velikog bogatstva. Košarkaški superstar, koji je u karijeri zaradio oko 185 milijuna dolara, bio je poznat po tome što je u njegovoj pratnji - i naravno o njegovu trošku - redovito putovalo 50-ak prijatelja. Milijune je izgubio i na kocki, a 2012. na sudu je priznao kako nema novca podmiriti dug od 860 tisuća dolara jednoj draguljarnici.

Vještim vođenjem osobnih financija ne može se pohvaliti ni Iversonov kolega s NBA parketa Antoine Walker. Trostruki All Star igrač u karijeri je zaradio 108 milijuna dolara, a samo dvije godine po okončanju NBA karijere proglasio je bankrot.

Još jedna NBA zvijezda na ovoj listi je Vin Baker. Četverostruki All Star i olimpijski pobjednik iz Sydneyja u 13 NBA sezona zaradio je 100 milijuna dolara. Prije dvije godine moglo ga se vidjeti za šankom Starbucksa, gdje se pripremao za posao voditelja jedne poslovnice tog poznatog lanca kave.

Sljedeće ime na našem popisu većini vas vjerojatno ne znači mnogo. No, njegova priča je nevjerojatna. Lawrence Taylor bio je velika zvijezda američkog nogometa 80-ih godina prošlog stoljeća. U karijeri je zaradio 50 milijuna dolara, no već tada imao je ozbiljnih problema s drogom i alkoholom. Kasnije su ga pratile i optužbe za silovanje, loše investicije i utaja poreza.

Najpoznatiji slučaj bankrota u nogometu onaj je Davida Jamesa. Slavni engleski vratar u karijeri je zaradio oko 25 milijuna dolara, a prije tri godine proglasio je bankrot. Stvari su krenule loše još od razvoda braka 2005., a pritisnut financijskim problemima prodavao je razne nogometne uspomene, među kojima i 150 potpisanih dresova koje je skupio tijekom karijere.

Slučaj Borisa Beckera bio nam je i povod za ovaj pregled. Veliki Nijemac tijekom karijere je samo od zarada na turnirima zaradio 25 milijuna dolara, no s obzirom na veliki priljev novca i od marketinga jasno je da je njegova ukupna zarada mnogo veća. Sud u Londonu jučer je proglasio njegov bankrot.

A čak dva puta na rubu bankrota bio je jedan od najvećih tenisača svih vremena Björn Borg. Iako njegova ukupna zarada na turnirima iz današnje perspektive djeluje vrlo skromno, treba reći da je Borg u svoje vrijeme bio marketinški jedan od najatraktivnijih sportaša svijeta, pa je zaradio kudikamo više od spomenutog iznosa. A, i vrijednost novca u 70-ima je bila bitno drugačija. Nakon svega Šveđanin se oporavio i danas sasvim lijepo provodi umirovljeničke dane.

Za kraj ovog izbora ostavili smo jednu ženu. Osramoćenu atletičarku Marion Jones. 2000. godine bila je najveća zvijezda Olimpijskih igara u Sydneyju, no kasnije je otkriveno da je sve to bila prevara utemeljena na dopingu. Kada je 2007. proglasila bankrot na računu je imala dvije tisuće dolara.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider