Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
ODLUKA KOJA JE PRESUDILA

Ključni trenutak derbija: Zašto je kazneni udarac uzeo Mijo Caktaš?

Kazneni udarci Osijekova su "rak rana" još od kraja prošle sezone.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Osijek i Hajduk po drugi put za redom odigrali su utakmicu bez pogodaka. I po drugi put za redom utakmicu u kojoj slavonski predstavnik nije iskoristio najveću moguću priliku, kazneni udarac.

On je došao nakon turbulentnog razdoblja. Razdoblja u kojem je na bijelu točku prvo pokazano sa suprotne strane. Nakon dojave iz VAR sobe, sudac Fran Jović ipak je shvatio da kontakt, iako je postojao, nikako nije bio dovoljno intenzivan za najstrožu kaznu. I neki dojam sa strane je da je Igor Pajač ispred monitora dobro reagirao.

VAR je popravio stvar

Još bolje je VAR reagirao nešto kasnije, kad je Jović pokazao Kristijanu Lovriću drugi žuti karton za pokušaj simuliranja prekršaja u kaznenom prostoru. Ponovno je stigao poziv VAR-a, a ovog puta je Joviću dovoljno bilo jedno gledanje da primijeti svoju pogrešku. Šokiranom Lovriću poništio je žuti karton i pokazao na kazneni udarac.

Najbolji izvođač istih u Osijeku je vjerojatno upravo Lovrić, igrač za kojeg vjerujemo da bi uzeo loptu, samo da prekršaj nije bio na njemu te da cijeli događaj nije rezultirao njegovom rastrojenošću. Jasno je da Lovriću u tom situaciji ne bi bilo dobro dati takvu odgovornost. On je svoje odradio.

gol expired Ziheraškom igrom teško se ruši Dinamo: Bjelica izvan rezona s Caktašom, Dambrauskasov Hajduk nema petlju divider

Odgovornost je preuzeo Mijo Caktaš, čovjek kojeg prema čistim statističkim podacima možemo nazivati legendom Hajduka, dalje od tog kriterija nećemo ići. Ali, isto tako čovjek koji se s tim klubom nije rastao u lijepim okolnostima i kod njega su emocije također bile pojačane. Uzeo je loptu i onda, vjerojatno u želji da ju spremi pod gredu, za par desetaka centimetara gol prebacio?

Postavlja se pitanje je li Caktaš uistinu trebao izvesti taj udarac? Kao što je navedeno, Lovrić, koji je statistički najbolji igrač Osijeka u tom segmentu (15 od 17 u karijeri), nije ga izveo s razlogom. Razlogom koji je emocionalne prirode. Navedeno je da su te emocije postojale i kod momka iz Dugopolja, ali jasno je da je on imao dovoljno vremena za iste spremiti tamo gdje bi se očekivalo da će profesionalac to napraviti.

Je li odluka mogla biti drugačija?

Koja je bila treća opcija? U komentarima se govori o Laszlu Kleinheisleru, igraču sjajnog udarca, što dovodi do zaključka da on to može. No, lako je otkriti kako on u dosadašnjoj karijeri nije izveo niti jedan kazneni udarac tijekom „žive igre“. Zapravo, od svih igrača na terenu, to je do sada radio tek Ramon Mierez, do pred kraj prošle sezone prvi izbor Bijelo-plavih.

Mierezova statistika govori da je uspješno realizirao sedam od devet do sada izvedenih. Problem je što je promašio posljednja dva, krajem prošle sezone, nakon čega ih nije izvodio. Pretpostavit ćemo da mu se pojavila neka nesigurnost. S druge strane, trebaju mu pogoci, možda se isplatilo riskirati, možda s bijele točke može razbiti svoj problem. Nećemo saznati kako bi to prošlo.

Odluka je tako pala na Caktaša, čovjeka koji je, pored gore navedenih podataka, u utakmicu ušao s dva neiskorištena kaznena udarca u nizu, odnosno tri od četiri posljednje izvedena.

Posljednjeg je izveo protiv Lokomotive na Poljudu, krajem siječnja prošle godine. Naveliko je promašio cijela vrata. Samo tjedan ranije, protiv Šibenika, šutirao je jako loše te mu je Labrović obranio. Nešto ranije postigao je pogodak protiv Rijeke, potpuno istim udarcem kao jučer protiv svog bivšeg kluba. Tim putem efektno u mrežu, dakle taj mu udarac nikako nije stran.

Ukupno u karijeri, nakon ove utakmice, Caktaš je na 32 postignuta pogotka iz 42 izvedena kaznena udarca. Nezavidna statistika iz koje vadimo podatak o uspješnosti od 76.2 posto. Ako računamo da je od posljednjih osam postigao četiri, to izgleda još lošije.

Kazneni udarci mogli bi presuditi prvenstvo

Je li Osijek imao bolju opciju? Kao što je gore navedeno, imali su dvije, uz podjednak rizik. Na treningu se jedanaesterci izvode, Nenad Bjelica je tamo najbolje mogao vidjeti tko je siguran i tko je u kakvoj formi. Odabrao je Miju Caktaša i to je njegova odluka te odgovornost. Da je ovaj uspio, bio bi junak tribina.

Osijek je ove sezone iskoristio samo dva od pet jedanaesteraca u prvenstvu. Tri neiskorištena su ključna. Dva pri rezultatu 0:0 protiv Hajduka, a jednog su promašili pri domaćem minusu 0:1 protiv Dinama. Ako kraj sezone ne bude onakav kakvog sanjaju njihovi navijači, izgubljene bodove najlakše je pronaći upravo tu.

 

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider