Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sve oči na kuglicama

Ždrijeb donosi sumnje i strah: Evo što odgovara divovima, a što patuljcima

Ždrijeb četvrtine finala Lige prvaka izaziva veliku pozornost svjetske javnosti.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U četvrtfinale Lige prvaka plasirala su se tri španjolska, dva njemačka te po jedan talijanski, francuski i engleski klub. Još se jednom pokazalo da je Primera ispred svih, dok su Englezi opet razočarali. Takav odnos snaga u elitnom klupskom natjecanju pa i Europskoj ligi više i nije neko iznenađenje.

Španjolci drmaju Europom

Španjolci drmaju Europom već godinama, što se najbolji vidi po UEFA-inom koeficijentu, dok su Englezi daleko ispod sjajno marketinški upakirane i poprilično „nabildane“ priče o najjačoj ligi svijetu, a čiji najjači klubovi sada već redovito ispadaju u dosta ranoj fazi europskih natjecanja.

Kada je PSG u prvoj utakmici osmine finala razbio Barcelonu s 4:0, mnogi su se grohotom smijali UEFA-inoj prognostičkoj analizi kako Barcelona ima najveće šanse osvojiti ovosezonsko izdanje Lige prvaka. Smijeh im je prisjeo nakon uzvratne utakmice.

Barca, Bayern i Real ostaju favoriti

UEFA je prošle sezone pogodila kada je „tipovala“ na Real, vidjet ćemo što će biti ove sezone, ali Barcelona je ostvarila povijesni podvig u uzvratnoj utakmici osmine i po mnogima je opet najveći favorit natjecanja.

Najpoznatija svjetska kladionica William Hill ovako prognozira tko će biti prvak Europe: Barcelona 3.75, Bayern 4.00, Real Madrid 5.50, Juventus 9.00, Atletico Madrid 11.00, Borussia Dortmund 11.00, Monaco 17.00 i Leicester 21.00.

Nema većih odstupanja u odnosu na ponudu prije početka natjecanja kada je poredak prvih triju favorita bio istovjetan. Najveća kladionica i dalje najviše vjeruje Barceloni, Bayernu i Realu. Juve, Atletico i Borussia nisu predaleko od glavnih favorita, dok su Monaco i Leicester po koeficijentima autsajderi.

Sve oči na kuglicama

Složili bih se da Leicester ima najmanje šanse, no Monaco nam se čini pravom plutajućom minom. Kako su Kneževi odigrali protiv Manchester Cityja, čini se da nikome neće biti lagani zalogaj. Tko zna, možda ponove 2004. i dođu do finala.

Puno toga će ovisiti o sutrašnjem ždrijebu, u kojem nema ograničenja i može igrati svatko sa svakim. Ako se Barca, Bayern i Real međusobno iskrižaju, ostalima će šanse biti puno veće. I obratno, naravno. Ako se tri najveća favorita raspare, ostalima će biti puno teže, jer će u tom slučaju do finala najvjerojatnije trebati izbaciti dvojicu od trojice divova. 

Kao i svaki put ždrijeb će izazvati veliki interes europske i svjetske javnosti. Ne sumnjamo da će se izvlačenje kuglica pozorno pratiti. Posljednjih godina bilo je dosta spekulacija i nikad dokaznih priča o navodnom namještanju ždrijeba.

Sumnje i strahovi

Te teorije „podgrijao“ je i bivši predsjednik FIFA-e Sepp Blatter natuknuvši staru priču o „toplo-hladnim“ kuglicama, što je on godinama uporno demantirao, ali mu se pamćenje iznenada osvježilo kada je postalo jasno da će morati otići s funkcije zbog optužbi za korupciju.

Popriličan broj ljubitelja nogometa na društvenim mrežama čudili su se laganom ždrijebu Reala u posljednje dvije-tri godine pa sada neki cinično tvrde kako se ne treba iznenaditi ako Madriđani izvuku Leicester ili Monaco. Statistički gledano šanse za takav rasplet ždrijeba nisu prevelike, ali ipak je moguće.

Činjenica jest da Leicester izgleda kao najpoželjniji suparnik i da bi ga najveći favoriti rado vidjeli kao sljedećeg protivnika, no s obzirom na „čudesa“ koja se događaju u nogometu posljednjih godina, možda to bude račun bez krčmara.


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider