Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
"nastavak sezone je moguć"

Liječnik Vatrenih otkrio: "Utakmice nisu problem. Šanse za zarazu koronavirusom su minimalne"

Liječnik nogometne reprezentacije Hrvatske Zoran Bahtijarević otkrio je koji je najveći strah prije povratka nogometnih utakmica.

Novinar Dnevnika Nove TV Milan Stjelja razgovarao je s liječnikom nogometne reprezentacije Hrvatske i dopredsjednikom medicinske komisije UEFA-e Zoranom Bahtijarevićem o situaciji vezanoj za koronavirus, odnosno nastavak sportske, konkretno nogometne sezone.

* FIFA i UEFA imaju oprečna razmišljanja o mogućnosti nastavka sezona. Kako to?

gol expired Pletikosa se prisjetio Messijevog prvijenca Hrvatskoj: "Gledali smo se i pomislili što će nam do kraja napraviti" divider

"To nisu službeni stavovi ni FIFA-e i UEFA-e već su to dva razmišljanja pojedinaca koji rade za te organizacije. Surađivao sam s obje organizacije koje jako brinu za zdravlje igrača i to im je na prvom mjestu, a u konačnici odluka neće ovisiti o njima već o vladama pojedinih država."

* Nogomet tapka u mraku. Koje je vaše mišljenje kolike su šanse da se nastave nogometna natjecanja?

"To će ovisiti o nacionalnim vlastima i epidemiološkoj situaciji. Najviše teškoća imat će zemlje koje su najteže pogođene zarazom, a manje, među kojima je i Hrvatska, će imati one zemlje koje nisu imale takve brojke. Hrvatska se s puno optimizma može posvetiti pripremama za nastavak prvenstva."

gol expired Legendarni Ryan Giggs poslao dirljivu poruku Zagrebu i Hrvatskoj nakon predivne geste malenog Ante divider

* Nogomet je kolektivni sport s puno kontakata, pa koliki je tu rizik od zaraze za vrijeme jedne utakmice?

"Izvrsno pitanje. Ako govorimo samo o igri, šanse da se igrači zaraze su minimalne. Nijemci su napravili istraživanje i došli do zaključka da se igrači u razmaku manjem od jednog metra tijekom utakmice nalaze u prosjeku svega 18 sekundi, te da je najdulji takav kontakt jednog igrača trajao tri minute. Kao što znamo da bi opasnost od zaraze postojala takav kontakt potreban je trajati dulje od 15 minuta."

* Same utakmice nisu problem, ali što jest?

"Bojimo se svlačionica gdje u zatvorenom prostoru boravi mnogo ljudi. Stadion je problem. Sjećamo se one notorne utakmice između Atalante i Valencije koja se smatra okidačem za širenje zaraze. To želimo izbjeći. Osim toga igrači nakon utakmica moraju doći kući i družit se sa svojim obiteljima. To je rizik. O tome moramo misliti u trenutku kada odlučimo krenuti s nogometom."

Cijeli razgovor liječnika Bahtijarevića i novinara Dnevnika Nove TV pogledajte u priloženom videu.

gol expired Najljepša MMA borkinja svijeta objasnila seriju golih fotografija sa suprugom: "Najbolja ideja ikad. Svijet to zaslužuje" divider

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider