Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Korak do senzacija

Zabilježite ovaj datum: Bit će to najluđa večer kvalifikacija, tri drame odlučuju o putnicima za Euro

Europsko prvenstvo 2024. igrat će se u Njemačkoj od 14. lipnja do 14. srpnja.

Kvalifikacije za Euro 2024. (Foto: Afp)

Diljem Europe ovog petka odigrano je sedam utakmica kvalifiikacija za Euro 2024. kojemu će domaćin biti Njemačka.

Glavna vijest u vezi jučerašnjih susreta glasi da je Danska postala 13. reprezentacija koja je osigurala nastup na europskoj smotri.

No, svi ostali rezultati odvili su se tako da nas u ponedjeljak 20. studenog, kada se igra završno kolo u ovim skupinama C, E i H, čeka prava drama.

Ukrajina ili Italija

U skupini C otprije je poznato da će na Euro Engleska, a o drugom putniku odlučivat će Ukrajina i Italija u međusobnoj utakmici. Zbog ratnih okolnosti Ukrajina i dalje ne može biti domaćin u svojoj zemlji pa će se taj dvoboj odigrati u Njemačkoj, u Leverkusenu, gdje će Ukrajinci juriti pobjedu, dok je Talijanima i bod dovoljan.

U prvom njihovom susretu Azzurri su slavili u Milanu pa bi u slučaju remija u Leverkusenu bili ispred Ukrajinaca zbog boljeg međusobnog omjera. Ukrajinski trijumf značio bi da Italija kao aktualni prvak Europe mora u ožujku igrati play-off Lige nacija.

Češka ili Moldavija

U skupini E dilema se svela na Češku ili Moldaviju. Sinoćnjim remijem na domaćem terenu protiv Češke Poljska je izgubila svaku šansu da može završiti na jednom od prva dva mjesta koja izravno vode na Europsko prvenstvo. Taj remi Poljaka i Čeha osim što je rastužio Roberta Lewandowskog i suigrače ostavio je u igri za plasman Moldavce.

Da je Češka slavila u Varšavi, onda bi bila na 14 bodova, s već čekiranom vizom za Njemačku, budući da bi bili četiri boda ispred Moldavije uoči njihove međusobne utakmice. Ovako, u ponedjeljak Moldavci stižu u Prag sa spoznajom da im pobjeda treba za drugo mjesto i povijesni, senzacionalni plasman na Euro, a to je nešto na što se vjerojatno nitko u cijeloj Europi nije bio spreman kladiti prije početka ovih kvalifikacija.

Slovenija ili Kazahstan

Treća utakmica s predznakom "biti ili ne biti" koja će se igrati u ponedjeljak bit će u našem susjedstvu. U posljednjem kolu skupine H reprezentacija Slovenije će ugostiti Kazahstan.

Slovenci su imali priliku pobjedom u Danskoj osigurati plasman na Euro. Nisu uspjeli, izgubili su, ali izabranici Matjaža Keka novu meč-loptu imaju na svom terenu, u Ljubljani protiv Kazahstanaca kojima igra isključivo pobjeda. U prvom kolu kvalifikacija Sosedi su slavili u Kazahstanu, a sad im je dovoljan i remi kako bi obranili drugu poziciju i poslije 14 godina ponovno nastupili na jednom velikom natjecanju.

Tablice omogućuje Sofascore

Tablice omogućuje Sofascore

Tablice omogućuje Sofascore
Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider